Реклама
Реклама
Реклама

Розрахунок заборгованості по аліментах

  1. Законодавчі акти про розрахунок заборгованості по аліментах
  2. Хто розраховує?
  3. Як розрахувати заборгованість по аліментах
  4. Частка від доходу
  5. Якщо боржник не працює
  6. Порядок розрахунку заборгованості по аліментах судовим приставом
  7. Заява про розрахунок заборгованості по аліментах (зразок)
  8. Постанова про розрахунок заборгованості по аліментах (зразок)
  9. Особливості постанови про розрахунок заборгованості по аліментах
  10. Відміна заборгованості по аліментах

165 переглядів

Статистично, аліменти не виплачує кожен третій потенційний платник. При цьому неважливо, призначені виплати були за судовим наказом / рішенням або ж сторони домовилися про це у відповідній угоді. Коли виникає така ситуація, важливим елементом стає розрахунок все збільшується заборгованості, на яку згодом буде нараховуватися неустойка.

Законодавчі акти про розрахунок заборгованості по аліментах

Процедура формування боргу і подальший розрахунок заборгованості мають здійснюватися відповідно до чинного законодавства. Керуватися треба наступними нормативними актами:

  • Ст.113-114 СК РФ (Сімейного Кодексу).
  • Ст.102 ФЗ№229.
  • ПП РФ №841 (Постанова уряду).

Хто розраховує?

Розрахунок боргу проводиться судовим приставом і формально, одержувач аліментів не зобов'язаний займатися цим питанням, досить направити відповідне клопотання / заява до територіального структурний підрозділ ССП (Служби судових приставів). Однак набагато зручніше і простіше спочатку прорахувати всі суми самостійно і тільки потім звертатися до виконавців. Офіційний розрахунок проводиться щоквартально і відбивається у відповідній постанові.

Як розрахувати заборгованість по аліментах

При підрахунку розміру заборгованості по аліментах потрібно враховувати кілька основних факторів:

  • Обраний варіант стягнення аліментів (процентне співвідношення, фіксована сума або ж гібридний варіант).
  • Відсутність або наявність у платника будь-яких джерел доходів, включаючи сюди неофіційні.
  • Прожитковий мінімум в поточному регіоні проживання (опціонально, використовується тільки в тому випадку, коли розрахунок аліментів проводиться на підставі цього прожиткового мінімуму).

Частка від доходу

Коли використовується варіант з призначенням аліментів в розмірі відсотка від доходу, ще одним важливим фактором стає розмір заробітної плати або іншого офіційно доходу неплатника, з якого в теорії повинні списуватися аліменти. Чим вище рівень доходу, тим більше буде платіж і, відповідно вище буде заборгованість. Слід враховувати також відсоток від доходу, який безпосередньо пов'язаний з кількістю дітей у неплатника:

  • 1 дитина: 25% від отриманої заробітної плати.
  • 2 дитини: 33% від отриманої заробітної плати.
  • 3 дитини і більше: 50% від отриманої заробітної плати.

У розрахунок береться сума, що залишилася після перерахування всіх необхідних податків. Слід враховувати той факт, що аліментних платіж може досягати і 70% від суми доходу, але тільки в тому випадку, якщо справа стосується погашення боргу.

Приклад:

Заробітна плата боржника становить 50 тисяч рублів. Він зобов'язаний перераховувати аліменти на утримання трьох дітей . Це 50% від доходу, тобто - 25 тисяч рублів. Боржник не здійснював виплати протягом півроку. За цей час сформувалася заборгованість в сумі 25 * 6 = 150 тисяч рублів.

Якщо боржник не працює

У такій ситуації є кілька варіантів: працює неофіційно, отримує допомогу з безробіття або ж свідомо навіть не намагається шукати роботу.

Незалежно від варіантів, якщо не виходить визначити конкретний розмір одержуваної особою прибутку, єдиним адекватним рішенням вважається використання в якості основи прожиткового мінімуму або мінімальної заробітної плати (з 2018 року вони зрівнялися). Виняток робиться лише для тих осіб, які перебувають на обліку в центрі зайнятості. У подібній ситуації розрахунок проводиться тим же чином, як описано вище (відсоток від доходу), однак замість офіційної заробітної плати використовується розмір допомоги по безробіттю.

