Реклама
Реклама
Реклама

Податок при продажу автомобіля менше 3 років у власності

  1. Коли податок не треба платити?
  2. Що робити, якщо відсутні / загублені документи, що підтверджують угоду купівлі-продажу автомобіля?
  3. Які документи підтверджують оплату і додаються до декларації?
  4. Інші витрати, які можна врахувати для зменшення оподатковуваної бази
  5. Які витрати не можна врахувати
  6. Витрати на ремонт і доукомплектацию
  7. оподаткування нерезидентів
  8. Коли подавати декларацію, терміни сплати податку
  9. Що буде, якщо не подати декларацію і не оплатити податок?
  10. Інструкція щодо заповнення декларації при продажу автомобіля (для фізичних осіб)
  11. Що потрібно здати в податкову інспекцію:
  12. Як правильно заповнити форму декларації 3-ПДФО

Якщо Ви продали свій автомобіль дорожче, ніж придбали, значить отримали прибуток, значить повинні заплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 13%. В якому випадку здається декларація 3-ПДФО в місцеву податкову і сплачується податок з продажу автомобіля? Це залежить від дати його придбання:

  • У власності менше 3 років - декларація обов'язкова (термін подачі з 1 січня до 30 квітня наступного року), ставка податку 13%. Навіть якщо не буде доходу (сума податку складе 0 руб.), Тобто подається «нульова» декларація.
  • У власності більше 3 років, за документами, що підтверджують це (копія ПТС, договір купівлі-продажу, свідоцтво про спадщину тощо.). Тоді декларація не подається і податок платити не треба.

Що значить у власності менше 3 років? Три роки (36 місяців), відраховуються від дати договору купівлі-продажу транспортного засобу (дарування, свідоцтва про спадщину), а не реєстрації в ГИБДД. Якщо 36 місяців пройшли, то обов'язки подавати декларацію немає.

Як і яким податком обкладається продаж автомобіля в 2019 році? Розрахунок ПДФО в цих роках однаковий, нових змін в законодавстві з цього питання поки немає. Хіба що стосовно нерезидентів, про що поговоримо трохи пізніше.

Коли податок не треба платити?

  • якщо автомобіль проданий дешевше, ніж придбаний;
  • машина більше 36 місяців у Вашому володінні;
  • автомобіль проданий дешевше 250 000 руб. (Тільки 1 авто в рік).

Приклади як розраховується податок, якщо машина була менш 3 років у власності

Продан автомобіль (менше 3 років у власності), менш ніж за 250 000 рублів. Декларація подається в обов'язковому порядку. Але податок не сплачується, оскільки 250 тис. Рублів це неоподатковувана сума (розмір майнового відрахування).

Приклад: Громадянка придбала автомобіль в 2018 році за 500 000 руб, продала в 2019 році за 230 000 руб. (Так як транспорт був в аварійному стані). Документи, що підтверджують придбання та суму продажу є (договори розписки). Продан автомобіль дешевше за ціну придбання - доходу немає, оподатковуваної бази немає.

Автомобіль проданий дорожче 250 тис. Руб і дорожче за ціну придбання, документи є. Податкова база обчислюється від різниці ціни покупки і ціни продажу.

Приклад: Громадянин придбав автомашину за 900 000 руб, через рік продав її за 1 150 000 руб. Сума податку складе (1 150 000-900 000) * 13% = 32 500 руб.

Автомобіль менше 3 років у власності, проданий дешевше, ніж куплений, є підтверджуючі документи. Декларація подається, але оскільки доходу немає, платити податок не доведеться.

Приклад: Громадянин придбав автомобіль в 2016 році за 450 000 рублей, продав в 2017 році за 420 000 руб. Є договір про покупку і документи на продаж. Оподатковуваної бази немає (ціна продажу нижче ціни придбання).

Продан автомобіль дорожче 250 тис. Руб., Але документів, які доводять суму придбання немає. Декларація подається, податок сплачується з суми, що перевищує 250 тис. Руб.

Приклад 1: Придбано автомобіль за 600 тис. Руб., Проданий за 500 тис. Автомобіль проданий дешевше, але оскільки документів на оплату при покупці немає, податок доведеться сплатити. Його сума буде 32 500 руб. (500 тис.р. - 250 тис.р.) * 13%.

