Реклама
Реклама
Реклама

Позовна заява про зменшення розміру аліментів - зразок позову

Існують різні причини, коли одна зі сторін вважає, що розмір аліментів слід змінити. До добровільною згодою з цього питання приходять досить рідко, залишається варіант звернення з позовом до суду.

01

Зменшення розміру аліментів - причини тільки вагомі

Самостійно платником аліментів не може переглянути виплати в сторону зменшення без згоди одержувача, тому він повинен подати позовну заяву про зменшення розміру аліментів. Позитивно питання вирішується при наявності вагомих підстав. У законодавстві не записано причин, за якими можливо переглянути аліменти в сторону зменшення. Кожен випадок унікальний і розглядається з урахуванням всіх обставин. Найчастіше зустрічаються такі причини:

  1. 1. Відчутне порушення здоров'я платником аліментів, чому він стає інвалідом I або II групи. Зростають витрати на лікування, ліки, можливо, оплату доглядальниці.
  2. 2. Дитина після 16 років працює, доходи перевищують аліменти. Тоді можливо зменшити їх розмір.
  3. 3. матеріальне становище дитини сильно змінилося: отримав спадок, прибуток від акцій, здачі житла в оренду і т.п. Якщо прибуток постійна і перевищує аліменти, можливо їх знизити.
  4. 4. У другій родині платником аліментів з'явилися нові утриманці: народилася дитина, втратила працездатність дружина, родич. Щоб їх утримувати, лікувати, потрібні значні витрати.
  5. 5. Фінансування неповнолітнього державою: оформлений в дитбудинок, інтернат, спецшколу і т.п. Йому потрібні кошти тільки на особисті речі, проживання на канікулах поза установи.

Можлива така ситуація: аліменти виплачуються першій дружині. В іншій родині народився ще один малюк. Після розлучення суд зобов'язав виплачувати на нього 25%, а дитині від першого шлюбу теж платиться 25%. Законом на двох дітей визначено розмір 33%, фактично виходить 50%. Можна домагатися зниження виплат на дітей від різних шлюбів до 16,5% кожному.

Якщо батько виплачує тверду грошову суму, то при народженні другої дитини в новій сім'ї він може претендувати на зміну способу і розміру виплат. Після сплати встановленого судом фіксованого розміру першої сім'ї, у нього не вистачає коштів для другої. Тоді він може заявити про аліменти у відсотках від зарплати, якщо впевнений, що це поліпшить його фінансовий стан.

Ще один рідкісний, майже парадоксальний випадок, коли платником аліментів в силу якихось обставин почав отримувати дуже великий прибуток. Він виплачує відсотки від доходів, які раніше становили, наприклад, 25 тисяч рублів, а тепер дохід становить 500 000 рублів і виплачується 125 тисяч. Зрозуміло, що на ці гроші може прожити не тільки дитина, але і вся сім'я, в якій він росте. Якщо колишній чоловік вважає, що йому нема чого містити всю сім'ю колишньої дружини, він може звернутися із заявою на зменшення аліментів, яке, швидше за все, буде задоволено.

02

Позовна заява - куди подавати і як?

Заява про зниження аліментів подається мировому судді. Якщо справа ускладнюється питаннями, які він не має права розглядати, воно передається до районного суду. Навіть якщо окремі вимоги може розглянути мировий суддя, воно не ділиться на частини, а направляється до районного суду. Світовим судом попередньо виноситься рішення про його передачу.

Позовна заява подається до суду за місцем проживання відповідача. Із зустрічним позовом слід звертатися туди, де розглядається початковий. Існують винятки, коли можна звернутися в будь-який суд: якщо невідомий адресу відповідача або він проживає поза межами Російської Федерації. Тоді можна звернутися в суд району, де знаходиться майно відповідача або останнє місце проживання.

Позивач може особисто захищати свої інтереси або дати такі права представнику. Можна одночасно бути присутнім особисто і мати представника. У нього повинна бути довіреність, завірена в нотаріальній конторі. Можливо усна або письмова заява про передачу повноважень, яке оголошується або передається суду і заноситься в протокол.

03

Як скласти документ до суду - докладний зразок

Правильно складена заява при наявності вагомих обставин забезпечить позитивне для заявника рішення. Звичайно, краще надати цю справу професіоналам, але якщо доводиться писати заяву в суд самому, слід дотримуватися правил. Крім структури, важливо дотримуватися юридичну термінологію і чітко вказувати причини позову, факти, що підтверджують його законність. Приклад заповнення заяви можна взяти в суді або подивитися нижче.

