Реклама
Реклама
Реклама

Мінімальний розмір аліментів в 2019 році, як розрахувати

  1. Які суми аліментів покладаються на одного неповнолітнього в Росії в 2019 році
  2. Як бути при виплаті фіксованих сум
  3. Як заплатити мінімум аліментів
  4. Чого чекати від максимуму

Якщо в сім'ї з'явилося потомство, то в ідеалі це має сприяти її зміцненню Якщо в сім'ї з'явилося потомство, то в ідеалі це має сприяти її зміцненню. Адже нове життя має на увазі нові турботи, приємні клопоти, обов'язки по вихованню та щоб матеріально забезпечити гідний прожитковий рівень його життя обома батьками. Однак, після розлучення, дитина залишається з кимось із батьків, а другий (найчастіше це батько), який залишив сім'ю, виплачує відсоток від своєї заробітної плати. Це називається аліменти. На кожну дитину державою визначена виплата не нижче, ніж мінімальний розмір аліментів. Але є й інші варіанти платежів.

Наприклад, при деяких умовах, на утримання чада можуть бути визначені максимальні розміри грошових сум, виплачуваних зобов'язаною стороною.

Які суми аліментів покладаються на одного неповнолітнього в Росії в 2019 році

Як і в попередні роки, в 2019 році в Росії на одну дитину для того, щоб гарантувати нормальний прожитковий рівень, становить відсоток таких у розмірі четвертої частини зарплати, якщо боржник (зазвичай батько) офіційно працює. В цьому випадку є можливість регулярно робити утримання з його заробітку на користь залишеного з матір'ю сина. При наявності нащадків більше одного, виплата пропорційно зростає.

Так, якщо аліменти покладаються двом дітям, то утримання із зарплати зобов'язаної сторони складуть більший відсоток, а саме третина зарплати. Якщо неповнолітніх троє і більше, то відсоток зросте до половини заробітної плати боржника, і це максимальний розмір, який можливо стягнути.

Як бути при виплаті фіксованих сум

Дійсно, тут відсоток встановити не представляється можливим Дійсно, тут відсоток встановити не представляється можливим. І в 2019 році в Росії передбачені утримання з боржника в наступних встановлених обсягах, виходячи не з його заробітної плати, а в залежності від встановленого МРОТ (мінімальний розмір оплати праці):

  • 0,5 величини МРОТ, якщо виплати здійснюються на користь однієї дитини;
  • 1 величина, якщо їх двоє;
  • 2 величини на трьох і більше.

Однак, слід врахувати, що, як і раніше, в 2019 році мінімум аліментних виплат і їх максимальний розмір законодавчо не регламентовані, тобто всі належні виплати визначаються кожного разу в індивідуальному порядку. Встановлено лише відсоток від зарплати, якщо батько, як зобов'язана до виплат сторона, працює. Скільки це становить в кожному конкретному обчисленні, залежить від його заробітної плати.

Проте, при бажанні можна знайти можливості, як платити аліменти по мінімуму.

Як заплатити мінімум аліментів

Скільки складе сумарно мінімальний розмір аліментів на неповнолітню дитину, можна визначити, виходячи з порядку встановлених утримань. А можливі наступні варіанти:

  1. По-перше, якщо батько сплачує гроші на трьох і більше дітей, то відсоток утримань із його зарплати не повинен перевищувати 50.
  2. По-друге, грошових коштів повинно вистачати на прожитковий мінімум кожну неповнолітню дитину, тобто забезпечувати його базові життєві потреби і повноцінний розвиток.
  3. По-третє, мінімальна сума аліментів в 2019 році може бути встановлена ​​в судовому порядку, якщо зобов'язаний до виплат батько не працює. Тоді беруться до уваги всі фактори і умови, що впливають на забезпечення певного рівня життя дітей. І в хід йде майно і активи, наявні у власності у зобов'язаної сторони, як то:
  • Транспортні засоби;
  • Комп'ютерна та інша оргтехніка;
  • Електропобутові прилади;
  • Акції;
  • Доходи від здачі в оренду приміщень;
  • Банківські відсотки та інше.

Таким чином, точного вираження аліментного мінімуму поки не встановлено, все вирішує індивідуальний розгляд ситуації. У будь-якому випадку головним орієнтиром буде гідний прожитковий рівень життя сина, який і потрібно забезпечити.

Чого чекати від максимуму

Максимальний розмір аліментів, який можуть встановити до виплати зобов'язаною стороні, - страшний сон аліментщика. Однак, чи все так страшно насправді?

Що може являти собою максимальний розмір? У 2019 верхня планка аліментів не встановлена, тобто, обмежень за максимальними сумами немає. І на практиці ця норма працює. Справді, якщо рівень заробітної плати дозволяє виплачувати досить великі суми, які можуть кратно перевищувати прожитковий мінімум не те що дитину, а цілої родини, то такі відрахування цілком можливі в сучасній дійсності.

Інше питання: чи є необхідність платити максимальний розмір аліментів Інше питання: чи є необхідність платити максимальний розмір аліментів? Щоб дізнатися, які суми, що становлять «стелю» платежів з боку боржника, рекомендується звернути увагу на наступні моменти:

  • Можна зробити висновок аліментні угоду, в якому обумовити певну суму, яка буде влаштовувати обидві сторони і дотримуватися законні інтереси неповнолітнього, в той же час не ущемляючи фінансові можливості боржника. Максимальний розмір утримань може бути будь-який, по домовленості.
  • Відомо, що максимальний розмір аліментів в 2019 році продовжує складати не більше половини зарплати, але практика показує, що судове рішення у підсумку може визначати велику частку заробітної плати, виходячи з наявних обставин справи.
  • Встановлюючи максимальний розмір утримань у фіксованій сумі, суд повинен буде призначити її в такій сумі, щоб не просто забезпечити прожитковий мінімум дитини, але зберегти звичний спосіб життя і умови проживання неповнолітнього. Тому величина відрахувань із зарплати може сильно варіюватися в залежності від обставин.

Таким чином, гарантувати призначення максимуму або мінімуму виплат із заробітної плати зобов'язаної сторони, і навіть з достатнім ступенем точності визначити, які вони будуть, не можна. Однак, можна приблизно врахувати той прожитковий рівень, який на даний момент є у дітей після розлучення і виходити з нього з урахуванням матеріальних можливостей зобов'язаною до виплат боку.

Однак, чи все так страшно насправді?
Що може являти собою максимальний розмір?
Інше питання: чи є необхідність платити максимальний розмір аліментів?