Реклама
Реклама
Реклама

Стягнення аліментів у твердій грошовій сумі: підстави та зразок позовної заяви

  1. умови
  2. Угода
  3. Позовну заяву
  4. Особливості
  5. Державне мито
  6. визначення розміру
  7. результати звернення
  8. Зміна і оспорювання рішення
  9. Індексація

Аліменти - грошове утримання, яке другий батько періодично виплачує своїй дитині, коли розпадається шлюб. За загальним правилом, розмір виплат визначається в процентному співвідношенні до всіх доходів, отриманих батьком. Але в деяких випадках відбувається призначення аліментів у твердій грошовій сумі.

Але в деяких випадках відбувається призначення аліментів у твердій грошовій сумі

умови

Умови визначення фіксованої суми залежать від того, як вона встановлюється. За угодою сторони мають право вказати будь-яку суму і спосіб її визначення: часткової або фіксований. Коли рішення про призначення аліментів вирішується судом, то він повинен керуватися положеннями Сімейного кодексу.

Кодекс визначає перелік підстав, за наявності яких можна вести мову про тверді виплати:

  • відсутність стабільної роботи і постійного доходу;
  • отримання заробітної плати в натуральній формі або іноземній валюті;
  • визначення розміру виплат у відсотках порушить інтереси дитини.

відсутність стабільної роботи і постійного доходу;   отримання заробітної плати в натуральній формі або іноземній валюті;   визначення розміру виплат у відсотках порушить інтереси дитини

Угода

Угода - форма домовленості, коли сторони самостійно визначають розміри і порядок виплати змісту дитині. Воно полягає у нотаріуса, проста письмова форма тягне недійсність документа.

Основна вимога до суми - вона не повинна бути меншою за ту, що призначив би суд. Паралельно в угоді рекомендується визначити терміни і розмір індексації або інший порядок збільшення або зменшення платежів.

Позовну заяву

Позовна заява про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі направляється в суд одночасно з вимогами про розлучення, визначенні проживання і вирішенні інших пов'язаних питань. Від них залежить підсудність. За загальним правилом ці справи знаходяться у відомстві світових суддів. Але якщо до вимог про сплату аліментів додається необхідність визначення з ким буде жити дитина, спір розглядається районним судом.

Суд вибирається виходячи з місця прописки другого з батьків. Однак якщо при позивачі знаходяться неповнолітні діти, заява може бути подана за місцем знаходження позивача. Основна вимога - довести спільне проживання. Для цього додаються документи, що підтверджують реєстрацію неповнолітніх або інші документи, що свідчать про їх знаходження за вказаною адресою.

Для цього додаються документи, що підтверджують реєстрацію неповнолітніх або інші документи, що свідчать про їх знаходження за вказаною адресою

Склад позовної заяви наступний:

  1. найменування судового органу;
  2. ПІБ сторін, їх телефони та адреси;
  3. Назва документу;
  4. опис фактичних обставин: шлюб, народження дитини, розірвання шлюбу, трудова зайнятість відповідача;
  5. вказівка ​​на причини, через які не можуть бути стягнуті аліменти в процентному відношенні;
  6. посилання на закони (в основному Сімейний кодекс);
  7. вимоги про стягнення аліментів із зазначенням точної суми;
  8. список програм;
  9. підпис;
  10. дата.

Додатки до позову стандартні: копії заяви для суду і відповідача, документи, що підтверджують зміну громадянського стану сторін, факт народження дитини, довідки про реєстрацію, розрахунок суми витрат на дитину за одиницю часу (місяць) з додатком підтверджуючих квитанцій та інші.

В процесі розгляду справи допустимо заявити клопотання про стягнення виплат до закінчення процесу.

Особливості

Досить часто відповідачі, не бажаючи утримувати своїх дітей, приносять в суд «липові» довідки про мінімальний дохід, який не дозволяє платити великі аліменти. Припинити подібні дії можна, надіславши запит довідку про доходи з неупередженого джерела - податкової інспекції. Варіант не підходить для самозайнятого населення (індивідуальних підприємців) і тих, хто не працевлаштований офіційно і отримує заробітну плату в конверті.

Однак саме для таких випадків і передбачена можливість встановлення фіксованої суми аліментів, і судова практика це підтверджує.

Матері дитини рекомендується максимально докладно перерахувати всі витрати за місяць: на харчування, проїзд, додаткові розвиваючі заняття, з репетитором, на ліки, медичні процедури, одяг з урахуванням її зносу і частоти оновлення, відпочинок і відвідування інших культурних місць.

Стягнення аліментів у твердій грошовій сумі можливо за кілька попередніх років, зокрема 3 роки до моменту початку судового розгляду.

Іноді можливе встановлення комбінованих виплат. Коли, наприклад, є два джерела доходу: постійний та змінний. З заробітної плати стягуються відсотки, а решта суми покривається за рахунок твердих виплат.

Державне мито

Встановлено, що аліменти у фіксованій сумі встановлюються судом без сплати фіскальних зборів. Іншими словами, при зверненні до суду з питання про встановлення змісту дитини, держмито не сплачується.

визначення розміру

Фіксована сума аліментів встановлюється не довільно, але з урахуванням фінансових показників, що діють в регіоні. Надмірно високий розмір вимог буде зменшений згідно прожиткового мінімуму, визначеного для кожного суб'єкта окремо.

За основу береться мінімум, встановлений в регіоні проживання неповнолітнього, а не платника.

Визначаючи розмір аліментів, суд вираховує його кратно прожиткового мінімуму. Виплати необов'язково відповідають прийнятій за основу сумі. Вони можуть бути більше і менше, все залежить від потреб дитини і можливостей його батька.

результати звернення

Підсумком розгляду позовної заяви є рішення суду про стягнення аліментів. Воно вступає в силу через місяць після підготовки повного мотивованого тексту, якщо не подається скарга.

Відповідачу дається 5 днів на виконання, інакше можливе ініціювання примусового процесу по виконанню судового акта: через судових приставів. Стягнути зміст на дитину у батька, який отримує стабільну заробітну плату значно легше, достатньо отримати виконавчий лист в організацію, нараховується йому зарплату. В цьому випадку щомісяця на рахунок матері дитини компанія буде перераховувати аліменти на дитину або дітей.

Складніше виконати положення рішення про стягнення аліментів, коли доходу немає. Швидше за все, доведеться працювати з судовими приставами.

Зміна і оспорювання рішення

У разі прийняття акта про стягнення аліментів на дитину змінити його може тільки орган, який виніс його - суд. Для цього потрібно знову ініціювати судовий процес, готувати позовну заяву і доказову базу.

Правом на зменшення платежів мають тільки зацікавлені особи: платник і одержувач аліментів.

Підстави для перерахунку різні: зміна сімейного стану, наприклад, чоловік знову одружився, і у нього народилася дитина, якого потрібно утримувати, проблеми зі здоров'ям, коли дохід різко впав або з'явилися витрати на лікування та медикаменти.

Одержувач аліментів вправі вимагати їх підвищення. Підстави для підвищення повинні бути поважними, наприклад, втрата роботи, хвороба, різке зниження рівня заробітної плати та інші.

Індексація

Оскільки розмір аліментів прив'язаний до рівня мінімуму, який змінюється, аліменти також щоквартально індексуються. Перерахунок проводиться приставом або бухгалтером організації.