Приклад: Мінімальна заробітна плата в РФ за станом на червень 2018 року становить 11163 рубля. Так як передбачається, що кожен з батьків буде вносити рівну суму на утримання дитини, приймемо за основу, що розмір платежу становить 50% від зазначеної суми і становить 11163/2 = 5581,5 рублів. На момент розрахунку заборгованості, неплатник не перераховував кошти на протязі 4-х місяців. Таким чином, сума боргу складе: 5581,5 * 4 = 22326 рублів.

Порядок розрахунку заборгованості по аліментах судовим приставом

У звичайному випадку, якщо причина не перерахування коштів в належний час, і в призначеному обсязі невідома, не рекомендується звертатися до приставам на наступний же день, після пропуску строку платежу. Однак якщо борг постійно формується з місяця в місяць, то вже через 3-4 місяці до приставам можна звертатися з чистою совістю.

Порядок дій:

  • Потрібно скласти 2 документи: заява про те, що аліменти перестали надходити, а також заяву про розрахунок заборгованості.
  • Документи подаються до територіального відділення ССП.
  • Пристав приймає заяви і називає рахунок, коли вони будуть оброблені.
  • Дочекатись терміну.
  • Отримати на руки вже підготовлене постанову про стягнення заборгованості. На його підставі можливі подальші дії, починаючи від розрахунку неустойки і закінчуючи залученням до кримінальної відповідальності.

Заява про розрахунок заборгованості по аліментах (зразок)

Заява про розрахунок заборгованості по аліментах (зразок)

Завантажити зразок заяви про розрахунок заборгованості Завантажити зразок заяви про розрахунок заборгованості

Постанова про розрахунок заборгованості по аліментах (зразок)

Постанова про розрахунок заборгованості по аліментах (зразок)

Завантажити зразок постанови про розрахунок заборгованості по аліментах Завантажити зразок постанови про розрахунок заборгованості по аліментах

Особливості постанови про розрахунок заборгованості по аліментах

Після отримання заяви від одержувача аліментів, судовий пристав зобов'язаний зайнятися розрахунком заборгованості та подальшим оформленням постанови. Він не має права відмовлятися виконувати свій обов'язок, за винятком тільки тих випадків, коли документ складено невірно або не були надані факти з доказами, які могли б свідчити про те, що в заяві дійсно написана правда.

За подібним документом може звертатися не тільки одержувач аліментів, а й боржник. В останньому випадку зазвичай виникають сумніви в правильності нарахування суми виплати.

Відміна заборгованості по аліментах

У статті 114 СК РФ передбачена можливість скасувати виник борг повністю або частково, однак можливо це тільки в тому випадку, якщо на те є дійсно дуже вагомі підстави, які боржник може підтвердити документально. До подібних обставин відносять:

  • Звільнення за скороченням. В даному випадку платник не винен в обставинах, що склалися і йому може бути надана відстрочка по виплатах аліментів терміном на 2 місяці. Передбачається, що за цей термін людина повинна або знайти іншу роботу або ж стати на облік в центр зайнятості. У будь-якому випадку, це лише короткострокова скасування боргу.
  • Якщо перерахування аліментів не сталося з причин, ніяк не пов'язаним з платником. Могла помилитися бухгалтерія, одержувач надав неправильний рахунок, технічні проблеми в банку та інші подібні ситуації підпадають під цю категорію і виключають можливість формування боргу.
  • Різке погіршення добробуту боржника через незалежні від нього причин (терористичні акти, стихійні лиха і так далі). Цілком логічно, що людині спочатку потрібно розібратися з проблемами, що виникли і тільки потім продовжувати виплати аліментів.
  • Важке захворювання неплатника або його найближчих родичів. У такій ситуації всі доступні засоби йдуть на лікування і суд не має права ще призначати суму заборгованості, адже в цьому не винен платник.

Слід враховувати, що в більшості випадків сума боргу не відміняється цілком, а лише скорочується на значну частину. Також дуже важливим елементом є докази. Тільки при їх наявності платник може претендувати на скасування боргу повністю або частково.

Хто розраховує?