Приклад 2: Придбано автомобіль в 2018 році за 350 000 руб., Проданий за 400 000 руб. в 2019 році. Якщо є документи про покупку, то податок сплачуватиметься з різниці (400 000 - 350 000) * 13% = 6 500 руб. Якщо документи про оплату при покупці відсутні, то сума податку при продажу автомобіля складе (400 000 - 250 000) * 13% = 19 500 руб.

Податкові відрахування в розмірі 250 тис. Руб можна використовувати 1 раз в рік. Це слід враховувати при продажу декількох автомобілів в одному році.

Приклад 1: Громадянин продав 2 автомобіля в 2018 році, один за 120 тис. Руб., Інший за 100 тис. (Обидва менше 3 років у власності). Документів на придбання немає. Оскільки 100 000 + 120 000 крб. = 220 000 руб. менше податкового вирахування (250 000 руб), декларація подається, але податок не нараховується і не сплачується ні за один автомобіль.

Приклад 2: Громадянин в 2017 році продав автомобіль за 350 тис. Руб, документів, що підтверджують суму придбання, немає. Він скористався податковим вирахуванням 250 тис. Руб. в 2018 році, заплативши (350 -250) * 13% = 13 000 руб. І в наступному 2018 року також продає автомобіль, менше 3 років у власності. Також можна розраховувати на відрахування в 250 тис. Руб.

Декларація здається одна за весь обсяг продажів в податковому році. Тобто не на кожний транспортний засіб окремо. Але дохід і відрахування / витрати враховується окремим рядком по кожному транспорту окремо.

Приклад: Автовласник продає в 2018 році Вольво за 300 000 руб., Яку він придбав раніше за 200 000 руб. і Мерседес за 1 000 000 руб., куплений за 1 100 000 руб. По першому автомобілю можна скористатися майновим вирахуванням і податок складе 6 500 руб. ((300 000 - 250 000) * 13%), а за другим автомобілю податок дорівнює «0», оскільки авто продано дешевше, ніж було придбано, доходу немає.

Важливо! Для продавця підставою відзвітувати в ИФНС про отриманий дохід є дата договору і отримання доходу від реалізації авто, а не дата перереєстрації ТЗ на нового власника в ГИБДД. І хоча дата договору купівлі-продажу, дата реєстрації в автоінспекції, сума угоди передаються автоінспекцією в податкову службу тільки після реєстрації автомобіля, у продавця обов'язок подання декларації та сплати податку (якщо вийшла прибуток) виникає з дати договору і отримання виручки від продажу.

Якщо власниками транспорту є більше однієї людини, то відрахування між ними розподіляється пропорційно до їхніх часток у власності.

Що робити, якщо відсутні / загублені документи, що підтверджують угоду купівлі-продажу автомобіля?

Дані про суму угоди надходять в ИФНС з ГИБДД. При перевірці декларації податковий інспектор звіряє дані платника податків з даними автоінспекції. На місцевому рівні питання на випадок відсутності / втрати договору купівлі-продажу, що підтверджує суму витрат при купівлі автомобіля або суму доходу при продажу, вирішуються по-різному. І щоб успішно залагодити проблему можна:

  • якщо Ви точно пам'ятаєте суму угоди просто подати декларацію без підтверджуючих документів і чекати результатів камеральної перевірки. Якщо у Вашій ИФНС виникнуть питання або будуть розбіжності, Вам прийде повідомлення про надання підтверджуючих документів.
  • звернутися до податкової інспекції і уточнити на місці: якщо Ви не надасте підтверджуючі документи, чи буде достатньо додати до декларації супровідний лист з проханням підтвердити зазначені в декларації суми за даними ГИБДД про цю операцію у зв'язку з втратою / відсутністю документів.
  • письмовий запит в МРЕВ ДАІ про видачу копії договору купівлі-продажу, що підтверджує суму і дату угоди. Для цього пишеться заява про надання копії ДКП. До нього прикладаєте копію свого паспорта, вказуєте відомі Вам відомості про угоду (дату, відомості про автомобіль і продавця / покупця). Відмовити в цьому не винні, оскільки Ви учасник угоди і просите видати копію документа, а не оригінал.

