Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти на батьків пенсіонерів від дітей: судова практика, розмір виплат, як скласти позов по сімейним кодексом

  1. Умови отримання аліментів
  2. Особливості нарахування аліментів
  3. Від чого залежить сума аліментів?
  4. Чи можуть зменшитися суми аліментів?
  5. Порядок виплати аліментів
  6. Принцип подачі позову
  7. Судова практика
  8. Корисне відео: директор юридичного агентства про аліменти на батьків

Таке поняття, як аліменти на батьків пенсіонерів для деяких людей є чимось безглуздим, оскільки багато хто впевнений, що батьки повинні утримувати своїх дітей до того моменту як вони досягнуть свого повноліття. Проте зараз існує така практика, яка наочно підтверджує, що і діти повинні забезпечувати своїх батьків фінансовими виплатами. На літніх пенсіонерів сума нарахувань буде строго визначеною, і залежати від конкретних факторів.

Найчастіше в багатьох сім'ях виникає питання, чи дійсно повинні діти платити аліменти батькам? Як свідчить Сімейний кодекс, таке зобов'язання є дійсним може бути накладено на сина або дочку. Якщо дитина вже повнолітній і забезпечує себе сам, то певну суму він повинен переводити на рахунок своїх батьків для підтримки таким чином їх фінансового становища. Але процедура вимагає наявності певних умов.

Увага! Найчастіше все впирається у взаємини, які склалися між членами сім'ї.

Якщо в сім'ї панує гармонія, то діти добровільно підтримують своїх батьків певною сумою грошей. Однак якщо ситуація протилежна, то пенсіонерам доведеться добиватися справедливості через суд.

Таке поняття, як аліменти на батьків пенсіонерів для деяких людей є чимось безглуздим, оскільки багато хто впевнений, що батьки повинні утримувати своїх дітей до того моменту як вони досягнуть свого повноліття

Сімейний кодекс

Умови отримання аліментів

Аліменти на утримання батьків зобов'язані виплачувати далеко не всі повнолітні діти. Для цього пенсіонерам необхідно дотримати ряд критеріїв:

  • батьки повнолітнього повинні досягти того віку, після якого вони йдуть на заслужений відпочинок;
  • пенсіонери повинні мати будь-яку ступінь інвалідності , За винятком третьої групи;
  • пенсіонери, у яких є повнолітній син чи дочка, що живе самостійно, повинні перебувати в скрутному або важкому фінансовому становищі;
  • пенсіонери повинні знаходитися в недієздатному стані, або ж не мати можливості забезпечувати себе належним чином самостійно.

батьки повнолітнього повинні досягти того віку, після якого вони йдуть на заслужений відпочинок;   пенсіонери повинні мати будь-яку ступінь   інвалідності   , За винятком третьої групи;   пенсіонери, у яких є повнолітній син чи дочка, що живе самостійно, повинні перебувати в скрутному або важкому фінансовому становищі;   пенсіонери повинні знаходитися в   недієздатному   стані, або ж не мати можливості забезпечувати себе належним чином самостійно

Однак досить часто останнім часом зустрічаються пенсіонери, які навіть пішовши на заслужений відпочинок, все одно продовжують працювати. Тут варто зазначити, що відсудити грошей на додаткове забезпечення не вийде, оскільки в цій ситуації вони заробляють собі на життя самі. З цієї причини подавати позов про стягнення аліментів на додаткове матеріальне забезпечення буде нераціонально.

Ще одним спірним моментом є визначення, наскільки потребують пенсіонери допомоги. У судовій практиці ще не зустрічалося чітко розмежованих сум, які б визначали розмір аліментів. З цієї причини визначити, скільки грошей повинні діти перераховувати на утримання своїх літніх батьків, достатньо складно. Час, протягом якого здійснюватимуться виплати, теж вельми важко позначити.

Особливості нарахування аліментів

Деякі люди вважають, що якщо у них немає стабільного і постійного доходу, то вони можуть бути звільнені від обов'язку утримувати своїх літніх родичів. Однак це твердження в корені невірно. Абсолютно будь-яка дієздатна і повнолітній громадянин може бути зобов'язаний виплачувати певну суму, якщо так вирішить суд.

Необхідно відзначити таку тенденцію, що особливо часто позов на утримання подають ті батьки, які знаходяться в даний час в розлученні. Існують навіть ситуації, коли один з батьків або обоє не підтримували спілкування зі своїм сином або дочкою протягом тривалого часу, а як тільки вони досягли пенсійного віку, відразу ж звернулися за матеріальною допомогою до них.

Існують навіть ситуації, коли один з батьків або обоє не підтримували спілкування зі своїм сином або дочкою протягом тривалого часу, а як тільки вони досягли пенсійного віку, відразу ж звернулися за матеріальною допомогою до них

У даній ситуації існує безліч підводних каменів. Навіть якщо повнолітній живе самостійно і забезпечує себе сам, він може відмовити в допомозі своїм родичам.

Але він може скористатися цим правом тільки тоді, коли в його неповнолітньому віці ті не виявляли ніякої матеріальної турботи.

Крім цього, якщо до моменту настання повноліття дитини батьки були позбавлені батьківських прав, то він також може відмовитися від перерахування грошових коштів на їх утримання.

Ще однією особливістю є те, що навіть якщо батьки розлучилися і другий з батьків, з яким не живе дитина, платить аліменти по мінімуму (іноді такі суми досягають 1,5 тис. Або 2 тис. Рублів), то згодом він все одно може претендувати на аліменти вже з боку сина або дочки. Причому в даній ситуації не береться до уваги та сума, яка була виплачена раніше. Розмір аліментів батькам від дітей все одно буде обчислюватися за допомогою порядку, встановленого на законодавчому рівні.

