Реклама
Реклама
Реклама

Що робити, якщо загублено виконавчий лист по аліментах - як його відновити

  1. Виконавчий лист на аліменти
  2. Чи можна відновити виконавчий документ?
  3. Процедура отримання дубліката виконавчого документа
  4. складання заяви
  5. Перелік необхідних документів
  6. Навіщо потрібен дублікат?
  7. Звернення до суду
  8. підсумки

Виконавчий лист потрібен при необхідності зробити примусове стягнення, оскільки без нього не можна проводити виконавче провадження. Однак, іноді збирачі втрачають його. Ситуації можуть трапитися різні, включаючи самі надзвичайні. Або ж вони і зовсім губляться десь в чиновницьких кабінетах - не така вже й велика рідкість. Що ж робити, якщо втрачено виконавчий лист по аліментах? Чи втрачається разом з його втратою і отримане за рішенням суду право, або ж його можна відновити? Такі питання виникають у громадян, які втратили виконавчий лист. Відповімо відразу - немає, право не втрачається, можна зробити дублікат, за допомогою якого точно так же вести виробництво.

Виконавчий лист на аліменти

Але спочатку розглянемо, що таке виконавчий лист. Це гарантія отримання виплат від тієї особи, яка за рішенням суду зобов'язано їх робити в чітко зафіксованому розмірі та порядку. Він видається після закінчення суду, якщо винесено рішення на користь позивача і його домагання задоволені. Причому лист буде отримано навіть у разі, якщо відповідачем на дане рішення була подана апеляція. Якщо платник працює в декількох місцях одночасно, то і лист може бути виданий в декількох примірниках, щоб надати по одному в кожну. В іншому випадку він буде представлений в одному екземплярі.

Чи можна відновити виконавчий документ?

Якщо цей єдиний екземпляр загублений, як же відновити виконавчий лист по аліментах? На ділі він не відновлюється, натомість допускається отримання його дубліката. Значить, при втраті не варто панікувати, замість цього потрібно зробити звернення в той же орган, що видав загублений документ (крім листа це може бути судовий наказ). Якщо втрачено аліментні угоду, то замість цього робиться звернення до нотаріуса, оформляти документи, і дублікат підготує вже він.

Процедура отримання дубліката виконавчого документа

Після подачі заяви (як складати його ми ще опишемо) воно буде вивчено судом. На засідання викликаються обидві сторони, але явка на нього за бажанням. Після розгляду буде винесено рішення. Якщо з документами все в порядку і строки подачі заяви не пропущені, то зазвичай проблем з цим не буває, і прохання приймають. Який же термін подачі документів? За нинішнім законодавством, для отримання дубліката листа на аліменти він становить час, коли дитина стає повнолітнім, і три роки зверху, тобто, поки їй не виповниться 21 рік.

Іноді трапляється, що документ втрачається через посадової особи, і дана ситуація буде вирішуватися інакше.

Так, якщо лист було втрачено приставом або ж бухгалтером підприємства, що займається виплатою аліментів, необхідно буде подати скаргу. В результаті посадова особа, відповідальна за втрату важливого документа, ймовірно, отримає штраф у кілька тисяч рублів.

Мито виплачувати за дублікат також буде не потрібно, але відновленням паперів заявнику все ж таки доведеться займатися самому, і ніякої компенсації за витрачений на це час і гроші не буде зроблено. Проблема ж тут в тому, що якщо в втраті листа винен пристав, то він може всіляко затягувати з видачею довідки, прагнучи уникнути відповідальності. Необхідно змусити його зробити це, пообіцявши поскаржитися до вищих інстанцій. Сприяти більш гладкому і швидкому оформленню всіх необхідних документів може компетентний юрист, але можна обійтися і без нього. Нічого аж надто складного в процедурі немає, і все залежить від того, чи відчуваєте ви себе здатним відстояти свої інтереси і чи маєте на цей час або віддаєте перевагу доручити всі турботи людині, що займається цим за службовим роботи.

складання заяви

Розглянемо докладніше, як складається заява, а для наочності можна звірятися з доданим зразком. У правильно складеному заяві є відомості про сторони справи, про те, яким судом і конкретно яким його актом встановлено обов'язок платника сплачувати аліменти, обставини, що призвели до втрати листа, а іноді і особи, винні в ній. Завершуватися воно повинно проханням про видачу дубліката, переліком додаються до заяви документів та підписом прохача. Це стандартна форма, по якій оформляються подібні документи, якщо ж заяву буде оформлено не належним чином, то його не задовольнить.

Подана заява повинна бути до того, як вийде термін, що дається, щоб пред'явити до виконання сам лист, а на це дається три роки з моменту отримання. А ось якщо лист втратило відповідальна особа, таке як пристав, то може бути зроблено виняток, але лише для тих випадків, коли сам стягувач дізнається про це вже після закінчення цих трьох років. Йому буде дано додатковий місяць, починаючи з дня, коли він дізнався про втрату.

