Реклама
Реклама
Реклама

Розрахунок заборгованості по аліментах судовим приставом

  1. Виникнення аліментного обов'язку
  2. Правила розрахунку заборгованості
  3. Способи розрахунку аліментного обов'язку (приклади розрахунку)
  4. Розрахунок заборгованості на основі прожиткового мінімуму (ПМ)
  5. Розрахунок заборгованості, виходячи з розміру середньої заробітної плати
  6. Розрахунок заборгованості по аліментах на основі доходів батька
  7. Заява про розрахунок аліментного обов'язку (зразок)
  8. Розрахунок аліментні заборгованості (постанова пристава)
  9. Звільнення від аліментних зобов'язань
  10. Оскарження постанови пристава про розрахунок аліментного обов'язку

Згідно зі статистикою, кожен четвертий платник аліментів рано чи пізно стає боржником. Аліментний борг може виникнути як у примусового платника, яка зобов'язана сплачувати кошти на дітей за рішенням суду, так і у добровільного, який підписав свого часу угоду про утримання дитини.

Виникнення аліментного обов'язку

Борги виникають не тільки при невиплаті аліментів, але також і при сплаті в сумі меншій, ніж та, яка встановлена ​​рішенням суду, наказом або угодою.

Причини несплати коштів на утримання дитини бувають різноманітними, наприклад ...

  • умисний відмова від перерахування грошей;
  • фінансові проблеми, що виникли в зв'язку зі звільненням, важким захворюванням і іншими обставинами;
  • помилкове зменшення суми аліментів при неправильному бухгалтерському розрахунку;
  • відсутність банківських реквізитів, необхідних для переведення грошових коштів на адресу одержувача;
  • відмова стягувача від одержання грошей на забезпечення дітей і так далі.

Незалежно від причин, батько зобов'язаний погасити заборгованість, але перед цим необхідно дізнатися її розміри. Способів розрахунку існує кілька, і всі вони нескладні. Методологія обчислень викладена в нормативних актах (Сімейному кодексі, Законі «Про виконавче провадження») і залежить від порядку утримання засобів.

Правила розрахунку заборгованості

Платником аліментів, як і стягувачам, потрібно запам'ятати наступні правила: Платником аліментів, як і стягувачам, потрібно запам'ятати наступні правила:

По-перше, розрахувати суму боргу можна, якщо тільки утримання коштів на дитину відбувається офіційно:

  • на підставі судового рішення, яке набрало законної сили;
  • на підставі письмового, нотаріально завіреного аліментного угоди;
  • на підставі судового наказу.

За інших обставин аліментних борг стягнути не вийде.

Наведемо приклад: після розлучення мати, з якою залишився неповнолітній син, аліменти з батька дитини не вимагала, угода теж не оформлялося. Через деякий час жінка вирішила звернутися з позовом і отримати з колишнього чоловіка кошти за весь час, що минув з моменту розлучення. Але в такому разі вимоги будуть спрямовані не на стягнення боргу, а на утримання грошових коштів за минулі періоди.

По-друге, заборгованість розраховується з урахуванням встановлених строків давності - за три останні роки. Навіть якщо виконавчий лист виданий десять років тому - пристав розраховує суму, «набігла» за три роки. З даного правила є виняток - умисне ухилення від зобов'язань, внаслідок чого з батьків стягується заборгованість за весь час прострочення.

Повернемося до нашого прикладу - матері дитини доведеться доводити в суді, що вона намагалася отримати від батька гроші, але безуспішно. Якщо суддя прислухається до її аргументів, аліменти будуть стягнуті за 3 минулі роки, але не з моменту розлучення. Якщо ж суд не порахує докази переконливими, гроші на забезпечення дитини будуть стягнуті з дня направлення позову до суду.

По-третє, аліментні борги стягуються з батьків навіть після того, як синові або доньці виповнилося вісімнадцять років. Більше про це ми розповіли в статті « Стягнення заборгованості по аліментах після 18-річчя дитини ».

По-четверте, суму боргу розраховує судовий виконавець. Розрахунок пристава підтверджує правомірність заявлених позовних вимог.