Які документи підтверджують оплату і додаються до декларації?

До документів, які підтверджують оплату покупки автомобіля, відносять:

  • Якщо оплата здійснена готівкою між фізичними особами. Досить договору купівлі-продажу і розписки продавця в отриманні грошей. Якщо розписки немає, то для податкової інспекції достатньо зазначеної суми і фрази в договорі «всі розрахунки проведені в повному обсязі».
  • Автомобіль придбано у організації або ІП. Договір купівлі-продажу. В цьому випадку зазначення в договорі фрази про повністю вироблених розрахунках недостатньо. Обов'язково прикладаються платіжні документи (чек ККТ або платіжне доручення). Оскільки організації та ВП зобов'язані приймати грошові кошти тільки за платіжними документами.

Інші витрати, які можна врахувати для зменшення оподатковуваної бази

Також до числа витрат на придбання автомобіля відносять і інші платежі, пов'язані з купівлею.

  • Оплата послуг з пошуку, підбору машини, перевірки юридичної чистоти угоди і допомоги в складанні документів.

Є спеціалізовані організації або приватні особи, які допомагають знайти підходящий автомобіль Є спеціалізовані організації або приватні особи, які допомагають знайти підходящий автомобіль. Вони перевіряють технічний стан, переганяють транспорт від продавця до покупця (коли сторони купівлі-продажу проживають в різних містах), оформляють договір і супутні документи тощо. Покупець несе витрати на ці послуги, оформлення нотаріального доручення на його ім'я і т.п. Зазначені витрати підтверджуються як договорами між покупцем і виконавцем, а також платіжними документами (розписки, прибуткові касові чеки тощо).

  • Податок, який сплачується обдаровуваним

Мається на увазі ПДФО, сплачений при отриманні автомобіля в дар (якщо обдаровуваний і дарувальник не є близькими родичами). Сума ПДФО визнається витратами в зв'язку з придбанням автомобіля і підтверджується платіжними документами, податковою декларацією.

  • Витрати при отриманні автомобіля в спадок

Держмито, оплачувана за отримання свідоцтва про спадщину автомашини. А також вартість оцінки ТС, необхідна для визначення розміру мита нотаріусу. Витрати підтверджуються платіжними документами.
Наприклад, громадянину дісталася автомашина за заповітом. Вартість машини склала 5 млн. Руб. і для отримання свідоцтва про спадщину їм була оплачена оцінка в розмірі 15 000 руб. і сплачено мито в розмірі 30 000 руб. Не пізніше 3 років з моменту вступу в спадщину спадкоємець продає автомашину за 3 млн. Руб. Продавець автомашини може знизити податкову базу до 2,950 000 руб. (3 млн. - 30 000 руб. - 15000 руб.).

  • витрати на оплату держмита при державній реєстрації транспорту в МРЕВ;
  • фактичні витрати на покупку, митні платежі при купівлі автомобіля за кордоном.

Які витрати не можна врахувати

Є витратах, які ніяк не можуть зменшити ПДФО:

  • відсотки по кредитах на придбання автомашини;
  • автострахування (ОСАГО, КАСКО, здоров'я водія та пасажирів);
  • сплата боргів за спадкодавця при (після) отриманні в спадщину автомобіля;
  • решта заборгованості за придбаний автомобіль як майбутні витрати.

Наприклад, громадянин в 2018 р придбав машину за 1,5 млн. З розстрочкою на три роки. У кожному році він повинен сплачувати по 500 000 рублів. Сплативши 1 млн. Руб., В 2019 господар машину продає за 1,6 млн. Таким чином, власник фактично заплатив за машину 1 млн. І на момент продажу залишився винен продавцеві 500 000 руб. При обчисленні податку в видаткову частину можна прийняти тільки 1 млн. Руб. Відповідно сума ПДФО буде дорівнює: 78 000 (1,6 млн. - 1 млн. Х 13%) руб.

  • Важливий факт, чи брав участь автомобіль у підприємницькій діяльності

Будь-які витрати індивідуального підприємця, або власника автомашини, який не має статусу ІП, але фактично використав транспорт як комерційний.

Коли ж громадянин-ні підприємець купує комерційний транспорт (автобус, вантажівка), але використовує для себе, то витрати на придбання такого автомобіля приймаються для зменшення ПДФО.

