Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти з вихідної допомоги при скороченні, утримуються аліменти з компенсації при звільненні

  1. Детальніше про допомогу
  2. Чи утримуються аліменти з вихідної допомоги при звільненні
  3. порядок утримання

67 переглядів

Відповідно до п. 18 Постанови Пленуму Верховного Суду РФ від 26.12.2017 № 56, аліменти на дитину стягуються не тільки з заробітної плати, а й з деяких інших доходів батьків. Відрахування на користь неповнолітнього утримуються з гонорарів, винагород, доплат, пенсій, стипендій тощо А стягуються аліменти з компенсаційної виплати при скороченні (звільнення)?

Детальніше про допомогу

Компенсація, що виплачується працівникові при звільненні через скорочення штату або ліквідації (реорганізації) підприємства, називається вихідною допомогою. Дана виплата спрямована на те, щоб пом'якшити наслідки розірвання трудового контракту для колишнього працівника і хоча б на перший час забезпечити його засобами для існування.

Вихідна допомога дорівнює середнім заробітком за 30 днів і виплачується раз за фактом звільнення, тобто в останній день виходу людини на службу. Ця сума може бути зменшена до двотижневого середнього заробітку в разі, коли людина (ст. 178 ТК РФ):

  1. Відмовляється від іншого робочого місця, запропонованого йому роботодавцем з урахуванням наявних медичних показань.
  2. Не може отримати інше робоче місце в компанії, тому що вакансії, що враховує відповідні медичні показання, в нього просто немає.
  3. Йде в армію.
  4. Чи підпадає під звільнення у зв'язку з відновленням основного співробітника, який обіймав посаду раніше.
  5. Відмовляється переїхати в інший район, місто або країну разом з організацією.
  6. Відмовляється продовжувати трудові відносини у зв'язку з внесенням до договору нових умов.
  7. Зізнається повністю нездатним до праці після проведення спеціального медекспертизи.

Вихідна допомога не слід плутати з тією виплатою, яка призначається громадянину на період працевлаштування. Якщо перша грошова сума виплачується разово, то другу, рівну середньої місячної заробітної плати, людина отримує протягом 2 місяців (в окремих випадках цей строк може бути продовжений до 3 місяців).

Необхідно простежити, щоб у якості причини розірвання трудових відносин була вказана саме ініціатива роботодавця. В іншому випадку людина зможе сподіватися на виплату компенсації, тільки якщо це виявиться закріплено в локальних нормативно-правових актах організації. В цілому російське законодавство не гарантує призначення вихідної допомоги, коли людина залишає посаду за власним бажанням або за згодою сторін.

Чи утримуються аліменти з вихідної допомоги при звільненні

Постанова Уряду РФ від 18.07.1996 № 841 дає однозначну відповідь на поставлене запитання - так, утримуються. Згідно з пп. «Е» п. 2, утримання аліментних відрахувань виробляється з усіх сум, виплачуваних після закриття підприємства або зменшення чисельності штату.

Дане положення дійсно тільки по відношенню до дітей молодше 18 років. Це означає, що навіть якщо мова йде про дитину-інваліда, вже досягли повноліття, за законом батько не буде зобов'язаний виплачувати аліменти на його користь. Те ж саме стосується і колишньої дружини (наприклад, вагітної або яка перебуває у декретній відпустці по догляду за дитиною віком до 3 років), і літніх батьків громадянина, - для них аліменти з вихідної допомоги не передбачається.

Відрахування з вихідної допомоги, так само як і з інших звільнень виплат (компенсації за невикористану відпустку, зарплати за відпрацьований період та ін.) Утримуються тільки тоді, коли є нотаріальне угоду або судову ухвалу про виплату аліментів. Якщо домовленість була словесної, то громадянин, який втратив роботу і опинився в непростому фінансовому становищі, може його і не дотримати.

порядок утримання

стягнення аліментів за мировою угодою або судовою постановою з співробітника виробляє роботодавець. Тому навіть у разі звільнення працівника нарахування відповідних виплат знадобиться провести йому (або бухгалтерії).

Для початку роботодавцю потрібно внести необхідну інформацію до виконавчого листа, відповідно до якого здійснювався розрахунок аліментних відрахувань. На зворотному боці документа вказується наступна інформація:

  • розмір грошової суми, утриманої з доходів працівника за час його співпраці з даною компанією;
  • загальний період утримання;
  • відомості про непогашені заборгованості (якщо є).

Виконавчий лист завіряється підписом посадової особи та печаткою організації. Роботодавцю знадобиться не тільки доповнити папір актуальними даними, а й сповістити відразу декількох суб'єктів про те, що людина припиняє діяльність в компанії. Письмові повідомлення відправляються поштовим відправленням не пізніше дня, наступного за днем ​​настання підстав:

  • стягувачеві або репрезентує його особі (разом з оригіналом виконавчого листа, пп. 1 п. 4.1 ст. 98 229-ФЗ);
  • судовим приставам-виконавцям (разом з копією виконавчого листа, пп. 2 п. 4.1 ст. 98 229-ФЗ).

Якщо роботодавець має інформацію про те, на яке нове місце збирається працевлаштуватися людина, це також має бути відображено в листі. Повідомлення не має єдиної уніфікованої форми, проте в якості прикладу може бути використаний нижченаведений зразок, спрямований судового пристава-виконавця в зв'язку зі звільненням платника аліментів.

завантажити зразок

У разі недотримання регламенту, встановленого російським законодавством, і несвоєчасного інформування всіх сторін справи відповідальна особа ризикує зіткнутися з адміністративною відповідальністю (п. 3 ст. 17.14 КоАП РФ). Покарання передбачає накладення штрафу в розмірі від 10 000 до 20 000 рублів для співробітника і від 30 000 до 100 000 рублів для всієї юридичної організації.

Якщо ж стягувач аліментів буде проінформований про звільнення платника хоча б на 1 день пізніше, це може послужити підставою для подачі скарги в службу судових приставів. Коли період затримки виявляється занадто тривалим, на роботодавця покладається обов'язок по сплаті аліментів одержувачу за період прострочення у відправці виконавчого листа.

В іншому процедура з розрахунку аліментних відрахувань з вихідної допомоги стандартна. Спочатку повинні бути утримані всі податки відповідно до податкового законодавства, після чого - стягнуто суму аліментів. Як правило, відносно виплат на користь неповнолітніх дітей використовується не принцип твердій грошовій суми (фіксованого значення, кратного регіональної величиною прожиткового мінімуму і підлягає періодичній індексації), а принцип процентного співвідношення до заробітку чи іншого доходу:

  • 25% на 1 дитину;
  • 33% на 2 дітей ;
  • 50% на 3 і більше дітей;
  • не менше 16% на кожного від 3 і більше дітей від різних шлюбів.

Відрахування на користь неповнолітнього утримуються з гонорарів, винагород, доплат, пенсій, стипендій тощо А стягуються аліменти з компенсаційної виплати при скороченні (звільнення)?