Способи розрахунку аліментного обов'язку (приклади розрахунку)

Як ми відзначили раніше, аліментні борги визначають кількома методами - це залежить від умов утримання, а також від того, яким документом передбачені аліментні зобов'язання - угодою або рішенням суду. Кожен із способів врегульовано окремими законодавчими актами.

Так, при розрахунку боргу за основу беруться такі показники:

  • величина прожиткового мінімуму, встановленого в регіоні проживання платника або в цілому по країні;
  • розмір усередненої зарплати по регіону;
  • сумарні доходи платником аліментів.

Розрахунок заборгованості на основі прожиткового мінімуму (ПМ)

Такий спосіб застосовується, якщо тільки аліментні кошти стягуються у фіксованій сумі.

Наведемо приклад:

Щомісячні зобов'язання з утримання дитини встановлено з 01 квітня 2017 року розмірі 1,5 прожиткового мінімуму. Теж недбалий батько аліменти не перераховував. Пристав-виконавець розрахував борг 01 червня 2017 року, взявши за основу прожитковий мінімум по Московському регіону за 2 квартал 2017 року (за інформацією Росстату даний показник становить 13 146 рублів).

Формула розрахунку:

Сума боргу = розмір зобов'язань, встановлений судом і кратний затвердженим урядом розміру ПМ * прожитковий мінімум по регіону за час невиплати * кількість місяців, за які виникла несплат.

Використовуючи дану формулу, розраховуємо аліментну заборгованість:

1,5 ПМ * 13 146 рублів * 3 місяці = 59 167 рублів.

Зверніть увагу! Розміри ПМ змінюються кожні три місяці, тому судові пристави розраховують заборгованість поквартально (за основу береться остання величина), а також проводять обов'язкову індексацію.

Розрахунок заборгованості, виходячи з розміру середньої заробітної плати

Дана формула застосовується, якщо ...

  • боржник не працевлаштований, доходів не має, на обліку в центрі зайнятості не перебуває;
  • платник приховує власні доходи або їх розмір встановити не представляється можливим (батько працює за кордоном, займається підприємницькою діяльністю, в тому числі без реєстрації);
  • батько отримує доходи неофіційно.

Наведемо приклад:

З 1 вересня 2017 року за рішенням суду встановлено зобов'язання на одного неповнолітнього в розмірі чверті сукупного доходу батьків. Але платником аліментів приховує дані про свої заробітки, документи про доходи не надає. Грошові кошти на адресу одержувача не надходять.

Середня зарплата по Московському регіону в кінці 2017 року склала 63 тисячі рублів. Взявши за основу ці дані 1 січня 2018 року виконавець розрахував аліментну заборгованість за 4 місяців невиплати за формулою:

Сума боргу = щомісячна сума зобов'язань (розмір усередненої зарплати * процентне співвідношення від доходів) * кількість місяців у розрахунковому періоді.

Формула розрахунку аліментів за вищевказаною методу відбувається в наступному порядку:

63 000 * 0,25 * 4 міс. = 63 000 рублів.

Зверніть увагу! Показники середньої заробітної плати по країні постійно змінюються, тому пристави перераховують заборгованість поквартально.

Розрахунок заборгованості по аліментах на основі доходів батька

Пристав визначає суму заборгованості і бере за основу показник доходу батьків, якщо тільки останній має офіційні, документально підтверджені джерела заробітку, з яких аліменти з певних причин не утримувалися.

У статті " З яких доходів утримуються аліменти на дитину ? "Ми детально розповіли, на які види доходів нараховуються аліментні зобов'язання.

Наведемо приклад:

З 1 вересня 2017 року працівнику підприємства встановлено аліментні зобов'язання на двох дітей в розмірі 1/3 від заробітку. Роботодавець і податковий орган надали інформацію, згідно з якою розмір зарплати батька в 2017-2018 г.г.составіл 60 000 рублів щомісяця, з урахуванням окладу і премій. Але з певних причин в період з 1 січня по 1 березня 2018 року бухгалтер організації не утримував із зарплати співробітника грошові суми на користь стягувача. За 3 місяців утворився борг, розмір якого був розрахований приставом-виконавцем за формулою:

Сума боргу = сума доходів (заробітна плата після податкової очищення) * відсоток відрахувань, визначений судом або угодою * кількість розрахункових місяців.

