Реклама
Реклама
Реклама

«1С: Хмарний архів» - інформація завжди поруч

  1. можливості сховища
  2. вартість ліцензій
  3. альтернативні варіанти
  4. Підведемо підсумок

Динамічне резервування даних з використанням програми «1С: Хмарний архів» захищає вашу інформацію від будь-яких форс-мажорних чинників: крадіжки, несанкціонованого доступу, збоїв програмного і апаратного забезпечення, стихійних лих. Архівні копії доступні завжди з будь-якої точки мережі.

Вартість від: 845 руб
Посилання: backup.1c.ru

Вартість: Сервіс 1С: Хмарний архів пропонує повнофункціональним рішенням «Агент резервного копіювання 1С: Хмарний архів. Стандарт на 1 місяць »від 845 руб. (Рекомендована ціна). Далі витрати зростають в залежності від терміну обслуговування, рекомендована вартість на граничний термін 12 місяців  становлять трохи більше 8000 руб., За розширення дискового простору і копіювання на виділений сервер потрібно доплачувати окремо (посилання з актуальними цінами див. Далі по тексту).

Технології «інтернет-Хмари» кардинальним чином змінили принципи обміну і зберігання інформації: з'явилася можливість віддаленого зберігання на мережевих серверах не тільки персональних файлів, але і повноцінних інформаційних баз, оброблюваних багатофункціональними програмними системами. Надійний ооступ з будь-якої точки Інтернет, легкість додавання нових функцій, низька вартість супроводу забезпечили бурхливе зростання ринку і доходів компаній, що надають хмарні сервіси. Фірма 1С, як найбільш популярна система управління бізнес-процесами на просторах СНД, не могла залишатися поза новітніх технологій і випустила свій фірмовий продукт для резервного копіювання.

Перш ніж перейти до опису можливостей хмарного сховища необхідно мати чітке розуміння термінів «1С: Хмарний архів» і «1С: Підприємство в хмарі». Найменування схожі, але це абсолютно різні технології. Якщо 1С: Підприємство в хмарі передбачає віддалене зберігання і обробку всієї системи з доступом з точки Інтернет, то «1С: Хмарне сховище» виконує тільки резервне копіювання і тільки файлів бази даних, а вся інша програмне середовище встановлюється на локальний комп'ютер. До хмарним системам 1С ми повернемося в кінці статті, а поки все розглянемо докладніше резервне копіювання.

можливості сховища

Як і всі хмарні сервіси, віддалений архів від фірми 1С вимагає постійного доступу до Інтернет і необхідна швидкість каналу визначається необхідним обсягом копійованих даних в добу. Досвід використання показує, що для більшості користувачів Інтернет-каналу швидкістю до 80-100Мбіт / с більш ніж достатньо. Резервні копії виконуються тільки в періоди, коли в системі не працюють користувачі і архівуються тільки файли бази даних.

Основні можливості:

  • Автономне створення і синхронізація архівних копій системи «1С: Підприємство» без участі адміністратора за наперед складеним розкладом.
  • Відновлення інформації з «1С: Хмарний архів» при виникненні збоїв на віддаленому сервері і локальних комп'ютерах.
  • Забезпечення цілодобового доступу через особистий кабінет на сайті backup.1c.ru до будь-яких архівних копій, незалежно від локації.
  • Зберігання даних в спеціалізованому OLAP data storage, що має захист від зовнішніх впливів (обрив каналів зв'язку, стихійні лиха, збої програмного і апаратного забезпечення) і забезпечення доступу до нього в режимі 24/7.
  • Необмежений обсяг архівних копій БД і резервування додаткового дискового простору.
  • Багаторазове зниження витрат на копіювання та архівування.

Як бачимо, можливості досить стандартні, і, крім тісної інтеграції з програмними продуктами 1С, ніяких особливих переваг перед конкурентами фірмовий продукт не має. На ринку достатньо варіантів ПО для виконання резервного копіювання з аналогічним функціоналом, в тому числі і безкоштовні реалізації.

