Реклама
Реклама
Реклама

Дім 2. «Еліта-Центр» по-донецьки

Не встигли обдурені 4 роки тому кияни натішитися рішенням столичного суду про 8-річне ув'язнення гендиректора "Еліта-Центр", обдурити вкладників майже на 100 млн. доларів, як в Донецьку назрів новий скандал навколо будівельного шахрайства.

Пильність людей, багато чув про фінансові піраміди і різних махінаціях, приспав той факт, що будівництво житла відбувалося за згодою місцевої влади, точніше, за договором з Управлінням капітального будівництва Виконкому Донецької міської ради. Незважаючи на цей факт, з'ясувалося, що контролювати діяльність компаній влади не мають права. Такий закон ... Тому нижчевикладене справа стане ще одним уроком нам, громадянам, до сих пір вірять в гарантії держави.

фірма гарантує

Прокуратура області спільно з Відділом по боротьбі з економічною злочинністю ГУМВС проводять перевірку близько 70 звернень ошуканих інвесторів, які повірили в обіцянки забудовника надати квартири в новобудові по вул.Полоцька 26а в Будьонівському районі Донецька (будівельна адреса 1117-1118).

Будівництво цього житлового будинку почали ще в липні 2005-го. Управління капітального будівництва (УКБ) Донецького виконкому, в розпорядженні якого був фундамент і земельну ділянку, уклало договір про пайову участь з підрядником - будівельною компанією ТОВ «Донтехлеспром» - про зведення трисекційного дев'ятиповерхового будинку на 108 квартир. За договором №1 / 05 від 17 березня 2005 року, копію якого має в своєму розпорядженні «ОстроВ», будівництво повинні були завершити у другому кварталі 2007р., Причому одна секція (36 квартир) будувалася за бюджетні гроші. Її то і здали в строк в присутності влади міста, а ось будівництво інших двох якось сповільнилося ...

І це при тому, що, згідно зі згаданим договором з «Донтехлеспромом», УКБ мало право як «контролювати виконання будівельних робіт, приймати завершені будівельні роботи, здійснювати розрахунки за них», так і стежити за дотриманням графіка здачі будинку. З цією метою виконком повинен був призначити свого «уповноваженого представника» на будівельному майданчику. Крім того, управління капбудівництва міськради зобов'язалося забезпечувати цільове використання фінансових вкладень, отриманих від підрядника, складаючи щомісячні акти звірки.

Тепер же директора підприємства Олександра Стадника розшукують все - правоохоронці, потерпілі та журналісти. За словами ошуканих інвесторів, останній раз він виходив з ними на зв'язок восени. У грудні минулого року Стадник закрив офіс і зник.

Це наша корова і ми її доїмо!

Чому не діяли влади, коли почали затягуватися терміни здачі будинку, - незрозуміло.

Сьогодні дві секції дев'ятиповерхівки готові на 94% і в них, в принципі, жити можна, так як залишилися в основному оздоблювальні роботи. Але заселятися без ордера на квартиру інвестори не в праві, хоча нарікають, що, зневірившись в обіцянках будівельника і властей, в складчину, за власні гроші, проклали комунікації і провели опалення, щоб можна було жити. Адже багатьом довелося продати наявне житло і взяти кредит в банку на квартиру в новобудові. Дивіться людям нікуди, тому людина 30 нині живуть в незданому в експлуатацію будинку.

Однак, мало того, що здачу будинку прострочили на півтора року, виявилося, що деякі квартири оформлені одночасно на декількох інвесторів і знаходяться в заставі у банків.

«Працівники« Укрсоцбанку »приходили і фотографували нібито їх позикові квартири. Моя квартира у них оформлена в заставі. У мене є виписка з реєстру про те, що моя квартира в заставі, оформленому на засновника «Донтехлеспрома». Але документів мені ніхто не давав, просто показали договір, укладений в 2005 році », - розповідає Наталя Мащенко.

У 2006 році вона з чоловіком оформила кредит на квартиру вартістю 220 тис.грн. в Регіональному представництві Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. У Фонді розводять руками: мовляв, як так вийшло - поняття не маємо.

