Реклама
Реклама
Реклама

Звільнення від сплати аліментів: підстави, зразок заяви

  1. Підстави
  2. Як подати заяву
  3. зразок
  4. Рішення суду та його оскарження

Зобов'язання з надання фінансової підтримки дітям або непрацездатним членам сім'ї виникають при розірванні шлюбного союзу або в момент його існування.

Вважається, що дані зобов'язання носять тривалий характер, надовго примушуючи платника матеріально забезпечувати одержувача аліментів, особливо, коли питання стосується неповнолітніх дітей .

Відповідальний громадянин, який сплачує повну суму матеріальної допомоги протягом встановленого терміну, здатний з часом подати позовну заяву про звільнення від сплати аліментів.

Як це зробити, які підстави для звільнення від сплати заборгованості по аліментах необхідні, а також зразок самого документа ми розглянемо в даній статті.

Підстави

Звільнення від сплати аліментів можливо двома способами: договірним і в судовому порядку Звільнення від сплати аліментів можливо двома способами: договірним і в судовому порядку.

Добровільний спосіб звільнення від матеріальної підтримки грунтується на домовленості двох сторін, які уклали Угода і не мають спільних дітей. Тоді, сплата припиняється відразу, після припинення дії договору.

Якщо ж фінансова підтримка необхідна неповнолітнім дітям, стаття 114 ск рф передбачає вирішення питання про звільнення від сплати аліментів на неповнолітніх дітей.

У статті повідомляється, що позовну заяву, надане суду, може бути задоволено в наступних випадках:

  • серйозне захворювання, втрата дієздатності й інші причини, які беруться за поважні;
  • втрата працездатності в результаті захворювання або калічення, внаслідок неможливість отримувати дохід, достатній для забезпечення всіх потреб;
  • поява в родині платника нових осіб першої черги на утримання (утриманці: неповнолітні діти, інваліди , непрацездатні батьки ).

серйозне захворювання, втрата дієздатності й інші причини, які беруться за поважні;   втрата працездатності в результаті захворювання або калічення, внаслідок неможливість отримувати дохід, достатній для забезпечення всіх потреб;   поява в родині платника нових осіб першої черги на утримання (утриманці: неповнолітні діти,   інваліди   ,   непрацездатні батьки   )

Згідно Російському Законодавству, якщо судом буде виявлено, що матеріальне та сімейне становище платником аліментів не відповідає належному рівню, він буде звільнений від фінансових зобов'язань частково або повністю за рішенням суду про звільнення від сплати аліментів.

Як подати заяву

Для того щоб вирішити питання, потрібно звернутися в світові органи суду за місцем проживання.

Позивачу необхідно скласти позов про звільнення від сплати аліментів, який складається відповідно до процесуальних вимог статті 131 ЦПК РФ .

Довідка! Стандартне позовна заява містить в собі дані позивача і відповідача (паспорт, місце проживання, дата народження, номер телефону), опис ситуації, що склалася, вимоги, адресовані суду, і підстави їх задоволення.

А також до заяви повинні бути додані документи, що підтверджують правомірність подачі прохання в суд.

Довідка! Список документів складається з свідоцтв про народження дітей, підтвердження реєстрації або розірвання шлюбу , Довідки медичні та про доходи, довідка про склад сім'ї, копії паспорта та позовної заяви.

Така кількість довідок з різних інстанцій служить підтвердженням матеріального і родинного достатку, а також працездатності та дієздатності за показаннями здоров'я Така кількість довідок з різних інстанцій служить підтвердженням матеріального і родинного достатку, а також працездатності та дієздатності за показаннями здоров'я.

Держмито за позовом про звільнення від сплати аліментів (зразок наведено нижче) становить 400 рублів і вище, залежно від ситуації, що розглядається.

зразок

Звільнення від сплати заборгованості по аліментах вимагає ретельної підготовки документів, в тому числі і оформлення позовної заяви. Ми пропонуємо вам звернути увагу на наведений нижче зразок документа, здатний допомогти самостійно впорається із завданням щодо його складання.

