Реклама
Реклама
Реклама

Стаття 83 Сімейного кодексу РФ: стягнення аліментів у твердій грошовій сумі

  1. Розмір аліментів
  2. порядок стягнення

У порядку судового провадження стягнення аліментів на дітей, що не досягли віку 18 років, може здійснюватися двома шляхами:

У порядку судового провадження стягнення аліментів на дітей, що не досягли віку 18 років, може здійснюватися двома шляхами:

  • в частках з зарплати батьків;
  • в твердому грошовому еквіваленті.

Стаття 83 Сімейного кодексу РФ регулює відносини, які складаються з приводу стягнення аліментів на дітей у твердій сумі. Частина 1 встановлює підстави для утримання судом аліментів. Така можливість настає, якщо сплачує аліменти батько:

  1. Має нестабільний дохід, розмір якого постійно змінюється. У нинішній економічний час сильно зросла кількість громадян, які займаються підприємництвом і мають нерегулярний дохід. Раніше це в основному стосувалося сезонних робітників (працівників пошукових партій, будівельників і т.д.) і працівників творчості (музикантів, художників, скульпторів, письменників і т.д.). Дане підставу досить часто і широко застосовується на практиці.
  2. Отримує заробіток повністю або ж частково в натурі (наприклад, підприємство випускає певну продукцію, якої розплачується з працівником).
  3. Отримує дохід у валюті іноземної держави (бо збільшення або зменшення курсу щодо національної валюти Російської Федерації може сильно вплинути на розмір аліментів, які сплачуються в частках).
  4. Якщо у батьків відсутній будь-який дохід. В такому випадку стягують належне йому майно.
  5. В інших випадках, коли аліменти в частках стягнути неможливо або ж представляється скрутним (наприклад, якщо відповідач не вказує свої справжні доходи).

Щоб стягнути аліменти у твердій сумі, вистачить одного з перелічених вище підстав. При цьому суд має право визначити розмір аліментних платежів як на вимогу однієї сторони, так і за власним бажанням. Крім того, в компетенцію суду входить право стягнення аліментів одночасно в твердій сумі і долях до зарплати відповідача.

Розмір аліментів

Згідно ч Згідно ч. 2 ст. 83 СК розмір аліментів у твердій грошовій сумі визначає суд, спираючись на можливість збереження колишньої ступеня забезпечення дитини. При цьому судом ще враховуються матеріальне та сімейне положення позивача і відповідача, а також інші обставини, які заслуговують на увагу. Якщо ж при кожному батьку залишаться діти, то в цій ситуації аліменти платить більше забезпечена сторона на користь менш забезпеченою.

Аліменти в твердій сумі сплачуються з усіх доходів:

  • з будь-якого типу заробітної плати;
  • з додаткової винагороди за відпрацьований період;
  • з різних винагород і премій;
  • з усіх видів пенсій;
  • з посібників (наприклад, по непрацездатності, безробіття та ін.);
  • з доплат і надбавок до окладів (за класність, вислугу років та ін.);
  • зі стипендій;
  • з відпускних грошей;
  • з доходів, отриманих від підприємницької діяльності;
  • із заробітків, які були отримані внаслідок укладення різних цивільних договорів.

Відмітна риса аліментних платежів у твердій сумі полягає в тому, що вони ніяк не залежать від розміру доходу відповідача.

Платіж встановлюється в кількості МРОТ. Тобто справляється сума повинна бути дорівнює 1, 2 або більше мінімальних розмірів оплати праці, які встановлені в тому суб'єкті Росії, де проживає яка отримує аліменти особа. Конкретну цифру визначає суд, спираючись на представлені докази. Крім того, з урахуванням зростання прожиткового мінімуму аліменти індексуються судовим приставом.

порядок стягнення

Стягнення аліментних платежів відбувається в порядку позовного провадження Стягнення аліментних платежів відбувається в порядку позовного провадження. Тобто для початку необхідно подати позов до суду. Після розгляду справи видається виконавчий лист, на підставі якого стягуються аліменти судовими приставами.

Важливо не забувати, що обидві сторони на судовому засіданні повинні доводити обставини, які будуть відстоювати. Треба довести:

  1. Розрахунок потрібної суми аліментів, яка щомісяця витрачається на дитину. Необхідно надати документи, що підтверджують ці витрати (наприклад, квитанції і чеки про оплату різних гуртків, лікаря і т.д.).
  2. Реальну суму доходу чоловіка, який ухиляється від забезпечення дітей (наприклад, показання свідків, різні документи і т.д.).

Складність полягає в тому, що зазвичай довести все це досить важко, так як суддя при визначенні розміру керується матеріальним становищем обох батьків і враховує збереження для дітей колишнього рівня їх забезпечення.

Також необхідно мати на увазі, що при наданні повної інформації про дитячі витратах із зазначенням точної суми суд може до стягнення визначити тільки половину суми. 80 стаття Сімейного кодексу говорить, що своїх дітей повинні містити обидва батьки.

Розлучення і визначення аліментів - це завжди трудомісткий процес, який вимагає багато витрачених сил і нервів.