«Ми уклали з« Донтехлеспромом »договір в 2006-му році, згідно з яким він надавав нам частину квартир під фінансування за програмою. Було профінансовано 22 людини позичальників в цілому по будинку (молоді сім'ї). У першій секції одна людина вже отримав документи на квартиру ... - розповів «ОстроВ» директор Донецького регіонального відділення Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Вадим Кашицин. - Дійсно, ось до Нового року, у нас був навіть акт звірки. Нас «Донтехлеспром» запевняв в тому, що все нормально, у нас все квартири, як то кажуть, не «подвійні». Але буквально тижні три тому почали приходити люди (мешканці) і говорити, що приходять люди (і представники банку в тому числі) і претендують на ці квартири. За цими фактами ми дали запит в УКБ і в банки, які згадувалися, а саме - «Укрсоцбанк» і «Райффайзен банк Аваль».

За словами Кашицина, офіційних відповідей від банків у Фонді поки не отримали.

Як розповіли кореспонденту «ОстроВ» мешканці будинку на Полоцької, сьогодні, на 63 квартири претендують як мінімум 93 інвестора, і у всіх нібито є документи на право власності.

Інформацію про неодноразову продажу одних і тих же квартир підтвердили і в Управлінні капітального будівництва.

«Донтехлеспром» почав продавати квартири в кінці року по другому колу. Ми звернулися відразу в правоохоронні органи (десь в січні), так як це вже протиправні дії », - повідомив заступник начальника УКБ Володимир Кутній.

Історія з договорами - окреме питання: хто, кому, скільки? ... Відповідь на нього зараз шукають в ОБЕП і в прокуратурі. Проблема в тому, що, згідно з договором з УКБ виконкому міськради, фірма отримала «безвідкличне, ексклюзивне право на повне (100%) фінансування об'єкта» і залучення інвесторів з подальшою передачею їм права власності на квартири. І, що найголовніше, - ніякого контролю фінансово-господарської діяльності. Будівельник же пообіцяв міськвиконкому 10 квартир для черговиків в небюджетних секціях будинку.

Ось і почав «Донтехлеспром» щосили залучати гроші на будівництво двох, що залишилися секцій, укладаючи то двосторонні договори Комісії (безпосередньо з інвестором з повним фінансуванням будівництва бажаних квадратних метрів готівкою і безготівково - 24 квартири), то тристоронні договори інвестування з оформленням банківських кредитів, де третьою стороною-гарантом виконання робіт виступало УКС (12 квартир). Ще одним джерелом фінансування виступив Держфонд сприяння молодіжному житловому будівництву (26 квартир). Власних коштів - ні копійки!

До слова, за все, за словами мера Донецька Олександра Лук'янченка, будинок на Полоцької коштує 16 млн.200 тисяч гривень. Міський голова запевнив журналістів, що на рахунок УКБ переведено вже понад 15 млн.

У розпорядженні «ОстроВ» є списки інвесторів, що вклали гроші в квартири, що будуються. Один - наданий ще восени 2008-го самим «Донтехлеспромом» на вимогу мешканців, стурбованих візитами «тіньових» інвесторів, інший - від УКБ, виданий на прохання ініціативної групи мешканців від 11 березня 2009-го.

Цікаво, що в списку від УКБ немає жодного з тих, хто дійсно уклав договори як з управлінням капітального будівництва, так і з будівельником (це підтверджують наявні на руках у «ОстроВ» договору). Замість них - зовсім інші люди. За словами мешканців, багато з позначених там інвесторів - співробітники «Донтехлеспрома» та їхні близькі. Як видно з вищенаведеного списку, на одних і тих же людей оформлені по кілька квартир, причому договори укладалися досить швидко - в межах 1 місяця. Але це нікого з працівників УКБ, не збентежило, а головним чином начальника управління Володимира Тарабановська і замначальника Володимира Кутна, чиї підписи стоять на всіх документах.

Куди дивилися влади?

