Реклама
Реклама
Реклама

Як виплачуються аліменти: перерахування грошей через бухгалтерію і самостійно

  1. Як правильно розрахувати розмір аліментів
  2. Скільки грошей можна отримати з працюючого батька
  3. Як стягнути гроші з безробітного
  4. Які існують способи перерахування грошей дитині
  5. Як бухгалтерія повинна переказувати кошти з зарплати
  6. Як правильно оформити переведення аліментів через пошту
  7. Як перевести гроші на дитину з банківської карти
  8. Як сплатити неустойку і заборгованість

Шлюборозлучний процес може бути швидким і легким, але часто ускладнюється наявністю неповнолітніх дітей. При конструктивному діалозі краще підписати у нотаріуса угоду і добровільно визначити розмір і порядок фінансової допомоги. Практика показує, що в більшості випадків домовитися сторонам не виходить. Постає питання про те, як розраховуються, а також як виплачуються аліменти в подальшому. Ці питання цікавлять обидві сторони, тому тут будуть розглянуті всі нюанси процедури.

Як правильно розрахувати розмір аліментів

Коли укладається угода, то сторони мають право на свій розсуд визначити розмір виплат, а також їх терміни. Необов'язковою умовою є щомісячне перерахування грошей. Можливий варіант і раз в квартал, півроку, рік. Головне, щоб одержувача влаштував цей варіант, а відправник точно знав, як правильно платити аліменти добровільно. При відсутності компромісу єдиним виходом є судова інстанція, де нарахування стягуються за загальними правилами.

до змісту ↑

Скільки грошей можна отримати з працюючого батька

Часто фінансова допомога стягується з заробітної плати відповідача, а також з усього наявного у нього доходу. Тут діє тільки одне правильно: на 1 малюка стягненню підлягає 25% доходу, на 2 - 33%, на трьох і більше - 50%.

Навіть якщо після отримання на руки рішення суду мати дізналася, що у чоловіка є додатковий заробіток, але він про це не сказав, то можна почати нове слухання справи про збільшення розміру аліментних виплат. Важливо тільки докази зібрати, щоб переконати суд, причому бажано письмові.

У разі якщо спочатку вдалося досягти угоди, але в подальшому воно не виконувалося, то при відсутності перерахувань мати теж може звернутися за допомогою до суду. До речі, звернення до суду юридично обгрунтовано при відсутності грошей протягом півроку.

до змісту ↑

Як стягнути гроші з безробітного

Як це не дивно, але з непрацюючого відповідача теж можна щось отримати. В судовому процесі при підтвердженні відповідачем відсутність коштів для існування може обговорюватися питання про можливість здійснення перерахувань в твердій грошовій сумі.

Буде встановлена ​​постановка відповідача на облік в центр зайнятості, що стане підтвердженням його бажання знайти джерело доходу. В крайньому випадку, суддя розгляне відрахування з допомоги по безробіттю. Правда, зараз максимальний рівень такої допомоги становить всього 4900 рублів. Батько за законом зобов'язаний утримувати неповнолітніх, тому обов'язково буде мотивоване рішення суду.

Якщо відповідач не стоїть на обліку в пошуку роботи і не бажає ставати, то суд розцінить ці дії як злісне ухилення від фінансової допомоги своєї колишньої сім'ї, а це вже привід до початку кримінального процесу.

Після суду рішення обов'язково направляється судовим приставам, які починають відносно відповідача виконавче провадження. Саме вони повинні будуть вирішити питання, як виплачуються аліменти, якщо людина не працює. При встановленні фіксованого розміру виплат відправник щомісяця зобов'язаний судовим приставам надавати докази вчинення перерахувань.

до змісту ↑

Які існують способи перерахування грошей дитині

Як після підписання угоди, так і після винесення судового рішення, у платника обов'язково постане питання, як виплачуються аліменти на дитину. Є різні альтернативні методи, за кожним з яких слід врахувати нюанси.

до змісту ↑

Як бухгалтерія повинна переказувати кошти з зарплати

Часто гроші на дитину перераховуються саме з заробітної плати батька, для чого необхідно подати до бухгалтерії організації:

  1. Нотаріально засвідчена згода між батьками.
  2. Виконавчий лист.
  3. Заява батька, якщо він зацікавлений в тому, як правильно платити аліменти без звернення до нотаріуса або в суд.

У доданому заяві працівника повинні міститися відомості:

  • дата початку відрахувань;
  • періодичність виплат;
  • розмір платежу;
  • реквізити отримувача (адреса в разі відправки грошей поштою);
  • ПІБ одержувача та ПІБ неповнолітнього.

Відповідно до закону, під загрозою накладення великого адміністративного штрафу на керівника бухгалтерія організації повинна вкрай уважно поставитися до того, як виплачуються аліменти із заробітної плати Відповідно до закону, під загрозою накладення великого адміністративного штрафу на керівника бухгалтерія організації повинна вкрай уважно поставитися до того, як виплачуються аліменти із заробітної плати. Не пізніше трьох днів після видачі зарплати відбувається перерахування матері. Навіть при наявності декількох дітей у батька загальний платіж не може перевищувати 70% його заробітку.

