Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: Шеф-редактор РБК на рік йде в академічну відпустку

Шеф-редактор РБК Єлизавета Осетинська на рік залишить роботу в холдингу. Журналістка стала стипендіатом Стенфордського університету і після травневих свят збирається піти в академічну відпустку

Шеф-редактор РБК Єлизавета Осетинська на рік залишить роботу в холдингу. журналістка стала стипендіатом Стенфордського університету і після травневих свят збирається піти в академічну відпустку, повідомила прес-служба медіагрупи. Тим часом в ЗМІ з'явилася інформація, що перерва в роботі Осетинської повинен був початися на чотири місяці пізніше, але їй довелося прискоритися нібито через тиск Кремля на медіагрупу.

В прес-релізі РБК повідомляється, що шеф-редактор холдингу стала стипендіатом престижної міжнародної програми Стенфордського університету "Інновації в журналістиці". "У зв'язку з навчанням після травневих свят Єлизавета візьме академічну відпустку і проведе в Стенфорді 2016-2017 академічний рік. На час її відсутності керівництво редакційними проектами в РБК здійснюватимуть їх головні редактори", - йдеться в повідомленні.

У прес-службі медіа-холдингу відзначили, що ЗМІ і медіасередовище швидко змінюються, і "завдяки програмі Стенфорда Єлизавета отримає уявлення про те, яке майбутнє чекає онлайн-медіа і які технологічні інновації можна застосувати в Росії". У РБК підкреслили, що "Стенфордський університет - один з трьох топових університетів світу, і ця стипендія дає унікальний шанс дізнатися про останні тренди в медіа, підприємництво і лідерство".

При цьому Reuters повідомило, що Осетинської довелося брати відпустку на чотири місяці раніше через тиск Кремля, пов'язаного з невдоволенням публікаціями РБК про близьке оточення президента РФ Володимира Путіна. "Протягом кількох днів до обшуків в компаніях Прохорова відбувся ряд розмов з чиновниками адміністрації президента, на них обговорювалася в тому числі недавня передовиця газети з матеріалом про панамські офшори, супровід фотографією Путіна", - розповів агентству джерело, близьке до медіагрупи.

Співрозмовник зазначив, що інша, більш рання стаття в РБК про бізнес-інтереси передбачуваного зятя президента РФ Кирила Шамалова спричинила за собою "телефонні дзвінки від кремлівської верхівки".

Представник Кремля Дмитро Пєсков заявив Reuters, що йому нічого не відомо про відхід Осетинської у відпустку. "Мені невідомо, що вона кудись іде ... У мене завтра робоча зустріч з Осетинської. Тобто завтра вона продовжує працювати. Ми зустрічаємося іноді. Але ніхто ніякого тиску не робить", - заявив прес-секретар президента РФ.

Сама Осетинська ще в квітні писала на своїй сторінці в Facebook, що почне навчання в Стенфорді з вересня 2016 року. "Для любителів інсинуацій - рішення прийнято в злагоді і з схвалення РБК, з яким не розлучаюся", - підкреслювала шеф-редактор.

На минулому тижні стало відомо, що в штаб-квартирі і офісах компаній групи "Онексім" Михайла Прохорова проходять обшуки . Деякі джерела в групі "Онексім" пов'язали появу ФСБ в офісах структури з роботою медіахолдингу РБК, за останнім часом оприлюднив кілька резонансних розслідувань, в тому числі про бізнес передбачуваних родичів президента Володимира Путіна.

У той же час в самому РБК цю інформацію спростували. Крім того, прес-секретар глави держави закликав не пов'язувати обшуки в структурах групи "Онексім" з Кремлем або редакційною політикою РБК.

Інші джерела заявили про бажання збити вартість медіахолдингу в рамках нібито почалися недавно переговорів про його продаж. У числі версій обшуків в групі "Онексім" ЗМІ назвали стан компанії "Квадра", що відчуває фінансові труднощі, а також припустили, що слідчі дії проводилися з іміджевих міркувань - з метою показати, як силовики демонстративно "оглядають" найбільшої приватної компанії РФ.

Єлизавета Осетинська почала кар'єру журналіста в 1995 році в якості кореспондента інформагентства "Росбизнесконсалтинг", нагадує РБК . У 1997-1999 роках працювала кореспондентом економічного відділу газети "Сегодня".

З листопада 1999 була кореспондентом, а потім редактором відділу, заступником головного редактора, шеф-редактором газети "Ведомости". З березня 2007 року по лютий 2010 року обіймала посаду головного редактора газети "Ведомости". З лютого 2010 року по квітень 2011 року працювала головним редактором сайту Vedomosti.ru.

З травня 2011 року по грудень 2013 року обіймала посаду головного редактора російської версії журналу Forbes. З 15 січня 2014 року Осетинська стала шеф-редактором проектів РБК (сайт rbc.ru, телеканал РБК, газета РБК daily, журнал РБК і інші).