«Всі, хто уклали договори з Управлінням капітального будівництва, отримають квартири, і другий« Еліта-Центр »в Донецьку не буде. Це питання на контролі. Я попросив ще раз активізувати роботу адміністративних органів для того, щоб вивести на чисту воду всіх, хто шельмував », - запевнив журналістів на прес-конференції 17 березня міський голова Олександр Лук'янченко.

Однак де гарантія, що «шельмували» тільки в «Донтехлеспроме»? І що робити тим, хто укладав договори і передавав гроші особисто будівельникові, адже домовлялися через УКБ всього 12?

Тим, хто брав кредити у Фонді сприяння молодіжному житловому будівництву під квартири на Полоцької простіше, ніж іншим. По-перше, шахраї пограбували не особисто їх, а держава (за неофіційною інформацією, Держфонд виділив понад 4 млн.гривень на фінансування будівництва житла молоді і самотнім у цьому будинку), а по-друге, якщо вірити обіцянкам керівників, за них будуть битися до останнього.

Складніше інвесторам, які вже встигли розплатитися з аферистами (деякі заплатили близько півмільйона гривень, уклавши договори на кілька квартир).

Міська влада в даному питанні поки посилаються на «існуючі протиріччя в законодавстві».

«Це ще раз говорить про існуючі протиріччя в нашому чинному законодавстві. З одного боку, ми оберігаємо суб'єкт підприємництва. І завжди, як тільки хтось починає контролювати, кажуть: «Ви тиснете на бізнес». І в кінцевому підсумку виходять такі колізії ... Сьогодні в законодавчому полі проконтролювати неможливо. Це тільки потрібно з більшою ретельністю шукати добропорядних підприємців », - відповів Лук'янченко на запитання кореспондента« ОстроВ »про те, як же могло статися, що влада ні сном, ні духом про грабіж серед білого дня.

Так, дійсно, договором між УКБ виконкому міської ради та компанією від 17 березня 2005 року (затвердженим мером Донецька) не був передбачений контроль за фінансовою діяльністю, і про багаторазової продажу одних і тих же квартир, що будуються (в тому числі і в бюджетній секції) ніхто крім шахраїв не міг знати. Як і не міг цікавитися, а чи всі чисто? .. Але ж в історії Донецька вже був випадок будівельного шахрайства.

Незрозуміло інше: як могли залишитися без уваги влади зміни до Закону «Про інвестиційну діяльність», які вступили в чинності 14 січня 2006 року, відразу після шуму з «Еліта-Центр»?

Так, ще в кінці 2005-го року Верховна Рада вирішила, що об'єктами інвестиційної діяльності не можуть бути об'єкти житлового будівництва, фінансування яких здійснюється з використанням недержавних коштів, залучених у юридичних і фізичних осіб. Тобто, з січня 2006-го брати гроші безпосередньо від інвесторів будівельна компанія не мала права.

Як пояснили «ОстроВ» фахівці Відділу Приватизації фондового ринку УДСБЕЗ ГУМВС України в Донецькій області, після вступу в силу законодавчих змін мав створюватися спеціальний Фонд фінансування будівництва, підконтрольний Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг.

«Вони (Фонд) мають ліцензію на право надання фінансових послуг і створюються з метою контролю за цільовим використанням цих коштів, термінами здачі в експлуатацію. Засоби громадян знаходяться на рахунках фонду, а забудовник робить заявку на необхідні закупівлі ... », - зазначив старший оперуповноважений УДСБЕЗ Олександр Балабанов.

Якщо ж Фонд фінансування не створений, поручитися за діяльність таких будівельних фірм ніхто не може. Виходить, що будівельний ринок сьогодні наданий сам собі.

За словами борців з економічною злочинністю, до цих пір, незважаючи на Закон, фінансування багатьох об'єктів здійснюється безпосередньо - від інвестора будівельникові. А значить, від махінацій, подібних до випадку з Полоцької 26а ніхто не застрахований.