ЗРАЗОК

Мировому судді судової ділянки №86802
Томської області, міста Томська, Ленінського р-ну
Адреса: пл. Леніна, 212, корпус 5.

Позивач: Петров Петро Петрович, 22 квітня 1967 року народження
Адреса: вул. Цвєткова 78, кв. 2, індекс 679521

Відповідач: Петрова Марина Іванівна 5 травня 1978 року народження
Адреса: пл. Кірова, 7, кв. 23, індекс 975682

Державне мито (вартість позову): чотириста рублів.

ПОЗОВНУ ЗАЯВУ

про звільнення повністю або частково від сплати заборгованості по аліментів

Я, Петров Петро Петрович, 22 квітня 1967 року народження, за рішенням №7890 Світового суду Ленінського р-ну міста Томська судового ділянки №86802, був зобов'язаний сплачувати аліменти відповідачу Петрової Марині Іванівні 5 травня 1978 року народження в розмірі 14300 рублів щомісяця на утримання загального неповнолітньої дитини Петрова Віктора Петровича 8 вересня 2007 року народження. Встановлена ​​сума становила четверту частину моєї заробітної плати.

У зв'язку з обставинами, що змінилися, а саме втрата працездатності внаслідок перенесеної мною операції на хребетному стовпі з подальшою реабілітацією, мною були припинені аліментні зобов'язання і накопиченні заборгованості по ним в розмірі 85800 за останні 6 місяців.

Таким чином, в поточному періоді я не маю можливості погасити свою заборгованість, так як мені відмовлено у працевлаштуванні на моє кваліфікації через понесених каліцтв. Допомога по безробіттю становить 10500, що становить прожитковий мінімум в місті Томську на момент 20 травня 2017 року.

На підставі статті 114 Сімейного Кодексу України суд вправі звільнити повністю або частково позивача від аліментних зобов'язань і заборгованості по них, якщо встановить, що заборгованість сформувалася з поважної причини (в даному випадку хвороби і важкого післяопераційного стану), а несплата мала законні підстави, при тому поточне матеріально і сімейний стан не дає можливості погасити несплачених борг з об'єктивних підстав.

На підставі статті 114 Сімейного Кодексу України

ПРОШУ:

  1. Звільнити Петрова Петра Петровича, 22 квітня 1967 року народження повністю або частково від сплати заборгованості по аліментах, утримуваних з моєї заробітної плати на підставі рішення суду №7890 на користь Петрової Марини Іванівни 5 травня 1978 року народження на дитину Петрова Віктора Петровича 8 вересня 2007 року народження в розмірі 85800 рублів.

Додаток:

  1. Копія позовної заяви в двох примірниках.
  2. Копія паспорта.
  3. Квитанція про сплату державного мита.
  4. Копія рішення Суду №7890 про стягнення аліментів на неповнолітню дитину.
  5. Копія свідоцтва про народження дитини.
  6. Довідка про розмір заборгованості.
  7. Довідка про доходи.
  8. Довідка про склад сім'ї.
  9. Довідки про стан здоров'я.
  10. Висновок медичного огляду.

Петров Петро Петрович / Підпис

20 травня 2017 року.

Даний документ являє собою зразок, вся інформація вигадана.

Рішення суду та його оскарження

Після закінчення судочинства, суддя приймає рішення про задоволення позову або його відхилення Після закінчення судочинства, суддя приймає рішення про задоволення позову або його відхилення.

При задоволенні вимог і наявності доказової бази, платник звільняється частково або повністю від фінансових зобов'язань щодо одержувача.

В іншому випадку, позивач буде змушений оскаржити рішення суду протягом 10 днів з моменту його оголошення.

Але, якщо відхилення вимог відбулося через неправомірних дій самого позивача до відповідача, то з постанову органу доведеться змириться.