Реклама
Реклама
Реклама

Відстрочка від армії: як її отримати? Відстрочка від армії по здоров'ю, навчанні, сімейними обставинами

  1. Підстави
  2. Навчання
  3. Сімейні обставини
  4. По роботі
  5. за здоров'ю
  6. Перелік захворювань, при яких дають відстрочку
  7. Державна служба
  8. Чи можна розраховувати на повторну відстрочку
  9. Ще раз про нововведення
  10. Не зовсім, але вільні
  11. Альтернативна служба
  12. Не намагайтеся вирішити проблему за допомогою грошей

З наближенням вісімнадцятиріччя чи не кожна молода людина стикається з необхідністю служити Батьківщині. І у потенційного призовника практично відразу в голові виникає питання: «А чи не поширюється на мене відстрочка від армії?» Так, закон дозволяє юнакові «віддати борг Батьківщині» не відразу, а після закінчення певного часу, щоб той зміг залагодити справи на громадянці. Отже, розглянемо в деталях питання про те, кому і в яких випадках покладена відстрочка від армії.

Підстави

Існує кілька підстав, наявність яких дає право перенести термін служби в лавах Збройних сил. Звичайно ж, багато хто хоче знати про те, які відстрочки від армії існують в принципі.

Навчання, сімейні обставини, стан здоров'я, робота в державних органах та бюджетних організаціях - все це законні приводи до того, щоб почекати зі службою.

Навчання

Сьогодні відстрочка від армії по навчанню передбачена для всіх студентів освітніх установ. Тут головне - враховувати два фактори: заклад повинен мати державну акредитацію, а форма навчання повинна бути очної. Підкреслимо, що в даний час практично всіма навчальними закладами надається відстрочка від армії: коледж і технікум в цьому плані теж не є винятками. Однак деякі експерти стурбовані питанням: «А чи не призведе такий стан речей до недобору в армії?» Не виключено, що все це створює передумови для переходу до служби за контрактом.

З поточного року абсолютно на всіх студентів поширюється відстрочка від армії, незважаючи на їх вік. Раніше вона надавалася лише тим молодим людям, яким не виповнилося двадцяти років.

Раніше вона надавалася лише тим молодим людям, яким не виповнилося двадцяти років

Також тимчасово не потраплять в армію аспіранти, «вчені мужі», які мають намір захищати дисертацію, а також кандидати наук. Однак слід враховувати, що відстрочка від армії по навчанню є разовою акцією, і якщо ви після вручення диплома маєте намір отримати другу вищу освіту, то спочатку повинні «віддати борг Батьківщині».

Сімейні обставини

Якщо до моменту призову на строкову службу ви є багатодітним батьком, виховуєте дітей поодинці або на вашому опікою числяться неповнолітні сестра, брати, непрацездатні родичі, то вам також можна почекати з прибуттям на призовний пункт. Однак тут існують деякі застереження. Пільгу молода людина отримує тільки в тому випадку, якщо в його сім'ї більше нікому доглядати за неповнолітніми дітьми та непрацездатними родичами. Також всі вищевказані обставини слід підтверджувати документами.

Наприклад, людині надається за сімейними обставинами відстрочка від армії. Діти при цьому повинні мати свідоцтва про народження, в яких вказується, що потенційний призовник дійсно є їх біологічним батьком. Якщо ж мова йде про непрацездатному родича, то молода людина повинна подати довідку про його інвалідності.

По роботі

Особи, які після закінчення вузу йдуть працювати в силові структури, митні, пожежні органи, а також установи, що входять в систему виконання покарань, також отримують відстрочку від служби в лавах ВС. Однак поліцейським, пожежникам та іншим вищевказаних категорій доведеться довести свій професіоналізм профільним дипломом, а інакше їм пряма дорога в армію. Також слід враховувати, що пільга для них поширюється лише на період їх роботи в перерахованих структурах.

У поточному році вступили в силу нововведення, що стосуються надання відстрочки.

У поточному році вступили в силу нововведення, що стосуються надання відстрочки

Тепер на неї мають право працівники освітніх та медичних установ, які працюють в сільській місцевості і селищах міського типу. Пільга для вищевказаної категорії людей поширюється на весь період їх трудової діяльності в статусі лікаря або вчителя.