Оббиваючи адміністративні пороги

Поки триває досудове слідство, ошукані інвестори вимагають від Виконкому Донецької міської ради та Управління капітального будівництва завершення будівельних робіт і введення в експлуатацію будинку, «а не самоусунення від виникаючих проблем». Крім того, люди наполягають на захисті «добросовісних інвесторів» від посягань банків і «тіньових» інвесторів, які «брали участь у шахрайській змові з ТОВ« Донтехлеспром ».

За словами потерпілих, вони звернулися і до правоохоронних органів, вимагаючи «визнання тіньової кримінальної схеми подвійного інвестування будівництва», а також захисту від банків і «тіньовиків». Люди наполягають на порушенні кримінальних справ проти посадових осіб «Донтехлеспрома» та їхніх співучасників, «які вчинили неодноразово службове підроблення, обман замовників, шахрайство з фінансовими ресурсами, зловживання службовим становищем, перевищення службових повноважень і розкрадання грошових коштів і майна».

Влада міста поки пообіцяли, що здадуть будинок в експлуатацію вже в квітні.

Захисти себе сам

Єдиною рекомендацією, яка може відвести від попадання в тенета шахраїв на будівельному ринку житла, за словами співробітників УДСБЕЗ, може бути наступне.

Всі, хто сьогодні збираються інвестувати або вже інвестують в будівництво житла власні кошти, повинні знати, що їх дольову участь при цьому має бути оформлено договорами зі спеціально створеними Фондами фінансування будівництва або операцій з нерухомістю.

Такі фонди створюються при будівництві кожного житлового об'єкта з метою управління вкладеними коштами громадян, щоб не допустити шахрайства з боку забудовників і порушення термінів будівництва і введення житла в експлуатацію.

У разі порушення вимог чинного законодавства громадянам потрібно звернутися в Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг, яка контролює фонди фінансування будівництва.

Якщо ж забудовники проігнорували вимоги законодавства і залучали кошти громадян без створення фондів фінансування будівництва, то в ОБЕП радять одразу звертатися до органів внутрішніх справ.

До речі, 17 березня 2009 року Верховна рада внесла чергові зміни до законодавства, зокрема, і в Закон України «Про інвестиційну діяльність» (Рекомендуємо на майбутнє з ними ознайомитися).

В тему

Отримати сьогодні ліцензію на будівництво можна досить швидко і за порівняно невеликі гроші. «ОстроВ» вирішив перевірити правдивість реклами однієї зі столичних фірм, яка прийшла в спам-розсилці. Так, наприклад, бажаючим зайнятися будівельною діяльністю фірма обіцяла «отримання будівельної ліцензії з об'ємним переліком робіт», підготовку всієї необхідної документації, сприяння при проходженні експертизи, отримання будівельної ліцензії всього за 20 днів і, що найголовніше, - «гарантовано хороші відносини з Мінбудом як мінімум на 3 роки успішної роботи ».

На дзвінок за вказаною в рекламі телефону кореспонденту підтвердили надання всіх перерахованих послуг. Виявилося, щоб отримати ліцензію на зведення висотних житлових споруд, необхідно заплатити фірмі 60 тисяч гривень. При цьому їхати в Київ не обов'язково - документи можна передати кур'єрською поштою. Фахівці цієї компанії - співробітники Держархбудінспекції та багатьох інших експертних організацій. Відразу після укладення договору з фірмою-помічником нам пообіцяли «теплі стосунки» і «зелене світло» на будівельному ринку.

Наталя Коммодова, «ОстроВ»


Історія з договорами - окреме питання: хто, кому, скільки?
Куди дивилися влади?
Однак де гарантія, що «шельмували» тільки в «Донтехлеспроме»?
І що робити тим, хто укладав договори і передавав гроші особисто будівельникові, адже домовлялися через УКБ всього 12?
Як і не міг цікавитися, а чи всі чисто?
Незрозуміло інше: як могли залишитися без уваги влади зміни до Закону «Про інвестиційну діяльність», які вступили в чинності 14 січня 2006 року, відразу після шуму з «Еліта-Центр»?