Реклама
Реклама
Реклама

Який термін стягнення заборгованості по аліментах

  1. Термін давності заборгованості по аліментах
  2. Визначення розміру заборгованості

Зміст родичів, в першу чергу неповнолітніх дітей, обов'язково для виконання всіма громадянами Зміст родичів, в першу чергу неповнолітніх дітей, обов'язково для виконання всіма громадянами. Сімейний Кодекс РФ встановлює розміри, способи виплат і обов'язки сторін при виконанні аліментних зобов'язань. Укладена угода або отримане рішення суду відкриває виконавче провадження по виплатах аліментів. Наприклад, утримання неповнолітніх дітей покладено на обох батьків. Батько, який проживає окремо, повинен надавати матеріальну підтримку своїм дітям, незалежно від того, чи перебуває він у шлюбі з їх матір'ю.

Аліментні зобов'язання бувають досить тривалими, тому можуть виникнути форс-мажорні обставини, при яких утворюється заборгованість по аліментах . Виконавче провадження, здійснюване службою судових приставів, дозволяє визначити саму заборгованість, пред'явити платнику аліментів вимога про погашення і стягнути борг.

Термін давності заборгованості по аліментах

Заборгованість відрізняється від стягнення аліментів при зверненні до суду. Якщо позивач звертається в судову інстанцію з вимогою оплатити аліменти за минулий період , То суд може розглянути відрізок часу в три роки. Розглядаються причини пізнього звернення, заходи, вжиті стягувачем для отримання аліментів. На підставі наявних документальних підтверджень, суд вирішує за який минулий період будуть визначені аліменти.

Суд може відхилити вимоги заявника як необґрунтовані, визначити термін відшкодування по аліментах або встановити максимально допустимий термін стягнень заднім числом. Судова практика показує, що призначення аліментів за минулий трирічний період зажадає від заявника документальних доказів неодноразового звернення до відповідача, свідків. Суд повинен зрозуміти, що позивач зробив все можливе, але не отримав розуміння. Якщо ж такого обґрунтування не надаються, то аліменти будуть визначені з моменту звернення до суду.

Інша справа, коли мова йде про виниклі борги по аліментних зобов'язань, раніше визначених судом або зафіксованих в добровільному угоді учасників Інша справа, коли мова йде про виниклі борги по аліментних зобов'язань, раніше визначених судом або зафіксованих в добровільному угоді учасників. Терміну давності за нарахованими до сплати аліментів не передбачено законодавством. Заборгованість розраховує пристав-виконавець, який веде справу про перерахування аліментів. Іноді заборгованість може утворитися не з вини відповідача. Це можуть бути невірно вказані реквізити або суми платежів, певні бухгалтерією громадянина.

Одержувач може змінити місце проживання, відмовитися від отримання коштів за свої причин, тому пристав не зміг зробити позначку про перерахування. Хоча платник об'єктивно не винен, буде потрібно виконавче рішення про зняття з нього претензій. Якщо ж платник ухилявся від зустрічей з приставом - виконавцем, приховував свої доходи і ігнорував аліментні зобов'язання, то йому доведеться не лише погасити заборгованість за весь період стягнення, а й сплатити штрафи, пені в розмірі 0,1% за кожен день, накладні витрати по його знаходження і судові витрати.

Визначення розміру заборгованості

Оскільки термін стягнення заборгованості по аліментах не припиняється в усі час аліментних відносин, пристав визначає борг на поточний момент. Пред'являється протокол про стягнення платнику для ознайомлення і підпису. Якщо громадянин представляє приставу довідку про доходи за пропущений період, то при частковому відрахування береться встановлений судом відсоток від усієї суми отриманих доходів. При фіксованих платежах, сума твердого платежу множиться на кількість пропущених місяців.

Якщо документа, що підтверджує дохід, не надано, то в розрахунок береться середня заробітна плата по країні Якщо документа, що підтверджує дохід, не надано, то в розрахунок береться середня заробітна плата по країні. Від цієї цифри складаються процентні або тверді відрахування. Згідно СК РФ, під час розшуку ухильника дитина отримує субсидію від держави, в розмірі 50% до мінімальних аліментів по МРОТ. При накладенні стягнення на винного громадянина з нього утримують на користь держави додаткові 10%, крім виплачених надбавок аліментів. В результаті утворюється значна сума, оплатити яку пристав зобов'яже протягом 10 днів.

Якщо борг не буде погашений, то почнеться процедура стягнення заборгованості з коштів боржника. Це можуть бути будь-які надходження на його кредитний або банківський рахунок (пенсія, соціальні допомоги, допомога по безробіттю, стипендія) або майно. Арешт майна є крайнім заходом, тому боржнику слід домовлятися з одержувачем аліментів про можливість погашення або реструктуризації заборгованості. Звернення до суду дасть позитивний результат, якщо платник раніше вчасно виконував зобов'язання або має об'єктивні і вагомі пояснення своєї винності.