Реклама
Реклама
Реклама

Відмова від дитини батьком чи потрібно йому сплачувати аліменти, якщо відмовився батьківства

  1. Про аліментних платежах
  2. Батько відмовився від дитини - чи звільняється він від аліментів
  3. Який буде розмір аліментів при відмові нести батьківські обов'язки
  4. висновок

Всім відомо, що батьки повинні піклуватися про своїх дітей, в тому числі, і матеріально. Однак деякі не тільки не бажають виконувати свої зобов'язання, але і відмовляються від статусу батька.

Таким способом вони сподіваються звільнитися від своїх батьківських зобов'язань. У даній статті відповімо на питання про те, чи може батько відмовитися від дитини і не платити аліменти.

Про аліментних платежах

аліментні платежі являють собою зміст, що надається один одному рідними особами. Виникнення взаємних зобов'язань щодо фінансового забезпечення виникає на підставі офіційно встановлених родинних зв'язків. Ці виплати мають грошове вираження і покладаються тим особам, які не здатні забезпечити себе самостійно.

Наприклад, на отримання аліментних платежів можуть претендувати:

Право на одержання утримання мають і інші родичі (бабусі, сестри, дідусі, брати). Але найчастіше виникають проблеми з виплатою змісту дітям, які не досягли вісімнадцятиріччя. Для студентів вік, до якого їх повинні забезпечувати, збільшується до 23 років. Якщо вміст не виплачується добровільно, то доводиться звертатися за його примусовим стягненням.

Судом після розгляду справ про аліменти, видаються виконавчі листи або судові накази. На підставі зазначених документів пристави здійснюють примусове стягнення аліментів з неплатника. Аби не допустити платити, багато хто з них запитують, як відмовитися від дитини батькові і не платити аліменти

Батьки незалежно від збереження сімейних відносин один з одним не повинні забувати піклуватися про дітей. Підставою для виплати є офіційний статус батька чи матері, а не наявність шлюбу, спільного проживання.

Законодавством, перш за все, враховуються інтереси неповнолітніх, тому аліментні зобов'язання існують незалежно від волі платника. Деякі батьки, залишаючи родину, вважають себе вільними від необхідності надавати їй подальше утримання. Вони вважають, що відмова від дитини звільняє від аліментів. Чи так це розберемося далі.

Батько відмовився від дитини - чи звільняється він від аліментів

Батько відмовився від дитини - чи звільняється він від аліментів

Далеко не всі сім'ї зберігаються після народження дітей. При догляді батька з сім'ї нерідко доводиться стикатися з проблемою отримання від нього матеріальної підтримки власних дітей. Часом окремо проживає батько не тільки не бажає допомагати, але і хоче відмовитися від усіх батьківських повноважень. Він вважає, що відмова від батьківства звільняє від аліментів, як і від виконання інших зобов'язань.

Однак відмовитися від статусу батька не так то й просто. Законодавством не передбачено відмови від батьківства в односторонньому порядку при небажанні піклуватися про дітей. Якщо чоловік записаний батьком, то він повинен нести за нього відповідальність незалежно від свого бажання. Коли батько просто пропадає з життя родини, не бачиться з дітьми, не допомагає їм, це не тягне за собою зміну його статусу з правової точки зору.

Багато чоловіків цікавляться, як відмовитися від батьківства, щоб не платити аліменти. Однак законодавством про сім'ю такої процедури не передбачено. Можливо тільки позбавлення недбайливих батьків своїх прав, а також усиновлення дітей іншими особами.

Але навіть при позбавленні батька його батьківських прав через суд, обов'язки залишаються. Ухилитися від батьківських зобов'язань не вийде. Не платити аліментні виплати можна лише в деяких випадках:

  • діти вже виросли (досягли 18 років або 23 років для студентів) або пройшли емансипацію;
  • усиновлення дитини іншою особою;
  • факт батьківства оскаржений;
  • переїзд до платника аліментів на постійне проживання;
  • загибель платника або одержувача платежів.

Відмова від дитини в односторонньому порядку не впливає на зобов'язання батька зі сплати аліментних платежів.

Тому відповідь на питання, якщо написати відмову від дитини, чи треба платити аліменти, буде негативним. Законодавство завжди ставить в пріоритет дитячі інтереси.

Який буде розмір аліментів при відмові нести батьківські обов'язки

Який буде розмір аліментів при відмові нести батьківські обов'язки

Відмова від свого батьківства фактично можливий при усиновленні дитини іншою особою. В інших випадках допускається примусове позбавлення прав недбайливого батька. Просто так без вагомих причин втратити статус батька не можна, також як і відмовитися від аліментних платежів.

За винятком зазначених вище підстав для законної несплати. На питання, чи буду я платити аліменти, якщо відмовлюся від дитини, відповідь уже дана. Тепер слід розібратися, в якому ж розмірі доведеться їх сплачувати.

Питання примусового стягнення аліментних платежів вирішуються через суд. Тому особі, ухиляється від своїх зобов'язань, доведеться їх виконувати в установленому судом розмірі.

Передбачено два варіанти обчислення аліментних виплат: Передбачено два варіанти обчислення аліментних виплат:

  • у відсотках з доходу аліментщика;
  • у фіксованій сумі.

Перший варіант застосовується тоді, коли у чоловіка є стабільний заробіток, постійний легальний дохід.

При цьому в розрахунок беруться будь-які доходи, а не тільки зарплата. Розмір відсотків залежить від кількості дітей, на яких стягуються аліментні платежі.

  • 1 дитина = 25 відсотків;
  • 2 дитини = 33 відсотки;
  • більше 2 = 50 відсотків.

Крім цього при призначенні суми платежів враховується матеріальне становище обох батьків, сімейний стан аліментщика, наявність у неповнолітнього самостійного доходу, нерухомості, що приносить дохід.

Можуть братися до уваги і інші мають істотне значення обставини. Виплати повинні перераховуватися щомісяця. Зазвичай відрахування провадяться працедавцем платника аліментних платежів. За небажання здійснювати виплати можна отримати покарання аж до кримінальної.

Якщо ж у чоловіка дохід непостійний або його взагалі немає, то виплати призначаються у фіксованій сумі Якщо ж у чоловіка дохід непостійний або його взагалі немає, то виплати призначаються у фіксованій сумі.

Подібний розрахунок використовується і в тих випадках, коли доходи надходять в іноземній валюті або натуральному вигляді.

При визначенні кінцевої суми суд виходить з положення аліментщика, дитячих інтересів і величини прожиткового мінімуму. Іноді можуть встановлюватися комбіновані виплати.

Відмовитися зовсім від виплат не можна, але можна просити про їх зменшення. При наявності серйозних причин, які роблять перерахування аліментів в колишньому розмірі скрутним, суд може його змінити.

Підставою може послужити отримання інвалідності, зміна матеріального чи сімейного стану, переклад дитини на держ. забезпечення в інтернат (інша установа подібного типу). Можуть враховуватися й інші обставини, але їх потрібно підтвердити.

висновок

Батьки можуть фактично перестати брати участь в житті своїх дітей, але при цьому їх обов'язки по їх змістом не скасовуються. Уникнути виплат можна лише при наявності законних підстав.

Одностороння відмова від батьківства, небажання платити аліментні платежі їх числа не відносяться. Тому якщо здійснений відмова від дитини батьком, то чи потрібно йому сплачувати аліменти, питань не виникає.