Реклама
Реклама
Реклама

22-річний якутянін: "Мене судять за втечу з армії, якого я не скоював"

Я чесно відслужив свій термін, віддав борг батьківщині, а на мене завели кримінальну справу за самовільне залишення служби і погрожують посадити на п'ять років

"Я чесно відслужив свій термін, віддав борг батьківщині, а на мене завели кримінальну справу за самовільне залишення служби і погрожують посадити на п'ять років. Моє життя на межі руйнування", - звернувся до редакції News.Ykt.Ru 22-річний уродженець Кобяйского району Петро Гуляєв.

На молодика порушено кримінальну справу за самовільне залишення місця служби. В даний час ведеться слідство, останнє слово залишиться за військовим судом Якутії.

В даний час ведеться слідство, останнє слово залишиться за військовим судом Якутії

Петро розповів News.Ykt.Ru про те, як він потрапив в таку ситуацію:

- Після дев'ятого класу я вступив до коледжу вчитися на бухгалтера, закінчив і в 19 років, як багато моїх друзів, пішов добровільно в армію. За розподілом потрапив до Хабаровська. Служив в двох частинах.

У серпні 2015 року почалися збори на змагання по танковому біатлону - це важливі змагання, де екіпажі показують своє вміння в мистецтві водіння і точності стрільби. Мене визначили в останній екіпаж навідником-оператором. Несподівано для всіх наш екіпаж потрапив до рейтингу кращих і нас направили на другий етап зборів у Амурську область.

Несподівано для всіх наш екіпаж потрапив до рейтингу кращих і нас направили на другий етап зборів у Амурську область

У грудні того року мій термін вже закінчувався. Мене викликали і почали переконувати залишитися в армії ще трохи, на термін змагань. Так як за регламентом в команді не положено бути вільним від служби громадянину, мене попросили підписати контракт, мінімальний термін якого становить три роки. Обіцяли, що як тільки змагання закінчаться, я напишу рапорт на звільнення, і контракт буде розірваний. Не відчуваючи підступу, я погодився. Приблизно через півроку збори були завершені, я спочатку написав командиру рапорт на відпустку, потім начальнику штабу батальйону подав рапорт на звільнення. Начальник мені сказав, що після відпустки я відразу йду в звільнення, документи на проїзні та інше можу відправити поштою. Питав, чи не хочу я залишитися в армії, але у мене були інші плани на життя.

Питав, чи не хочу я залишитися в армії, але у мене були інші плани на життя

Я зі спокійною душею повернувся на батьківщину, до Якутська. Влаштувався на роботу. У вересні минулого року, приблизно через півроку після мого повернення, мені подзвонили і сказали, що через два дні я повинен бути в строю. В цей час я перебував в улусі з робочою відрядженням і, природно, не міг відразу виїхати, щоб розібратися в ситуації. Ще через два дні мені по телефону повідомили, що на мене порушено кримінальну справу.

Справа буде розглядатися в Якутській військовому гарнізонному суді. Спочатку сподівався, що справа вирішуватимуть по справедливості, адже я точно знаю, що не дезертир, самовільно службу не залишав, ні від кого не переховувався. Але те, що відбувається, наочно показує, що мене засудять, це навіть не обговорюється. Військовий суд, військова слідча частина і військова прокуратура сидять в одній будівлі, у них навіть єдина канцелярія. Написав скаргу військовому прокурору, а він мені каже: "Ми тут посиділи - я, слідчий і суддя - і вирішили, що ми тебе посадимо".

У них все дуже просто. Заводять кримінальну справу, людину змушують підписувати явку з повинною, нібито він визнає свою провину і в країні на одного засудженого стає більше. Слідчий Козин спочатку дав мені контакти адвоката Захарова, сказав, що він може допомогти. Той повідомив, що його послуги коштують 150 тисяч рублів. У мене таких грошей немає, відмовився. На наступний день приходжу до військової слідчу частину, а там цей же Захаров сидить, виявився, безкоштовно надано в якості адвоката. Я думаю, вони все заодно. Нікого насправді не хвилює доля молодих хлопців. Серед контрактників такі випадки не поодинокі, таке часто-густо.

Я - молодий, у мене є плани. Куди я піду з судимістю? Моя помилка тільки в тому, що повірив начальству. Можливо, мій рапорт втратили, забули про нього або навмисно викинули. Начальник штабу батальйону, яким я подавав рапорт на звільнення, каже, що нічого не знає, нічого не підписував. Товариш, який був присутній при цьому, боїться підтверджувати, так як йому служити ще вісім років. Я майже втрачаю надію на відновлення справедливості, але все одно сподіваюся, що все обійдеться добре. Хіба буває таке, щоб людина, яка не скоїла нічого поганого, був засуджений за кримінальною статтею?

В армії - строгий порядок

У військовій прокуратурі Якутського гарнізону News.Ykt.Ru відмовилися коментувати ситуацію до винесення рішення по даній справі, проте повідомили, що існує строгий порядок розірвання контрактної служби:

- Після подачі рапорту про звільнення військовослужбовець зобов'язаний дочекатися рішення атестаційної комісії про звільнення. Тільки після видання наказу про це рішення військовослужбовець вважається вільним від військової служби і може покинути військову частину.

Куди я піду з судимістю?
Хіба буває таке, щоб людина, яка не скоїла нічого поганого, був засуджений за кримінальною статтею?