При самостійному складанні позову важливо врахувати певні норми:

  • прізвище, ім'я, по батькові заявника і відповідача слід вказувати повністю;
  • потрібно привести паспортні відомості подавця позову;
  • свою прописку і відповідача теж слід вказати;
  • адресу відповідача, якщо він недоступний, наводиться останній з відомих;
  • опишіть суть справи коротко, наведені відомості підкріпите документами.

Якщо заявник сплачує аліменти, він повинен вказати, за яким документом проводяться виплати і яким органом прийнято це рішення. Слід детально описати, які є підстави, щоб знизити розмір аліментів. Посилання на законодавчу базу підвищує шанси заявника. Якщо він має кілька підстав, вказуються всі з посиланням на статті Сімейного кодексу: стаття 81, ч. 2 .

Ви можете завантажити зразок позовної заяви про зменшення розміру аліментів

Коли сторони раніше добровільно домовилися про розмір аліментів, і виникла необхідність його змінити, можна спробувати знову прийти до угоди. Тоді підписується новий документ з обов'язковим засвідченням у нотаріуса. Якщо дійти згоди не вдається, залишається звернутися до суду.

04

Правильна подача заяви - половина успіху

Перед подачею позову слід використовувати можливості досудового вирішення питання. Якщо спроба не вдалася, бажано надати суду докази, що робилися кроки для досягнення результату. Якщо залишається тільки суд, щоб знизити розмір матеріального змісту, подавайте заяву, дотримуючись правил.

Але одним заявою справа не обмежується. Слід спочатку зібрати всі документально підтверджені факти, які можуть вплинути на судове рішення. Вони повинні підтверджувати причини, за якими заявник звертається з проханням змінити розмір аліментів. Також сплатите держмито і пред'явіть квитанцію. Суму вкажуть в суді, так як існують пільги для деяких категорій громадян: інвалідів, складне матеріальне становище.

Складаючи заяву, використовуйте зразок. Але слід розуміти, що він може служити тільки керівництвом до дії, тому що кожен випадок індивідуальний, має свої причини. Їх слід викладати точно і правильно. Заява подаємо в суд, який приймає його до розгляду. Коли виноситься позитивний вердикт, його наслідком є ​​оформлення виконавчого листа. Далі він направляється на роботу відповідачу або в службу приставів, в залежності від порядку стягнення аліментів.

05

Додаткова документація - що додати до позову?

Разом із заявою подайте свідоцтво про шлюб або його розірвання, свідоцтва про народження дітей. Також додаються паперу, які підтверджують обставини, службовці причиною позову. Серед них:

  • добровільне угоду, судовий наказ чи виконавчий лист про виплату аліментів;
  • підтвердження заробітку: довідка 2НДФЛ за 6 місяців, податкова декларація і т.п .;
  • розрахунок, який підтверджує фінансовий стан платника та пропонований розмір аліментів, який дозволить йому регулярно виплачувати кошти на утримання дитини;
  • довідки про хворобу, утриманців та інших обставин, які можуть служити причиною зменшення виплат.

Копії документів подаються в такій кількості, щоб їх мали всі зацікавлені особи та суд.

06

Які можливі рішення суду - задоволення або відмову

Суд може відмовити у прийнятті заяви або повернути його позивачу. Стаття 134 ЦПК дозволяє не приймати заяву, якщо його подає стороння особа. Інша причина відмови: по даному питанню прийнято рішення, яке вступило в силу. Заява можуть повернути, якщо виявиться, що позивач - недієздатна особа, або воно підписано стороннім людиною. Заявник також має право сам відкликати позов: стаття 135 ЦПК .

Судом заява розглядається до одного місяця після реєстрації заяви. Запрошуються позивач і відповідач, які можуть бути присутніми особисто або направити представників. Позивач повинен довести, що його вимоги обґрунтовані. Доказом служать не міркування на тему, а документальні підтвердження обставин, що змінилися в житті позивача або відповідача. Суд вислухає всіх зацікавлених, вивчить документацію і винесе рішення. Воно вступає в силу через місяць. Якщо позивач з відповідачем не з'явилися в суд, рішення він може винести, спираючись на подані документи: задовольнити заяву або відмовити, залишивши плату незмінною.

Якщо справа розглядалася у мирового судді ділянки, і заявник незадоволений його рішенням, він може подати на перегляд справи, апеляція буде перенаправлено в районний суд.

Рішення суду виходить з інтересів дитини. Якщо його положення не погіршиться від скорочення аліментів, а платник виявиться в фінансовій скруті при збереженні колишнього розміру, заяву, як правило, задовольняється. Погіршення стану здоров'я платником аліментів теж є вагомою підставою. Одержувач аліментів може заперечувати, обгрунтувавши, чому неприпустимо зниження розміру аліментів .

Позовна заява - куди подавати і як?
Додаткова документація - що додати до позову?