Перелік необхідних документів

До заяви необхідно додати документи, що підтверджують, що виконавчий лист був виданий, а потім втрачено. Перерахуємо їх:

  • Поштова квитанція, розписка в отриманні листи або поштове повідомлення про вручення виконавчого акту.
  • Постанова судового пристава про відкриття провадження, напрямку листа за місцем роботи платника аліментів, і довідка про втрату.

Якщо у вас немає цих документів, здатних підтвердити, що справжній виконавчий лист був одержувачем аліментів загублений, то заяву про отримання дубліката задоволено не буде, відповідно, спочатку необхідно зібрати їх. Зробити це може бути досить клопітно, то не так вже й складно.

Зразок заяви можна просто взяти з нашої статті і роздрукувати, крім цього, його можна взяти і в тому ж суді, куди воно буде подано. Або просто звернутися до адвоката з сімейних питань, щоб він врегулював всі ці справи і оформив документи належним чином.

Заява про видачу дубліката виконавчого листа

Не забудьте про державне мито за видачу копії - вона невелика (4 рубля за лист, максимум - 40 рублів), але її потрібно виплатити заздалегідь. Що до мита за дублікат виконавчого листа, то тарифи на його видачу сильно різняться в регіонах, тому точної цифри ми привести не можемо, але вона на порядок вище.

Навіщо потрібен дублікат?

Він отримає ту ж силу, що і оригінал - ніяких відмінностей. Це означає, після того, як постанова суду буде видано, його можна буде передати або приставу, або бухгалтеру організації, в якій працює платник, або до пенсійних органів і так далі, щоб на його підставі рішення суду виконувалося.

Якщо ж вдалося досягти домовленості з платником, і він її справно виконує, роблячи виплати добровільно, його слід просто зберігати у себе, не пред'являючи до стягнення. Але в разі таких домовленостей завжди існує ризик невиконання зобов'язань, адже вони не мають законної сили і грунтуються виключно на добрій волі, і настрій громадянина в цьому відношенні може змінитися. Або розбіжності можуть виникнути з приводу того, чи потрібні виплати за певні часові відрізки, наприклад, за той, в який лист ще не був пред'явлений.

Або розбіжності можуть виникнути з приводу того, чи потрібні виплати за певні часові відрізки, наприклад, за той, в який лист ще не був пред'явлений

В такому випадку дублікат передається приставу, і посадова особа здійснює стягнення в примусовому порядку, для чого можуть бути застосовані будь-які інструменти з числа тих, що обумовлені законодавством. Наприклад, йому дається право накласти на майно арешт, обмежити неплатника в правах або описати його речі і почати продавати їх в рахунок сплати боргу.

Звернення до суду

Розглядається заява протягом десяти днів з моменту подачі. Всім зацікавленим особам попередньо надсилаються оповіщення про засідання, як і часу, коли воно пройде. Явка обов'язкова, і при відсутності цих осіб заяву буде розглянуто точно в такому ж порядку, що і в їх присутності. В результаті повинна бути винесена постанова, якщо суд не знайде ніяких перешкод до цього, то ухвалить зробити дублікат.

підсумки

Коротко підсумуємо сказане в статті, а також розберемо процес отримання дубліката по кроках. Якщо ви втратили виконавчий лист, нічого такого вже страшного не сталося. Звичайно, потрібно буде витратити певний час на те, щоб отримати дублікат, але і тільки. І це не займе так вже й багато часу, так що ніякі строки давності по судових справах зірвані не будуть, тільки якщо ви і раніше занадто сильно затягували з цим. Справа буде відновлено після того, як ви отримаєте новий документ, і рішення не зміниться.

дублікат отримують в тому ж суді, де отримували оригінал, а якщо мова йде про угоду про виплату аліментів - у того ж нотаріуса, який засвідчував оригінал, оскільки видавати дублікати, засвідчених іншими нотаріусами, він не має права.

Навіть незважаючи на існування єдиної електронної бази документів, завдяки якій скоро ми до цього, цілком ймовірно, прийдемо.

Для отримання позитивного рішення в суді необхідно буде довести, що оригінальні документи були втрачені, і в цьому не винен заявник. Спростити весь процес може залучення кваліфікованого юриста, але при наявності часу і сил займатися ним можна і самостійно. Нічого страшного в цьому немає!

Що ж робити, якщо втрачено виконавчий лист по аліментах?
Чи втрачається разом з його втратою і отримане за рішенням суду право, або ж його можна відновити?
Чи можна відновити виконавчий документ?
Якщо цей єдиний екземпляр загублений, як же відновити виконавчий лист по аліментах?
Який же термін подачі документів?
Навіщо потрібен дублікат?