Реклама
Реклама
Реклама

Вчені з'ясували, чи шкідливий алкоголь в малих кількостях

  1. Олег Єлизаровича Сергєєв

Africa Studio / shutterstock.com

Алкоголь, треба зауважити, досить спірна, але займає своє місце частина нашої цивілізації. Перші практики пивоваріння археологи виявили ще у древніх єгиптян. З тих архаїчних часів алкоголь «крокував» по ​​планеті разом з людиною, розвивалися види і способи приготування хмільних напоїв, їх дозування і рецептура. Але людина усвідомила шкоду від алкоголю ще до появи фундаментальної науки. Різні релігії засуджують або навіть забороняють відомі види дурману, в тому числі і хміль, а образ п'яниці завжди був синонімом пропащого людини. Але тепер на питання «пити чи не пити» намагається відповісти наука з усім її інструментарієм.

Вчені з Оксфордського університету перевірили поширене твердження про те, що малі дози алкоголю корисні для здоров'я. За основу була взята група британських медиків, що складається з людей від 30 до 40 років, і об'єднаних за кількістю споживаного алкоголю. Вони протестували 550 випадково вибраних чоловіків і жінок. А саме: фахівці перевірили пам'ять і кмітливість у вибраних людей, причому параметри замірялися протягом п'яти років.

В результаті дослідники прийшли до думки, що шкода людському організму починається вже з дози 140 грамів на тиждень. Це дорівнює приблизно одній пляшці пива. Вживання викликає труднощі в роботі мозку, погіршення пам'яті і ускладнення на гіпокамп.

Більш того, було виявлено, що малі дози (до 70 грамів) не викликають хоч якихось статистично значущих поліпшень когнітивних функцій.


Олег Єлизаровича Сергєєв

Експерт Громадської палати при президенті РФ, кандидат медичних наук, генеральний директор SciencePop

Дане дослідження, звичайно, суперечить більшості попередніх. У науці дійсно існує думка, що малі дози алкоголю корисні, але і це твердження береться під сумнів. Алкоголь, як і інші подібні речовини, шкідливі для організму, і негативний вплив великих його доз вже давно доведено, причому грунтовно. Алкогольний напій призводить до деградації нервової системи, порушує метаболізм і роботу судин.

Що стосується даного дослідження, то я можу сказати, що вперше бачу щось подібне. З ідеологічної точки зору це дуже корисно, тому що населення вживає і продовжує вживати. Але 550 чоловік - це занадто маленька вибірка, потрібно поглиблювати і розширювати доказову базу, перш ніж можна буде з упевненістю сказати, що малі дози так само шкідливі, як і великі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

0 Коментарів

Підписатися на розсилку