Реклама
Реклама
Реклама

Звільнення від сплати заборгованості по аліментах

  1. Підстави для звільнення від виплати аліментного обов'язку
  2. Зразок позову про звільнення від сплати аліментів
  3. документи
  4. Порядок подання позовної заяви

На жаль, навіть наявність судового акта (рішення або наказу суду), не кажучи вже про усну домовленість про надання грошового утримання, не гарантує своєчасне і неухильне виконання зобов'язань. Нерідко зобов'язана сторона допускає прострочення платежів, внаслідок якої утворюється заборгованість по аліментах.

Однак нерідкі й такі випадки, в яких заборгованість виникає з незалежних від волі платником аліментів причин, в яких він не може ні вчасно виплачувати аліменти, ні погашати зростаючий борг.

Чи передбачені сімейним законодавством «поблажки» для боржника? Чи може він розраховувати на списання боргу і звільнення від виплати?

Підстави для звільнення від виплати аліментного обов'язку

Як показує практичний досвід, найчастіше заборгованість по аліментних платежах виникає внаслідок таких причин:

  • Умисне припинення грошових виплат;
  • Невиконання аліментних зобов'язань по причині не залежать від платника життєвих обставин, таких як втрата роботи, погіршення стану здоров'я, складне сімейний стан.
На жаль, навіть наявність судового акта (рішення або наказу суду), не кажучи вже про усну домовленість про надання грошового утримання, не гарантує своєчасне і неухильне виконання зобов'язань

Таким чином, можливість звільнення від виплати боргу безпосередньо залежить від того, з яких причин був порушений графік грошових виплат: з вини платника або з причин, від волі платника не залежних.

Згідно зі статтею 114 Сімейного кодексу РФ, звільнення від боргу допускається ...

  • за згодою сторін (тільки в тому випадку, якщо мова йде не про заборгованість по аліментах на неповнолітню дитину);
  • за рішенням суду (якщо борг виник з аліментів на утримання неповнолітньої дитини).

Подача в суд позовної заяви - єдина можливість домогтися звільнення від виплати заборгованості, що утворилася внаслідок несвоєчасної виплати грошових коштів на утримання дітей. Якщо суд задовольнить позов, боржник буде повністю або частково звільнений від боргового зобов'язання.

В якому випадку суд може задовольнити позов боржника? Суд може звільнити від виплати заборгованості (повністю або частково) при наявності таких обставин:

  • Поважні причини виникнення заборгованості (наприклад, серйозне захворювання, тривале стаціонарне лікування, проходження військової служби за призовом, перебування в МЛС, стихійне лихо). Оскільки в законодавстві не вказано повний перелік поважних причин, судовий орган має право на власний розсуд вирішувати, наскільки та чи інша обставина може вважатися поважною або неповажною причиною невиплати коштів.
  • Складне фінансове або сімейний стан, при якому боржник не може погасити заборгованість по аліментах (неможливість працевлаштування, народження дітей, важке захворювання близьких членів сім'ї).

Таким чином, якщо мають місце обидва підстави (поважні причини виникнення боргу і неможливість погасити борг з поважних причин) - боржник має право звернутися до суду з позовною заявою про повне або часткове звільнення від погашення заборгованості. Однак слід мати на увазі, що при винесенні рішення суд буде, перш за все, керуватися захистом прав неповнолітньої дитини, якому призначені виплати, а не батька, який по ряду причин не може ці виплати надати.

Зразок позову про звільнення від сплати аліментів

Позовна заява - як перший і основний документ в судовому процесі, обов'язково повинен відповідати вимогам цивільно-процесуального законодавства. В іншому випадку, позовна заява, складена без відповідності нормам закону, буде залишено без руху або повернуто заявнику. Тому так важливий відповідальний підхід до підготовки та подачі позову.

Отже, позовна заява повинна містити такі відомості:

  • Назва суду;
  • Дані про сторони - позивача (боржника) і відповідача (одержувачі аліментних платежів) - П.І.Б., місце проживання, місце роботи, контакти;
  • Дані про особу (про неповнолітню дитину), на користь якого здійснюються грошові виплати - П.І.Б., дата народження, місце проживання;
  • Опис обставин справи: докладний опис поважних причин (з посиланнями на що підтверджують докази) утворення заборгованості та причин неможливості виплати боргу;
  • Посилання на норми сімейного та цивільно-процесуального законодавства;
  • Прохання до суду звільнити боржника (частково або повністю) від виплати заборгованості по аліментах, що виникла в період дії документально підтверджених поважних причин;
  • Дата подачі позову;
  • Підпис позивача;
  • Перелік додатків.

Щоб не допустити помилок при оформленні позову, які затягнуть судовий процес, скористайтеся запропонованим нижче зразком позовної заяви або зверніться за юридичною консультацією і до практичних рекомендацій з приводу складання власного позову до юристів нашого порталу.

документи

Однак слід сказати, що найбільшу складність при підготовці до судового процесу у справах даної категорії представляє не стільки навіть підготовка позовної заяви, хоча воно, безперечно, дуже важливо, скільки збір документів, що підтверджують ті обставини, на яких боржник засновує позовні вимоги. Мало тільки вказати причини несвоєчасної виплати аліментів - потрібно надати суду докази цих обставин.

У той же час, відповідачу не потрібно нічого доводити - але він може заперечити проти позовних вимог, представивши підтвердження аргументованих заперечень.

Позивачу потрібно довести:

  1. Розмір виникнення заборгованості;
  2. Поважні причини виникнення боргу;
  3. Причини, що перешкоджають погашення заборгованості;

Щоб довести перераховані вище обставини, позивачу потрібно надати суду наступні документи:

  • Довідка судових приставів про розмір заборгованості за певний період;
  • Документи, які служать підтвердженням погіршення матеріального становища (довідки за місцем роботи, довідки з державних органів - Пенсійного фонду, соціального забезпечення, довідка про взяття безробітного на облік в Центр зайнятості, довідки з органів МВС про втрату майна);
  • Документи, які служать підтвердженням змін в сімейний стан (свідоцтва про народження дітей, свідоцтво про реєстрацію шлюбу, виписка з будинкової книги із зазначенням складу сім'ї, довідка про опікунство або піклування, судові рішення про зміст утриманців);
  • Документи, що підтверджують поважні причини несвоєчасної виплати аліментних платежів (медичні документи про стан здоров'я, виписка з історії хвороби, висновок лікарської комісії про наявність інвалідності, лікарняні листи, вирок суду, довідка про перебування в МЛС, довідка про проходження строкової військової служби).

Позовна заява і всі додаються до нього документи подаються в такій кількості примірників, скільки осіб (суд, позивач відповідач) беруть участь в судовому процесі.

Порядок подання позовної заяви

Позовна заява з вимогою звільнити боржника від виплати заборгованості по аліментних платежах подається до мирового суду за місцем проживання відповідача і розглядається в загальному порядку.

Державне мито за подачу позовної заяви розраховується залежно від ціни позову (суми заборгованості, від виплати якої позивач просить його звільнити). Детальніше про розрахунок державного мита читайте в статті « Держмито на стягнення аліментів в 2019 році ».

ЗАПИТАТИ ЮРИСТУ БЕЗКОШТОВНО

Чи передбачені сімейним законодавством «поблажки» для боржника?
Чи може він розраховувати на списання боргу і звільнення від виплати?
В якому випадку суд може задовольнити позов боржника?