Реклама
Реклама
Реклама

Люди, які не служили в армії, не можуть перебувати на державній службі

  • Якщо ми дійсно хочемо вирішити задачу поповнення збройних сил, як декларується, потрібно змінити законодавство. Але не в плані відмови в прийомі на роботу держслужбовцям особі, яка не відслужив в армії . А ввести кримінальну відповідальність посадових осіб військкоматів, які допустили, що молода людина не пройшов строкову військову службу. Тобто, посадових осіб, які відповідають за заклик, а так же працівників поліції, на яких покладено обов'язок розшуку осіб, які вчинили злочин, виражене в ухиленні від служби.
    Тоді воєнком і начальник районного відділення поліції, на території повноважень яких проживають, скажімо, 20 призовників, знатимуть: якщо вони не приймають всіх заходів до того, щоб забезпечити заклик цих людей на військову службу, вони повинні відповідати за кримінальним законодательству.Кто-то скаже, що тоді вони будуть займатися тільки тим, що будуть ловити тих, хто ухиляється, щоб не сісти до в'язниці. Але це їх обов'язок.
    Сьогодні складно залучати до кримінальної відповідальності «ухильників», але ще складніше, напевно, змусити чиновників виконувати свої обов'язки - стежити за дотриманням законодавства, направляти повідомлення щодо осіб, які його не дотримуються, і оскаржити, в тому числі, постанови правоохоронних органів про відмову в порушенні кримінальних справ у відношенні представників військкоматів, які не бажають працювати.

  • В заборону приймати на держслужбу чи не відправити в армії громадян я не бачу нічого, що могло б сильно нашкодити студентству. Він стосується безпосередньо тих хлопців, які ухиляються від служби в армії. При цьому підкреслюється, що молоді люди, які по законних підставах не змогли відслужити, не підлягають в даному випадку будь-яким санкціям з боку держави. Тобто, якщо молода людина пройшла військові збори, якщо він за станом здоров'я не зміг бути, якщо він закінчив аспірантуру, то він також може йти на державну службу.
    Мені здається, ця ініціатива, спрямована в цілому на підвищення престижності армії, виникла з тим, щоб створити інформаційне поле. І те, що ми сьогодні обговорюємо цю тему, лише говорить про те, що держава виконує інформаційні функції для того, щоб більше молодих людей ставали на шлях істинний, щоб вони служили. А для кого-то - хороший стимул захистити дисертацію.

    • Уявіть: молода людина, а, можливо, не дуже молода людина (глава району або губернатор), який в армії не служив, проводить День призовника, мобілізує людей, говорить з трибуни, що захист Батьківщини - це священний обов'язок. А не відбувся новобранець скаже: «Знаєш, спочатку сам послужи, а потім мене призивай». І буде правий. Мене цей момент дуже сильно турбує.
      В темі «Укосу» від армії є ключове питання, і суть його полягає, перш за все, в тому, що згідно з чинним законом відповідальність за заклик несе виконавча влада: глава району, губернатор. А воєнкоми і МВС заклик забезпечують. Але найчастіше є змова з окремими представниками, коли говорять «я прийду», а приходить родич, він за порядок і розписався. На жаль, і такі речі є.
      «Ухильників» вважається громадянин, який отримав повістку, але не прийшов на збірний пункт. Ось тут вже повинні працювати правоохоронні органи. І мають рацію ті, хто їх дорікає, бо щороку, приблизно близько 7 тисяч таких молодих людей. За весь період, якщо брати велику кількість - більше 200 осіб притягнули до кримінальної відповідальності. Але важливо зовсім інше, чому я говорю про закон. Як співробітник держслужби, що не відслуживши в армії, може закликати молодь захищати Батьківщину?

    • Головна причина поширення вірусу «Ухильництва» від армії - це низький достаток минулого службу. Якби людина розуміла, що він йде в армію і потім робить кар'єру, що він зможе заробляти, то він би йшов із задоволенням, і всі пацани з села, з регіонів зараз би стояли в чергу до військкоматів. І були б не сьогоднішні нормативи надходження на контрактну службу, а набагато вище.
      Згоден, що є і морально-етична сторона питання, справедливість і багато інших хороші установки, які були в Радянському Союзі, коли людям їх прищеплювали з дитячого садка, зі школи. Зараз молоді байдуже. Молодь, на жаль, здебільшого байдужа державі і, відповідно, молодь відповідає взаємністю. Вона не знає, що це за якості. При перспективі піти в армію на рік і випасти з суспільного життя, з тієї сфери, де людина, можливо, вже зараз є професіоналом, - для молодої людини простіше стати «ухильником», ніж піти на такий ризикований крок. Люди б йшли в армію, якби розуміли подальшу перспективу після цього року випаду з соціального життя.