Розмір боргу встановлюється наступним чином:

(60000 - 13%) * 0,33 * 3 міс. = 51 678 руб.

Заява про розрахунок аліментного обов'язку (зразок)

Як ми відзначили раніше, інформацію про аліментні заборгованості надає виключно пристав. Стягувач може зробити розрахунок самостійно, але для суду він не буде доказом.

Таким чином, якщо тривалий період аліментні виплати затримуються або перераховуються не в повному обсязі, виникає заборгованість. Необхідно встановити її розмір. Як правило, судові виконавці не виробляють розрахунки за власним бажанням. Одержувачу аліментів потрібно ініціювати цей процес - подати заяву в ФССП.

Порядок подачі такого документа регламентовано статтею 50 Закону «Про виконавче провадження». Ця норма дає право платником аліментів і стягувачам вивчати матеріали виконавчого справи, робити виписки, знімати копії, заявляти клопотання та інше.

Заяву необхідно направити на ім'я співробітника, який веде справу, або на адресу його безпосереднього керівника. Строгих правил до складання документа немає, заяву оформляється в довільній формі.

Зразок заяви про розрахунок аліментні заборгованості можна скачати тут

Це важливо! Документ подається в двох примірниках. Один - лягає в матеріали виробництва, другий - з відміткою про отримання повертається стягувачу.

Розрахунок аліментні заборгованості (постанова пристава)

Виконавець не має права відмовляти стягувачу або платнику в наданні інформації про розмір боргу.

Термін на розгляд заяви - не більше 10 днів. Як і всі інші процесуальні рішення, виконавець оформляє розрахунок відповідною постановою, копію якого направляє заявнику. Іноді інформація про аліментних боргах надається окремими таблицями, які додаються до постанови.

У постанові про розрахунок боргу відображається така інформація:

  • посилання на документ, який є підставою для розрахунків (заява одного з батьків);
  • інформація про платника і одержувача;
  • період, за який відрахування не відбувались;
  • методологія розрахунків заборгованості (про способи розрахунку ми розповіли вище);
  • розмір боргу.

Постанова про розрахунок, як правило, використовується аліментополучателя - в процесі стягнення боргу, що утворився. Документ до позовної заяви прикладати не обов'язково (суддя може сам витребувати інформацію), однак постанова є доказом правомірності стягнення боргу і підтверджує заявлені позовні вимоги. Батьки також часто використовують постанову, звертаючись з позовом про збільшення розмірів заборгованості (якщо проводиться індексація або стягнення аліментні неустойки ).

Інформація про заборгованість потрібно і боржникам - в разі звернення з позовом про зменшення суми аліментних зобов'язань, а також при звільненні від стягнення заборгованості (якщо на те є підстави).

Звільнення від аліментних зобов'язань

Навіть якщо аліменти тривалий період не перераховувалися, в результаті чого утворився значний борг, платник може бути звільнений від його погашення. Батько має право звернутися із позовом про повне або часткове звільнення від заборгованості.

Якщо хочете знати, як зменшити аліментних борг, прочитайте нашу попередню статтю .

Оскарження постанови пристава про розрахунок аліментного обов'язку

Зацікавлені сторони мають право оскаржити будь-яке незаконне дію або бездіяльність співробітника ФССП, в тому числі і відмова від проведення розрахунку заборгованості. Якщо права однієї зі сторін порушені, слід подати скаргу вищестоящому керівництву - протягом 10 днів з моменту, коли особа дізналася про порушення. Скарга подається на бездіяльність співробітників ФССП (якщо заяву про розрахунок залишилося без відповіді), а також на винесену постанову (якщо заявник не згоден з наведеної в документі інформацією).

Більше про те, як дізнатися розмір аліментних заборгованості, ми розповіли в цієї статті .