вартість ліцензій

Для використання сервісу користувач повинен не тільки придбати базовий комплект ПО «1С: Підприємство» (версія не нижче 8.2!), А й укласти з сертифікованим партнером фірми договір «1С: ІТС» (інформаційно-технічний супровід). Тільки тоді ми можемо зареєструватися в особистому кабінеті і придбати ліцензію на хмарне зберігання даних.

Через місяць після закінчення дії договору ІТС архівні копії видаляються, якщо супровід не продовжено!

Політика нав'язування додаткових послуг у вигляді договорів з партнерами компанією 1С практикується вже багато років і такі обов'язкові «причепи» вже не викликають здивування у постійних клієнтів.

Після укладення договору ІТС: ПРОФ клієнту буде безкоштовно доступно 20Гб дискового простору в Хмарі. Для клієнтів, які планують працювати за договорами ІТС: ТЕХНО та ІТС: Міжнародний необхідно придбання окремої ліцензії «1С: Хмарний архів.Стандарт» на фіксований період.

Для збільшення зарезервованого дискового простору (з кроком 10 Гб) необхідно «1С: Хмарний архів. Розширення », що має на увазі придбання окремої ліцензії. Також додаткових витрат вимагає завдання резервного копіювання з декількох джерел (стаціонарні і переносні ПК, планшети, смартфони, сервери), для яких необхідно придбавати окремі ліцензії.

З огляду на, що приблизний розрахунок річних витрат (навіть за ліцензією «Стандарт»!) Для середніх умов на момент публікації огляду показує більше 8000 руб., То це досить суттєві витрати, особливо для організацій з декількома складами, офісами та виробничими потужностями.

альтернативні варіанти

У попередньому розділі ми переконалися, що резервне копіювання від 1С: Хмара досить недешеве, а тому виникає закономірне питання про наявність більш прийнятних за ціною рішень без втрати функціональності. На це можна дати позитивну відповідь - так, такі рішення існують.

В першу чергу необхідно розглянути впровадження повністю хмарної системи 1С. Подібних послуг зараз на ринку безліч і тут не слід керуватися лише ціновим фактором. Так, таке рішення може бути трохи дорожче (але не завжди!), Але вигоди від такого рішення також очевидні:

  • Доступ до всіх функцій 1С: Підприємства з будь-якої точки мережі, а, значить, на робочих місцях можна використовувати вже наявну техніку комп'ютери без придбання додаткового обладнання, вимоги до якого, починаючи з ПО версії 8, досить високі;
  • Немає необхідності обов'язкового укладення договору інформаційно-технічного супроводу, так як базові операції з підтримки системи в робочому і актуальному стані включені в щомісячний платіж, що майже завжди набагато менше, ніж просять сертифіковані партнери.

Другим варіантом може бути розміщення власної 1С на спеціалізованому сервісі, такому як Amazon Elastic Compute Cloud. Крім повного контролю процесу установки, копіювання та підтримки конфіденційності, оплата проводиться тільки за фактичний час використання сервісу. Це вигідно малим і середнім компаніям, в яких робота в 1С проводиться періодично і з невеликим обсягом даних: щомісячний розрахунок необхідних звітних документів, видача заробітної плати та інші подібні операції. В цьому випадку економія виходить значна - на ринку існують пропозиції 1С: Підприємство + Amazon за ціною 5-15 руб. за годину роботи сервісу.

Підведемо підсумок

«1С: Хмарний архів» повністю справляється в заявленими функціями і кількість негативних відгуків в мережі Інтернет невелика. Він міг би претендувати на звання кращого засобу для зберігання архівних даних лінійки продуктів 1С, якби не два суттєвих недоліки:

  • зберігання тільки інформаційної бази, а не образу системи в цілому;
  • завищена, в порівнянні з конкуруючими рішеннями, вартість придбання і продовження ліцензій.

Тому до вибору систем для резервного копіювання потрібно підходити дуже ретельно, інакше цінність того, що ви збираєтеся зберігати, може не виправдати складських витрат.