Від чого залежить сума аліментів?

Як правило, це питання вирішується між членами сім'ї суто індивідуально. Однак необхідно брати до уваги те, в наскільки скрутному становищі перебувають люди похилого віку родичі.

Стягнення аліментів на утримання батьків залежить від наступних факторів:

  • наскільки літні родичі забезпечені;
  • наскільки великі матеріально-фінансові можливості дитини;
  • сума загальних витрат пенсіонерів на життя;
  • наскільки літні родичі потребують матеріальної підтримки;
  • звідки надходять кошти у всіх членів сім'ї окремо, в якому розмірі;
  • чи перебуває в шлюбі дитина або живе один (те ж саме стосується і батьків);
  • виконували батьки свої зобов'язання перед дитиною, коли він ще не досяг повноліття;
  • деякі інші обставини, які можуть мати відношення до даної справи.

З цієї причини не можна точно визначити, яку суму обмежена виплата грошових коштів в разі позитивного рішення суду. Однак найчастіше така допомога призначається в розмірі прожиткового мінімуму того регіону, в якому проживають члени сім'ї

Однак найчастіше така допомога призначається в розмірі прожиткового мінімуму того регіону, в якому проживають члени сім'ї

Сума аліментів в кожному випадку розраховується індивідуально

Чи можуть зменшитися суми аліментів?

Після позитивного рішення за позовом про стягнення аліментів на утримання батьків деякі обставини можуть змінитися. Тому зменшитися сума аліментів може в таких випадках:

  • якщо у однієї чи іншої сторони відбулися зміни в сімейний стан;
  • якщо одержувачі аліментів стали багатшими;
  • якщо у дитини різко знизився його постійний дохід;
  • якщо батьки-пенсіонери знову стали дієздатними;
  • якщо виплачує аліменти раптово отримав інвалідність;
  • якщо у однієї зі сторін народилася дитина;
  • якщо одержувачі аліментів знайшли собі роботу.

Позов про стягнення аліментів на утримання батьків може в вищенаведених випадках поміняти свою структуру, тобто в одному з таких випадків у відповідні пункти будуть внесені коректування.

Порядок виплати аліментів

Виплата грошових коштів може відбуватися різними способами, як на добровільних засадах, так і в примусовому порядку. Звідси випливає, що на літніх батьків діти можуть виділяти кошти наступним чином:

  • якщо таке рішення виніс суд;
  • якщо була складена письмова домовленість, яка завірена у нотаріуса;
  • якщо син чи дочка добровільно вирішили виплачувати певні суми родичам, то є домовленість носить усний характер.

якщо таке рішення виніс суд;   якщо була складена письмова домовленість, яка завірена у нотаріуса;   якщо син чи дочка добровільно вирішили виплачувати певні суми родичам, то є домовленість носить усний характер

Також спірним питанням є і те, чи платять пенсіонери аліменти на дітей? Для початку береться до уваги можливість мирної домовленості між батьками про суму, яку вони будуть виплачувати дитині, якщо він все ще неповнолітній. В іншому випадку дане питання потрібно буде вирішувати в суді. За результатами судового розгляду виноситься судовий наказ, в якому передбачається конкретна сума, яку відповідачі повинні будуть перераховувати або передавати своєму синові або дочці.

Однак батьки можуть отримувати пенсію не тільки по старості , Але і по інвалідності або якщо один з них є колишнім військовослужбовцям. Тому на питання про те, чи платять пенсіонери аліменти на дітей, можна однозначно дати ствердну відповідь. Підставою для нарахування грошових коштів синові або дочці є факт його неповноліття.

Принцип подачі позову

Пенсіонери, які мають сина або дочку, мають право подати відповідний позов на розгляд до суду особисто або ж рекомендованим листом.

Як правило, позовна заява пишеться в трьох примірниках, і має включати такі елементи:

  • назва суду;
  • вся інформація про позивача і відповідача;
  • вимоги, які висуваються в позові;
  • документально підтверджені факти, які підтверджують законність вимог;
  • паспорт позивача;
  • копії свідоцтв про народження дітей.

Судова практика

Громадянин Каренін А.А. звернувся до суду з позовною заявою на свою дочку Кареніну Л.А. з проханням про стягнення аліментів на своє утримання. Як результату суд був змушений відмовити позивачеві, оскільки він не потребує матеріальної допомоги.

Для того, щоб це підтвердити, необхідно було визначити розмір одержуваного доходу позивача, тому Кареніну А. А. було необхідно надати всі документи, в яких містилася інформація. Позивач мав пільги на оплату комунальних послуг та отримував пенсію по інвалідності . При цьому на рахунку у пенсіонера були заощадження.

З цієї причини вердикт суду можна вважати справедливим.

Корисне відео: директор юридичного агентства про аліменти на батьків

В кінцевому підсумку необхідно відповісти на питання: чи дійсно діти зобов'язані виплачувати своїм літнім родичам аліменти? На підставі законодавства можна з упевненістю відповісти позитивно. Однак деякі моменти безпосередньо залежать від ситуації, в якій знаходяться пенсіонери. Якщо вони дійсно потребують додаткових сумах, так і сини і дочки будуть зобов'язані перераховувати їм аліменти. Якщо ж пенсіонери досить забезпечені відповідно до цих норм, то в позові суд може відмовити.

Чи можуть зменшитися суми аліментів?
Найчастіше в багатьох сім'ях виникає питання, чи дійсно повинні діти платити аліменти батькам?
Від чого залежить сума аліментів?