Реклама
Реклама
Реклама

Погашення заборгованості по аліментах на дитину

  1. Оскарження заборгованості по аліментах
  2. Сума заборгованості та порядок погашення

Аліментні відносини встановлюються за допомогою угоди або судової ухвали Аліментні відносини встановлюються за допомогою угоди або судової ухвали. Оскільки термін виконання буває тривалим, то під час виплат можуть виникнути затримки платежів. Причини невиконання бувають об'єктивними, коли громадянин фізично не встигає заплатити по аліментах в зв'язку з різними обставинами. Зустрічаються і свідомі ухильники, які вирішують для себе не надавати матеріальну підтримку своїм неповнолітнім дітям або іншим родичам.

Щоб не посилювати ситуацію, слід під час скласти клопотання до мирового суду про звільнення від заборгованості по аліментах або в службу судових приставів з проханням розглянути виниклі проблеми і реструктуризувати борг. Якщо громадяни мають угоду про сплату аліментів, в якому прописані форс-мажорні обставини, то слід попередити одержувача про виниклі проблеми. Спробувати домовитися або скласти доповнення до угоди із зазначенням термінів погашення боргу. В цьому випадку не доведеться платити штрафи, пені і витрати в службу приставів.

Оскарження заборгованості по аліментах

Сімейний Кодекс РФ, в частині ст. 114 і ст. 115, детально роз'яснює позицію закону в разі аліментних платежів. Платник аліментів повинен направити клопотання про зниження аліментних виплат або повне скасування заборгованості по аліментах. Суд бере до уваги документальні докази об'єктивного характеру. Це може бути серйозне захворювання, отримання інвалідності, матеріальні проблеми в новій сім'ї.

Аліментні зобов'язання не мають терміну давності, якщо вони не виплачені без поважних причин Аліментні зобов'язання не мають терміну давності, якщо вони не виплачені без поважних причин. Тому борг буде накопичуватися до тих пір, поки суд не ухвалить рішення про скасування заборгованості по аліментах. В результаті пристав - виконавець відкриває провадження, борг стягується в розмірі 70% від доходів боржника, що створює матеріальні проблеми для інших його утриманців. Крім того, з цього року внесено зміни до закону, за якими 4 місяці прострочення роблять громадянина злісним неплатником (раніше було 6 місяців). Злісне порушення веде до кримінальної відповідальності, аж до обов'язкових робіт або реального терміну ув'язнення.

Сума заборгованості та порядок погашення

Перерахунок заборгованості по аліментах виробляє служба судових приставів (ФССП). Спочатку проводиться розрахунок боргу за вказані місяці на підставі поданих платником довідок про доходи. Якщо громадянин не надає довідки за пропущені місяці, то пристав бере середню зарплату по країні. Сюди додається половина відсотка від суми платежу за кожен день прострочення, додаються можливі штрафи та накладні витрати за роботу ФССП.

Якщо платник аліментів звернувся до суду з клопотанням про зміну суми заборгованості і отримав позитивне рішення, то про це доводиться до відома судовий пристав. Для ФССП судове рішення є підставою для перерахунку колишньої суми боргу. Часом в несвоєчасному і неповному перерахуванні винна служба приставів. Наприклад, не так вказали реквізити отримувача або самі помилилися в сумі утримань. Таке трапляється, тому платнику буде не складно довести свою правоту. Зазвичай такі моменти вирішуються в робочому порядку, без залучення суду.

Громадянин має право оскаржити дії приставів, звернувшись в контролюючу організацію або прокуратуру Громадянин має право оскаржити дії приставів, звернувшись в контролюючу організацію або прокуратуру. При виникненні реальної заборгованості судовий пристав має право після встановлення суми накласти арешт на майно боржника. Для того, щоб не допустити подібного розвитку подій, слід негайно звернутися до суду з позовом про погашення або зменшення боргу.

Іноді заборгованість виникає, якщо винесено судове рішення про стягнення за минулий період . Стягнення може бути звернено на три попередніх роки, таким чином громадянин стає боржником автоматично. Він зобов'язаний виплатити суми відразу або за вказівкою суду за певний період. Зробити це буває вкрай складно, тому відповідачу рекомендується бути присутніми в судових дебатах і доводити з фактами на руках, що для нього це непосильно, ставить на межу виживання дітей від другого шлюбу або не дозволяє впоратися з захворюванням.

Погашення заборгованості по аліментах може проводитися за згодою сторін, поза судовим розгляду. Сторони мають право самостійно домовитися про зниження або тимчасову відмову від аліментів. Відомості про таку угоду повинні бути надані в письмовому вигляді з поясненням причин в ФССП. Все це зроблено з тієї причини, що борг продовжує зростати до судового рішення або мирової угоди. У ситуації, коли дитина стала повнолітньою, а борг по аліментах існує, він повинен сам звернутися до суду з клопотанням про скасування або стягнення боргів.