Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти на утримання дружини до 3 років: як стягнути?

  1. Коли можлива виплата аліментів колишній дружині
  2. Порядок виплат аліментів
  3. На яку суму розраховувати

На жаль, розлучення в нашій країні не рідкість На жаль, розлучення в нашій країні не рідкість. Фактично з найрізноманітніших причин можуть розійтися навіть ті пари, які спільно прожили десятки років, хоча розлучення набагато частіше відбуваються в парах, які поєднувалися шлюбом відносно недавно.

Після завершення шлюборозлучного процесу стає актуальним питання про аліменти, причому далеко не завжди на утримання дитини. Існують ситуації, коли є можливість стягнути аліменти на утримання дружини. В які моменти з'являється така перспектива, і на яку суму виплат реально претендувати в такому випадку?

Коли можлива виплата аліментів колишній дружині

Сімейний кодекс передбачає можливість аліментних виплат на користь дружини тільки в окремих випадках. Не варто розраховувати на те, що після розлучення чоловік зобов'язаний надавати фінансову підтримку колишній дружині в будь-якому випадку. Тут же варто згадати і про те, що дружині дозволяється стягнути кошти, навіть перебуваючи в шлюбі. Законодавством передбачено кілька способів, при яких можна розраховувати на подібні виплати:

  • вагітність дружини;
  • відпустку по догляду за дитиною до 3 років;
  • дружина знаходиться на пенсії по непрацездатності;
  • наявність в сім'ї дитини-інваліда.

При виконанні одного з цих чотирьох умов колишня дружина має право подати позовну заяву до суду і претендувати на виплату аліментів з боку колишнього чоловіка.

Законодавство чітко прописує і терміни аліментних виплат, які зобов'язаний виконувати колишній чоловік при виконанні умови про вагітність або про догляд за дитиною. Згідно СК РФ, виплати будуть проводитися протягом наступного часу:

  1. До 3 років, якщо діти здорові.
  2. До 18 років, якщо дитина має інвалідність.
  3. Безстроково, при утриманні інваліда першої групи.

Відразу ж варто згадати, що аліменти, які виплачуються щодо колишньої дружини, жодним чином не впливають на зобов'язання колишнього члена сім'ї перед дитиною.

Чи може чоловік припинити виплату аліментів? Така можливість існує за певних умов. Виплати припиняються, якщо виникає одна з двох ситуацій, зазначених в СК РФ. Таким чином, якщо дружина вийшла з декретної відпустки і повернулася на роботу, або перебуває у шлюбі, чоловік має право припинити виплати, домігшись відповідного рішення суду.

Читайте також: Що слідує за злісної несплатою аліментів

Порядок виплат аліментів

Законодавством передбачено кілька способів стягнення аліментів. Таким чином, виплати можуть здійснюватися:

  • на добровільних засадах;
  • при укладенні відповідної угоди або включення даної опції в шлюбний договір;
  • в судовому порядку.

Якщо пара зуміла домовитися про укладення мирної угоди, їм обов'язково необхідно завірити договір у нотаріуса. Незасвідчений договір не тягне за собою ніякої юридичної сили і в разі його невиконання однією із сторін, звернутися до суду буде не можна. Для того щоб нотаріус міг запевнити угоду, необхідно в певний день з'явитися до нього парою, маючи з собою паспорта, свідоцтва про шлюб та про народження дітей.

Далеко не всі пари розходяться по-доброму, і не кожному хочеться оплачувати аліменти. В такому випадку залишається тільки один спосіб, важкий, нервовий і енерговитратний, - це суд. Необхідно скласти позов із зазначенням даних суду, адрес позивача і відповідача, викладом всіх обставин справи. Зразок такої заяви можна знайти в Інтернеті, хоча набагато частіше бланк заповнюють досвідчені адвокати, які спеціалізуються у сімейних справах. Потім проходить судове засідання, і суд, виходячи з усіх обставин, приймає відповідне рішення. Якщо дружина подала позов, і суд його задовольнив, чоловік буде зобов'язаний виконувати цю постанову. При ухиленні від виплат слід звернутися до виконавчої служби і отримати своє вже за допомогою судових приставів.

Читайте також: До скількох років на дитину виплачуються аліменти

На яку суму розраховувати

Скільки ж грошей можна отримати з колишнього чоловіка? Питання, яке хвилює чимала кількість людей. Насправді, сума аліментів безпосередньо залежить від прожиткового мінімуму, який встановлено в кожному з регіонів РФ. Суд визначає матеріальне становище колишнього чоловіка і, виходячи з нього, встановлює розмір виплат, який не може бути більшим, ніж половина суми прожиткового мінімуму в регіоні. Такий спосіб вирішення фінансових суперечок діє з грудня 2011 року. Саме з цього часу вітчизняні суди визначають розмір коштів, розраховуючи їх виходячи з частки прожиткового мінімуму. Якщо регіон не встановлює таку планку - дані про мінімум беруться згідно среднероссийским розрахунками. Індексація суми також відбувається автоматично, без повторного звернення до суду.

Дійсно, не кожен з нас може похвалитися бездоганною сімейним життям. На жаль, досить часто доходить до розлучень, через що виплати по аліментах настільки актуальні на сьогоднішній день. Аліменти на утримання дружини в наш час не рідкість, як власне і розлучення з маленькими дітьми на руках. Якщо ви все ж таки зібралися розлучитися, обміркуйте ситуацію ще раз. Може бути, ще реально щось змінити? Діти повинні зростати в атмосфері любові та злагоди, а не на тлі судових розглядів і фінансових конфліктів.

В які моменти з'являється така перспектива, і на яку суму виплат реально претендувати в такому випадку?
Чи може чоловік припинити виплату аліментів?
Може бути, ще реально щось змінити?