Витрати на ремонт і доукомплектацию

Залишається спірним питання про заліку витрат на експлуатаційний ремонт і переобладнання / дообладнання автомобіля (установка газового обладнання, кондиціонера і т.п.). У податківців, це питання викликає різні думки:

  • В одних випадках інспекція вважає, що ремонт не пов'язаний з придбанням і не відноситься до витрат.
  • В інших вважають, що доукомплектування призводить до поліпшення споживчих властивостей автомобіля і підвищує його продажну здатність. Тому відноситься до витрат, що враховуються при розрахунку ПДФО.

Якщо поліпшення авто були дорогими і документально підтверджуються, то можна поборотися за своє право.

оподаткування нерезидентів

Физ.лица (будь то іноземці, або громадяни РФ, або зовсім без громадянства), які відсутні на території РФ більше ніж 183 днів в в одному календарному році, вважаються нерезидентами.

У них більш важкий податковий тягар. Вони повинні платити податок з доходів за ставкою 30%.

Але для них діє прищепило 3 років. Тому якщо машина була у володінні менше 36 місяців, доведеться платити важкий податок (ніж в аналогічних випадках платить резидент). А якщо більше - ніякого податку.

А ось правила вирахування (25 тис. Руб.) І використання витрат (зменшення вартості продажу на вартість ранньої покупки) нерезиденти не можуть застосовувати. Цей привілей тільки для резидентів РФ.

Коли подавати декларацію, терміни сплати податку

У рік продажу автомобіля нічого не декларується і не сплачується. Обов'язок звітувати за продаж машини виникає в наступному році:

  • Декларація за формою 3-ПДФО подається з січня по 30 квітня наступного року після продажу (приклад, проданий автомобіль в 2019 році Декларація подається до 30 квітня 2020 року);
  • Сплата нарахованого податку проводиться до 15 липня року, в якому здана декларація;
  • Чи нараховується податок в цілих числах (без копійок);
  • Оплатити можна в будь-якому відділенні Ощадбанку за реквізитами, вказаними на стендах в ИФНС або на сайті податкової інспекції, КБК (Код бюджетної класифікації для конкретного податку) вказано на стор. 4 декларації 3-ПДФО.

Подати декларацію можна особисто або через представника за дорученням або поштою з описом вкладення (дата відправлення вважається датою прийому податкової). Також допускається декларування через «особистий кабінет» на сайті ФНС.

Що буде, якщо не подати декларацію і не оплатити податок?

За ненадання декларації штраф не менше 1000 руб (навіть якщо немає податку до сплати) та навіть після сплати штрафу декларацію подавати потрібно. Точний штраф визначається так: 5% за кожен місяць від суми належного податку, починаючи з травня року, встановленого для її подання (не менше 1000 руб. І не вище 30% від суми податку).

За несвоєчасну сплату податку пеня. Розмір 1/300 ключовий банківської ставки за кожен день прострочення сплати. Пені починає обчислюватися з 16 липня року подання декларації.

Податкова проводить свою перевірку на підставі даних ГИБДД. Після проводить перевірку розрахунку або нарахує податок самостійно (незалежно від того подано декларацію чи ні). Якщо декларація не подавалася, ИФНС не братиме ні відрахування в сумі 250 000 рублів, ні витрати на придбання автомобіля. Для того, щоб знизити розмір ПДФО доведеться оскаржувати рішення інспекції, в тому числі в суді.

Інструкція щодо заповнення декларації при продажу автомобіля (для фізичних осіб)

Заповнити декларацію можна самостійно, в цьому немає НІЧОГО СКЛАДНОГО. Чи не забороняється обіг в спеціалізовані організації, що займаються їх заповненням (вартість послуги від 500 до 1500 руб).

