Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти на дитину: чи обкладаються прибутковим податком, відрахування в ПДФО 6 в 2018 році

  1. Підстави утримання коштів на дитину
  2. Особливості утримання аліментів
  3. Заповнення форми ПДФО-6

Кожен бухгалтер, відповідальний за надання звітності в ИФНС, повинен знати, як відображаються аліменти і ПДФО із зарплати працівників підприємства в податковій документації. Розуміння того, з яких доходів стягуються кошти на дитину, допоможе не тільки правильно скласти обов'язкові декларації і утримати гроші, але і вбереже фінансиста від штрафу за недостовірне надання інформації державним органам.

Зміст статті:

Підстави утримання коштів на дитину

Підстави утримання коштів на дитину

Необхідність виплати грошей на неповнолітнього виникає, коли в організацію роботодавця аліментщика надходить виконавчий лист. Кошти на дитину можуть сплачуватися з зарплати будь-якої особи. Є точка зору, що братися платежі повинні з доходів батька, шлюб якого припинений. Проте, на сьогоднішній день можна зустріти все більше аліментообязанного матерів, які змушені виплачувати гроші на маленької людини нарівні з чоловіками.

Обов'язок по утриманню коштів встановлюється рішенням суду або договором, укладеним між колишнім подружжям. Розраховувати і перераховувати гроші потрібно у відповідності з цими документами. У них буде вказано відсоток, який належить стягувати з доходу платника, або точна сума.

Справляння аліментів роботодавцем може ініціювати судовий пристав, стягувач і сам співробітник. Якщо бухгалтер проігнорує це законна вимога, він буде притягнутий до адміністративної чи навіть до кримінальної відповідальності. Зважаючи на це, фінансист або сам роботодавець зобов'язані знати, чи обкладаються податком аліменти на дитину, яка стандартна процедура обчислення платежу, як відображається дохід підлеглого в різних довідках.

Особливості утримання аліментів

Сплата грошей на дитину здійснюється бухгалтером щомісячно, протягом 3 днів після перерахування заробітної плати співробітнику. Під час виплати авансу відрахування не проводяться.

Знімати аліментні кошти необхідно практично з усіх нарахувань. Повний їх перелік наведено в Постанові Уряду РФ № 841. Сюди входять:

  • Заробіток, нарахований виходячи з тарифних ставок, окладів, у вигляді відсотка від виручки, комісійних та інших надходжень.
  • Оплата лікарняних листів.
  • пенсії і щомісячна допомога.
  • Відпускні.
  • Гонорари.
  • Премії і винагороди.

Таким чином, аліменти нараховувати потрібно практично з усіх видів заробітку. Винятком є ​​компенсації від роботодавця, пов'язані з виконанням трудової функції (за переклад в іншу місцевість, відрядження), одноразова допомога.

Аліменти утримуються з нарахувань або за мінусом ПДФО? Спершу повинні відніматися податки на доходи фізичних осіб. Потім потрібно розрахувати і перерахувати гроші на дитину. Це елементарне правило необхідно знати кожному економісту, адже саме так формується сума коштів на малюка. Якщо її недостатньо, бухгалтера можуть оштрафувати.

Чи береться з аліментів прибутковий податок? Ні. Про це сказано в ст. 217 НК РФ.

Ще одне питання, яке цікавить як бухгалтера, так і батька, пов'язаний з оподаткуванням пільг, одержуваних внаслідок придбання житла. Згідно ст. 220 НК РФ, за покупку квартири, оформлення іпотечного кредиту на нерухомість, будівництво або ремонт житлового будинку громадянам покладається повернення певної суми сплачених до бюджету грошей - майнове відрахування. Надається він за попередній податкової період після заповнення працівником всіх декларацій. Один із способів повернути кошти, утримані як ПДФО, - написати заяву на ім'я роботодавця з проханням не вираховувати з нього податок певний період (ст. 231 НК РФ).

З податкового вирахування аліменти не сплачуються. Гроші, повернені громадянинові, не входять до переліку доходів, з якого дитина може отримати матеріальну допомогу.

Заповнення форми ПДФО-6

Бухгалтеру необхідно не тільки правильно заплатити аліменти, але і відобразити їх у податковій документації відповідно до закону.

Один з найбільш частих питань на практиці: як заповнювати форму ПДФО-6? Як відображаються в ній ПДФО і аліментні платежі?

ПДФО-6 - це документ, який подається щоквартально роботодавцями, які залучають найманий персонал, в ИФНС. У ньому необхідно відображати зведену інформацію щодо всіх співробітників, які є платниками податків. Дані беруться зі спеціальних облікових регістрів, вести які потрібно на всіх підприємствах. Вважати розмір обкладення ПДФО по кожному підлеглому необхідно наростаючим підсумком з початку податкового періоду. Форма ПДФО-6 виглядає так:

Завантажити форму ПДФО-6

Найбільше непорозумінь викликані запаленням полів 100-140. Саме в них відображаються нарахування працівникам і сплачені в ИФНС внески.

Поле Показник 100 дата нарахування заробітної плати 110 день утримання податку з доходу співробітника 120 дата, коли роботодавець оплачує прибутковий податок 130 сума всіх нарахувань працівникові 140 розмір сплаченого ПДФО на дату, зазначену в графі 110

Аліменти в НДФЛ6 не відображаються. Пов'язано це з тим, що вони не зменшують податкову базу. Кошти на дитину, як було роз'яснено раніше, утримуються після сплати ПДФО.

Основні моменти, що стосуються обчислення коштів на неповнолітніх:

  • аліменти виплачуються майже з усіх доходів платника - конкретний їх перелік наведено в Постанові № 841;
  • аліменти утримуються після обчислення ПДФО;
  • з коштів на дитину податки не сплачуються;
  • якщо громадянину повертають майнове відрахування, з нього аліменти не вираховуються;
  • платіж на дитину не відбивається в ПДФО-6.

Бухгалтер зобов'язаний знати, в якому порядку обчислюються аліменти, так як за недоплату або неісчісленіе грошей на дитину в законодавстві передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Аліменти утримуються з нарахувань або за мінусом ПДФО?
Чи береться з аліментів прибутковий податок?
Один з найбільш частих питань на практиці: як заповнювати форму ПДФО-6?
Як відображаються в ній ПДФО і аліментні платежі?