Реклама
Реклама
Реклама

Держмито за аліменти: скільки коштує, чи потрібно платити, звільнення від сплати

Вам належить подавати позовну заяву до суду на аліменти? Обов'язковим додатком до будь-якого із заявою в державні органи є квитанція про сплату держмита. Це збір на користь держави, який йде на утримання системи. Прочитавши цю статтю, ви без зусиль розберетеся в тонкощах податкового законодавства.

01

Скільки платити за позов на аліменти?

Податковий кодекс РФ містить кілька варіантів щодо розрахунку та розміру держмита. Розглянемо докладніше кожен із них.

  1. 1. Закон передбачає, що у справах про аліменти стягується плата в розмірі 150 рублів.
  2. 2. Якщо в грошовому утриманні потребує не тільки дитина, але і його батько, то цей розмір збільшується вдвічі і становить вже 300 рублів.
  3. 3. Якщо одночасно з позовом про стягнення грошових коштів подаються інші позови, наприклад, про проживання дитини з матір'ю або розділі майна, то суми держмита за позови підсумовуються.
  4. 4. Також в Податковому кодексі є правило розрахунку мита з майнових спорів в процентному співвідношенні від ціни позову. Сума, яку вимагає позивач, називається ціною позову. При регулярних виплат в розрахунок береться один календарний рік. Держмито розраховується за наступною схемою:

Держмито розраховується за наступною схемою:

Приклад: жінка вимагає стягнути аліменти на дитину з колишнього чоловіка в розмірі 9 тис. Рублів на місяць. У рік виходить 108 тисяч - це ціна позову. Таким чином, держмито за аліменти складе: 3200+ (108000-100000) * 2% = 3200 + 160 = 3360. Однак така система розрахунку рідко застосовується до позовами про стягнення аліментів . Зазвичай її використовують в справах про стягнення боргів і зменшення суми аліментів.

Також в кодексі передбачено, що якщо вартість майнового позову підрахувати неможливо, то плата за процес складе 200 рублів. Ми перерахували всі можливі способи розрахунку збору в казну держави. В юриспруденції вони називаються загальними нормами. Але є і спеціальні норми, які застосовуються до деяких категорій осіб. Такі громадяни звільняються від сплати мита при подачі заяви на аліменти до суду.

02

Звільнення від сплати держмита - для яких категорій громадян?

Законодавець подбав про незахищеною групі громадян: жінок, дітей і старих. На підставі статті 333.36 Податкового кодексу РФ позивачі за позовами про стягнення аліментів звільняються від сплати держмита. Якщо вам потрібно стягнути кошти з недбайливого чоловіка або дорослу дитину вам нічого платити не доведеться. "Як же так?" - запитаєте ви, - "невже процес пройде безкоштовно?". Зовсім немає. У разі, коли позивач звільнений законом від сплати держмита, обов'язок її сплатити переходить до відповідача. Але тільки в разі задоволення позовних вимог.

Коли вимоги визнаються необгрунтованими, рішенням суду плата за процес буде стягнена з заявника. Варто враховувати: якщо заявлено два позови, наприклад, про аліменти і про розлучення, то пільга поширюється виключно на перший, а за другий доведеться заплатити належні гроші. Податкова пільга також поширюється на позови:

  • про збільшення грошових виплат;
  • про стягнення додаткової матеріальної допомоги, наприклад, на операцію чи лікування дитини;
  • про стягнення заборгованості по аліментах.

У законі виділяється особлива категорія громадян, звільнених від сплати внесків на користь держави. До них відносяться:

  1. 1. Герої Радянського Союзу, Герої РФ.
  2. 2. Учасники ВВВ та її інваліди.
  3. 3. Повні кавалери ордена Слави.

Вищевказані громадяни в суд повинні представити відповідне посвідчення. І вони позбавляються пільги в разі, якщо ціна спору понад один мільйон рублів. Тобто якщо ви ставитеся до вищевказаних категорій громадян, то за позов вам платити не доведеться. Остаточна сума буде відома після винесення рішення суддею і стягнута з відповідача.

03

Куди, як і коли вносити гроші?

Традиційно держмито оплачується позивачем до подачі заяви в суд. Для цього необхідно дізнатися реквізити (найменування одержувача, ОГРН, БИК, ІПН, ОКАТО) на офіційному сайті або безпосередньо в суді, куди збираєтеся подавати заяву.

Сплатити мито можна в будь-якому банку особисто або через електронний термінал.

Найбільш просунуті користувачі інтернету можуть скористатися онлайн-сервісами. Не забувайте перевіряти правильність реквізитів у квитанції, а також вказувати ваші достовірні дані (ПІБ, адреса проживання). У разі помилки в платіжних документах секретар не прийме вашої заяви і запропонує сплатити держмито ще раз. А сплачені гроші доведеться повертати. Відповідач, якого суд зобов'язав сплатити мито, повинен зробити це протягом 10 днів з дня початку дії судового рішення. Успішного завершення вашої справи в суді!

Вам належить подавати позовну заяву до суду на аліменти?
Скільки платити за позов на аліменти?
Звільнення від сплати держмита - для яких категорій громадян?
Як же так?
Запитаєте ви, - "невже процес пройде безкоштовно?
Куди, як і коли вносити гроші?