за здоров'ю

Відстрочка від армії по здоров'ю - досить поширене підставу. Сьогоднішні представники молодого покоління, які хочуть "відкосити" від служби, використовують саме його. Тут все залежить від того, який ступінь тяжкості проблем зі здоров'ям визначить комісія у призовника. Категорія «Г» означає, що молода людина тимчасово не придатний до проходження військової служби. Відстрочка в цьому випадку може тривати від шести місяців до одного року. Категорія «Д» присвоюється тим, хто не може служити в армії в мирний час. Однак в останньому випадку молоді люди мають право працювати в органах правопорядку.

Перелік захворювань, при яких дають відстрочку

З минулого року почав діяти новий документ, що регламентує питання військово-лікарської експертизи.

Певною мірою змінився і перелік захворювань, наявність яких впливає на придатність юнака до служби. На даний момент налічується понад дві тисячі таких патологій.

Слід зазначити, що, в порівнянні з показниками 2013 року, перелік недуг, які надають пільгу потенційним новобранцям, істотно соктратілся. Отже, що це за захворювання? Відстрочка від армії надається в тому випадку, якщо молода людина страждає підвищеним артеріальним тиском (2 стадія, 1-2 ступінь), що має підтверджуватися результатами добового моніторингу, дистрофією або надлишковою вагою (звільнення на один заклик), ортопедичними недугами і патологіями хребта (кіфоз , остеохондроз), різного роду швидкоплинні порушення здоров'я (травми, переломи, вірусні інфекції). Звичайно ж, цей список не є вичерпним.

Державна служба

Крім співробітників правоохоронних органів, відстрочка від армії поширюється на тих, хто працює в системі державного управління.

Так що якщо молодій людині пощастило стати депутатом або мером, то це є «залізобетонним» підставою для того, щоб почекати з військовим обов'язком.

Чи можна розраховувати на повторну відстрочку

У певних випадках так. Як правило, другу відстрочку надають по навчанню: зокрема, мова йде про тих, хто раніше вже мав пільгу, щоб отримати атестат, закінчити вуз і має намір вступати до магістратури. Аспіранти, семінаристи та потенційні новобранці категорії «Г» має право скористатися відстрочкою багаторазово.

Ще раз про нововведення

Відносно недавно вступили поправки до нормативно-правовому акту, який регулює порядок призову на військову службу. Ще раз підкреслимо, що тепер на відстрочку від армії можуть претендувати ліцеїсти та учні інших центрів професійної освіти, причому вона поширюється до тих пір, поки їх випускникам не видадуть атестат. У минулому на таку пільгу могли розраховувати юнаки, яким не виповнилося двадцять років.

Інша важлива нововведення полягає в тому, що військові комісари не має права направляти призовнику повістку до тих пір, поки він не здасть випускні іспити і на захистить диплом. Кількома роками раніше молодих людей зобов'язували з'явитися на призовний пункт незалежно від того, здали вони іспити чи ні.

Не зовсім, але вільні

Від військового обов'язку повністю, а в деяких випадках тимчасово звільнені молоді люди, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі або перебувають в СІЗО. Закон також допускає ситуацію, коли юнаки, які мають непогашену судимість, звільняються від служби в армії.

Альтернативна служба

У російському суспільстві вже не перший рік точаться суперечки про доцільність запровадження альтернативної служби замість строкової. Здавалося б, служити і отримувати за це гроші - кращий варіант, ніж загальна військова повинність. Однак призовникам не слід занадто радіти з цього приводу, оскільки не всім надається право вибору. А служити за контрактом можуть тільки ті, хто не може призиватися до «срочка» в принципі, ті, на кого поширюється відстрочка від призову, а також ті, хто має "залізобетонні" підстави для звільнення від призову. Строкова служба може бути замінена на альтернативну, якщо, наприклад, віросповідання потенційного новобранця не відповідає принципам несення військової служби, а також якщо він є представником корінного народу, що займається традиційними промислами або самобутнім господарством.

Не намагайтеся вирішити проблему за допомогою грошей

Сьогодні нерідко можна зустріти оголошення такого змісту: «Допоможу вирішити проблему з відстрочкою від армії». Причому вартість такої послуги - астрономічно висока. Ні в якому разі не вдавайтеся до такого способу вирішення проблеми. Ви не тільки її не вирішите, а й залишитеся без своїх заощаджень. Іншими словами, будь-яких гарантій того, що вам відтермінують виконання військового обов'язку, немає. Повірте, якщо до цього є законні підстави, то призовник почекає зі службою в будь-якому випадку.

І у потенційного призовника практично відразу в голові виникає питання: «А чи не поширюється на мене відстрочка від армії?
Однак деякі експерти стурбовані питанням: «А чи не призведе такий стан речей до недобору в армії?
Отже, що це за захворювання?