    • Я вважаю, що держава зобов'язана зробити військову службу привабливою, щоб юнаки прагнули до того, щоб відслужити, щоб це було їм дійсно і цікаво, і фінансово ємко, тому що ми зараз вже живемо не в Радянському Союзі, а під час, коли практично всі вирішують гроші. І, звичайно ж, молода людина, йдучи в армію на рік, хоче прийти з військової служби та купити машину, поліпшити житлові умови, в кінці кінців, зіграти весілля. На мій превеликий жаль, зараз військові люди сприймаються як жебраки по більшій частині. Цю логіку треба міняти і переходити до тієї гарної практиці, коли офіцер був людиною великої честі і мав загальну повагу.
      Коли ми говоримо про поправки, згідно з якими «Ухильників» не хочуть брати на державну службу в різні відомства і органи, я вважаю, що це абсолютно неправильно. Я виступав на пленарному засіданні проти цього, і моє пояснення дуже просте.
      Справа в тому, що державна служба - це не тільки Державна Дума, Адміністрація Президента і апарат уряду. Це багато міністерств, в яких зарплати дуже низькі, і в які беруть, як правило, тільки при наявності місця проживання, тому що відомство не хоче ставити співробітника на чергу на житло або надавати йому службове приміщення. У підсумку виходить, що не завжди на державну службу потрапляють досить кваліфіковані співробітники.
      Багато молодих людей, що не відслужили в армії, можуть бути хорошими інтернет-фахівцями, в IT, в комп'ютерній безпеці, в інших професіях, де дуже важливі вузькопрофільні знання. Вони не підуть служити в армію, але, на жаль, з прийняттям нового закону не підуть і на держслужбу (по крайней мере, я думаю, 60 відсотків мінімум). І від цього постраждає, в першу чергу, державна цивільна служба, а не молодь. Тому що вона піде в інші напрямки: в бізнес, в якісь підприємницькі сфери, де можна буде заробити і отримати реальний результат без позначки у військовому квитку про те, що служба в армії пройдена.

    • У разі вступу в силу закону про заборону надходити на держслужбу громадянам, які не служили в армії , Я думаю, ситуація із закликам абсолютно не зміниться. По-перше, дуже вже корупціогенних положення закону, яке відносить до повноважень призовних комісій вирішення питання: чи вважати громадянина ухильником або не брати до уваги. Єдиний магістральний шлях у нас - перехід на контракт. Президент поставив завдання до 2020 року скоротити кількість призваних у два рази, довести до 150 тисяч. І новий закон як би зовсім не в цьому руслі. Треба підтримувати контрактну службу преференціями, як у другій статті цього ж закону, ось там все правильно: «можливості отримання другої вищої освіти» і так далі. Позитивними преференціями, а не ставити клеймо на молодих людях, яких саме ж держава не зволило закликати.
      Якщо молода людина не отримує повісток з тих чи інших причин, то ніякої відповідальності, ніякої обов'язки з військової служби він не несе.
      Тому формулювання поправок в закон «Про військовий обов'язок і військову службу»: «Визнання громадянина, який не пройшов військову службу за призовом, не маючи на те законних підстав» - це такий собі нонсенс. Якщо молода людина покликаний законним чином і ухиляється від явки на військову службу, в такому випадку передбачено кримінальну відповідальність. Але у нас же не всі можуть перебувати на обліку військової служби. Якщо порахувати, приблизно третина молодих людей проходить службу, третина не годна за станом здоров'я, а ось третина просто не призивається. І вважати їх ухильниками, тому що їх держава не закликало, це дуже дивна річ.
      Є Конституція Російської Федерації і її стаття 59, пункт 2, де йдеться про те, що громадяни проходять військову службу відповідно до закону.
      Ось він існує, федеральний закон «Про військовий обов'язок і військову службу». І пункт 3: громадяни, які мають переконання, що суперечать військовій службі, мають право замінити військову службу закликом на альтернативну цивільну. Однак закон «Про військовий обов'язок і військову службу» нам говорить, що «військовий обов'язок підлягають громадяни чоловічої статі, від 18 до 27 років, придатні за станом здоров'я, що не мають відстрочок і ті, щодо яких заходи щодо призову проведені». Як робився ось цей закон, абсолютно незрозуміло.
      До речі, громадян, які не є за призовом, тобто яким неможливо, з точки зору військкомату, вручити повістки, їх десь 180-200 тисяч. Але це не означає, що ці громадяни ухильники. Відповідальність за врученню повісток лежить державних органах. Міняйте закон в цьому відношенні.

    Як співробітник держслужби, що не відслуживши в армії, може закликати молодь захищати Батьківщину?