Реклама
Реклама
Реклама

АГС - Чи не випускають з країни, хоча повістку не підписував? «Альтернативна Громадянська Служба

Чи законно військкоматів обмежувати виїзд призовнику за кордон БЕЗ підписаної порядку Чи законно військкоматів обмежувати виїзд призовнику за кордон БЕЗ підписаної порядку?

Саме з таким питанням від 2 до 5 призовників щотижня звертаються до Центру прав призовника. Їм в поштову скриньку приходить повідомлення про обмеження права виїзду за межі РБ «в зв'язку з неявкою на заходи призову на строкову військову службу, службу в резерві», хоча призовники навіть не отримували ніяких повісток і поштових карток з вимогами з'явитися до військкомату.

Такі випадки - сумна практика військкоматів, коли комісари беруть на себе тягар обмежувати виїзд призовнику, порушуючи тим самим білоруське законодавство.

А саме:

- згідно зі статтею 7 закону «Про порядок виїзду з Республіки Білорусь і в'їзду в Республіку Білорусь громадян Республіки Білорусь» право громадянина «на виїзд з Республіки Білорусь може бути тимчасово обмежено, якщо: <...> - він ухиляється від явки на заходи щодо призову на військову службу, службу в резерві, - до явки на заходи щодо призову на військову службу, службу в резерві ».

- в коментарях до Кримінального Кодексу РБ зазначено: «Ухилення від призову - невиконання особою покладеного на нього законом обов'язки брати участь в заходах призову на військову службу. Ухилення від заходів призову може виразитися в неявці без поважних причин на медичний огляд, обстеження, засідання призовної комісії, на призовний пункт у встановлений і вказаний в порядку термін і т.п. »

Очевидно, що першим кроком для визнання призовника ухильником повинна стати підписана ним ВЛАСНОРУЧ повістка.

Ми попросили Міністерство Оборони пояснити, якими нормативно-правовими актами регулюється механізм установки факту ухилення від заходів призову - умови, при якому призовнику можуть обмежити виїзд. Відповідь ми наводимо нижче:

Відкриваємо інструкцію «Про порядок взаємодії військових комісарів, командирів військових частин, посадових осіб органів внутрішніх справ і прокуратури по виконанню Закону Республіки Білорусь« Про військовий обов'язок і військову службу »:

4. Військовий комісар зобов'язаний:

п. 4.2. при неявці громадянина до військового комісаріату на заходи призову на строкову військову службу, службу в резерві Збройних сил Республіки Білорусь (далі - служба в резерві) за повісткою (напрямку) військового комісаріату в терміни, встановлені законодавством Республіки Білорусь: <...>

і далі перераховуються дії, які комісар і повинен зробити за умови того, що мала місце повістка, за якою не з'явився призовник.

Відкриваємо другий документ: «Про порядок і форму прийняття рішень про тимчасове обмеження права громадян на виїзд з Республіки Білорусь та зняття тимчасового обмеження права громадян на виїзд з Республіки Білорусь, порядку подання відомостей для внесення в банк даних про громадян Республіки Білорусь, право на виїзд яких з Республіки Білорусь тимчасово обмежено »:

1.1. рішення про тимчасове обмеження права громадянина на виїзд з Республіки Білорусь в разі його ухилення від явки на заходи щодо призову на військову службу, службу в резерві приймається військовим комісаром району (міста) в день закінчення терміну визначення причин неявки на зазначені заходи і оформляється згідно з додатком 1 до цієї постанови;

Термін визначення причин неявки і те, як визначаються ці причини прописані в інструкції, про яку ми говорили парою абзаців вище. Комісар буде зобов'язаний визначати причини неявки тільки в разі, якщо мала місце підписана повістка.

До документа є додаток 1. Це форма «Рішення про тимчасове обмеження права громадянина на виїзд з Республіки Білорусь». У самому низу цієї форми є вже заповнена графа: підстава (неявка громадянина за повісткою або напрямку військового комісаріату на заходи щодо призову на строкову військову службу, службу в резерві)

Таким чином всі знайдені нами і перераховані Міністерством Оборони нормативно-правові акти вказують, що без підписаної порядку військкомат не може фіксувати факт ухилення і, відповідно, не може обмежувати призовнику виїзд.

І тим не менше військові комісари порушують законодавство. І в першу чергу тому, що лише одиниці призовників намагаються відстоювати свої законні права. Найважливіше, що у цих одиниць це виходить.

Що робити, якщо Ви потрапили сюди в схожій ситуації?

Можна піти в суд. Чи покарають військового комісара - невідомо. Ми не знаємо судової практики по таких справах. Жоден призовник цього не спробував.

Нижче є текст звернення, який слід відправити до військкомату рекомендованим листом.

Точно таким же листом кілька призовників змогли домогтися зняття обмеження у виїзді, не відвідуючи при цьому військкомат.

Зразок заяви при обмеження виїзду

Чи законно військкоматів обмежувати виїзд призовнику за кордон БЕЗ підписаної порядку?
Що робити, якщо Ви потрапили сюди в схожій ситуації?