Що потрібно здати в податкову інспекцію:

  • Декларація за формою 3-ПДФО;
  • Заява про надання податкового відрахування або використання витрат на покупку. Зразок можна побачити у Вашій місцевій податковій інспекції або скачати у нас на сайті в форматі MSWord .
  • Документи, що підтверджують зроблені угоди з купівлі-продажу автомобіля:
    • ПТС проданого автомобіля (копія);
    • договір купівлі-продажу і платіжні документи про покупку (чек ККТ, розписка - копії цих документів), тобто сума, яка була вами сплачена при купівлі автомобіля;
    • договір купівлі-продажу і платіжні документи про продаж (чек ККТ, розписка - копії цих документів), тобто сума, яку Ви отримали від продажу.
  • Можливо уявлення і інших документів в підтвердження доходу, за яким потрібно сплата податку. Або якщо можливо отримання інших податкових відрахувань (див. майнове податкове вирахування , Соціальний податкове вирахування - навчання, лікування), тоді прикладаються довідка 2-ПДФО з місця роботи і документи, що підтверджують відрахування.

Для заповнення декларації також знадобиться:

  • Ваш ІПН;
  • номер податкової інспекції та ОКТМО за місцем проживання;
  • паспортні дані, прописка.

Як правильно заповнити форму декларації 3-ПДФО

Зручніше за все використовувати програму, завантажити її можна тут Декларація 3НДФЛ за 2019 рік . Після її установки, потрібно ввести відомості про себе, Ваших доходах і витратах, це зовсім не складно.

Розділ: Завдання умов

  • Тип декларації - вибираєте 3-ПДФО;
  • Загальна інформація - вибираєте номер податкової інспекції - 4 цифри;
  • Ознака платника податків - інша фізична особа;
  • Є доходи - вибираєте верхнє «враховуються довідками про доходи фізичної особи і т.д.»;
  • Достовірність підтверджується - особисто.

Розділ: Відомості про декларанта

  • ПІБ, ІПН, дата народження, місце народження, код країни 643;
  • Вид документа - паспорт громадянина РФ заповнюються зазначені дані паспорта;
  • У верхній панелі натискаємо на «будиночок» - заповнюються відомості про місце проживання.

Розділ: Доходи, отримані в РФ

Джерело виплат: натискаєте на зелений «+»

  • Найменування джерела виплат - заповнюється тільки ПІБ покупця автомобіля, решта не заповнюється;
  • Натискається на «Так».

Відомості про дохід: натискаєте на зелений «+»

  • Код доходу: вібіраєте код доходу 1520 и вводите суму продаж автомобіля за документами (в декларації це буде Лист Д2 рядок 130 або 110 в залежності від того, что буде використовуват: витрати на придбання (стор. 130) або Відрахування (стор. 110)) .
  • Код витрати: вибираєте в залежності від ситуації, яка сума не обкладається податком з продажу автомобіля:
    • якщо ви використовуєте відрахування в сумі 250 000 руб. - код вирахування 906 (в декларації ця інформація з'явиться в рядку 1.6 стр. 120 Ліста Д2.);
    • якщо є документи на покупку цього автомобіля - код вирахування 903 (в декларації ця інформація з'явиться в рядку 1.7 стр. 140 Ліста Д2).
  • Далі ставите цифру місяця продажу вашого автомобіля;
  • У графах «Підсумкові суми по джерелу виплат» з'являться цифри, їх редагувати не треба.

Якщо є інші доходи і можливі відрахування, заповнюєте декларацію тут же за цими видами доходів або відрахувань. У верхній панелі можна натиснути «перевірити» правильність заповнення, натиснути «перегляд» і упевнитися, що немає помилок. Потім роздрукувати в 2 примірниках, один здається в ИФНС за місцем проживання, інший залишається у Вас (на ньому ставиться відмітка податкової про дату прийняття декларації).

При подачі декларації прикладаєте платіжні документи та договори, а також заяву, зразок якого буде залежати від коду вирахування 903 або 906. Завантажити зразки можна тут (див. Вище).

Коли податок не треба платити?
Що робити, якщо відсутні / загублені документи, що підтверджують угоду купівлі-продажу автомобіля?
Які документи підтверджують оплату і додаються до декларації?
В якому випадку здається декларація 3-ПДФО в місцеву податкову і сплачується податок з продажу автомобіля?
Як і яким податком обкладається продаж автомобіля в 2019 році?
Коли податок не треба платити?
Що робити, якщо відсутні / загублені документи, що підтверджують угоду купівлі-продажу автомобіля?
Які документи підтверджують оплату і додаються до декларації?
Що буде, якщо не подати декларацію і не оплатити податок?