Розрахунок бухгалтерія проводить тільки з тієї суми, яка залишається після сплати податків. До уваги беруться премії, надбавки, відпускні та будь-які види доходу, отримані працівником в цій компанії. Розмір платежу утримується із зарплати працівника і перераховується з розрахункового рахунку організації.

Працівники бухгалтерії повинні розуміти, що виконавчий лист є офіційним документом, за втрату якого законодавством передбачено штраф. Зазвичай прихід виконавчого листа зазначається в журналі вхідних документів, а також внутрішнім наказом призначається особа, відповідальна за зберігання.

загрузка ...

При переведенні платника на іншу роботу або при його звільненні організація зобов'язана повідомити про це судовим приставам. Бажано вказати його нове місце роботи.

до змісту ↑

Як правильно оформити переведення аліментів через пошту

Закон не має обмежень в питанні вибору способу вчинення виплат на неповнолітнього. Поштовий переказ є юридично законним і може здійснюватися як бухгалтерією організації, в разі відсутності у одержувача рахунку в банку, так і самим платником в добровільній формі на підставі угоди або в примусової, згідно з виконавчим листом. Актуальний такий вид перерахувань для одержувачів, які проживають в селах і селищах.

Перед тим як оплатити аліменти через пошту, потрібно врахувати кілька важливих правил і вказати в перекладі обов'язкові реквізити, що дозволяють чітко відстежити, що перераховуються саме гроші на дитину:

  1. Адреса одержувача.
  2. ПІБ одержувача.
  3. ПІБ неповнолітнього, на користь якого перераховуються гроші.
  4. Період, за який проводиться аліментна виплата.
  5. Розмір заробітної плати, з якої вирахувана виплата.
  6. Кількість відпрацьованих робочих днів.
  7. Податок, який було утримано.
  8. Сума самого платежу.
  9. При перекладі заборгованості вказується розмір залишку.
  10. Платіж відбувається в чіткі терміни - через три дні з моменту отримання платником доходу.
  11. Розмір платежу не повинен відрізнятися від обумовленого в угоді або стягується за виконавчим листом.

При перерахуванні, виробленому добровільно за умовами угоди, необхідно вказати тільки ПІБ одержувача, точну адресу і суму.

Всі ці правила обов'язкові, так як тільки при точному їх дотриманні можливо довести факт перерахування в разі судової справи. Для цієї ж мети краще зберегти всі квитанції, де відображена дата і кількість відправлених грошей.

Для здійснення перерахування необхідна наявність паспорта платника, а також оплата поштового збору, сума якого додається понад вказану для перерахування. Платник побачить гроші протягом п'яти днів після їх відправлення.

до змісту ↑

Як перевести гроші на дитину з банківської карти

Так як оплатити аліменти через Ощадбанк доступно кожному сучасному батькові, то такий спосіб застосовується повсюдно. Сьогодні вже необов'язково проводити довгі години в чергах перед касою, а можна підключити додаток онлайн і здійснювати відрахування не виходячи з дому чи офісу.

Для того щоб у платника з'явився такий спосіб оплати, необхідно просто відкрити рахунок або отримати картку в банку. Останнє більш зручно для твори подальших перерахувань наступними шляхами:

  1. Термінал або банкомат. Пристрої знаходяться у всіх філіях Ощадбанку, а також в деяких місцях міста, але в останньому випадку не завжди є функція перекладу грошей у апарату. Надійніше користуватися банкоматами в філіях.
  2. Додаток «Сбербанк Онлайн». За допомогою смартфона переклад проводиться і на розрахунковий рахунок одержувача, і на його карту.
  3. За допомогою системи «Мобільний банк» і доступу в інтернет можна також зробити відрахування.
  4. Через касу в філії банку.

Переклад аліментів через карту Ощадбанку дуже зручний

Якщо переклад проводиться між клієнтами банку, то комісія зазвичай не стягується. При перерахування між різними банками доведеться сплатити і комісію. Одержувач зможе зняти гроші через один, максимум три години.

Всі квитанції також краще зберігати, адже вони є підтвердженням виконання вами аліментних зобов'язань. У разі перерахування коштів за допомогою банкомату, краще зробити ксерокопію виданої апаратом квитанції, так як вона надрукована на спеціальному папері, яка протягом нетривалого часу вицвітає. При здійсненні електронного платежу необхідно роздрукувати квитанцію про оплату.

У будь-якому випадку обов'язково до вказівкою в призначенні платежу слова «аліменти», тому що в противному випадку, недобросовісні матері можуть в суді заявити, що ці кошти були просто фінансовою допомогою, а у батька з'явиться заборгованість. Суду потрібні докази, а ними стануть збережені квитанції.

до змісту ↑

Як сплатити неустойку і заборгованість

І неустойку, і заборгованість по платежах найчастіше доводиться доводити в судовій інстанції. При розгляді питання про те, як виплачується неустойка за аліментами, судді слід визначити, чи була вона договірна або законна. Справа в тому, що згідно із законом розмір неустойки за кожен день прострочення становить 0,5%, в той час як угодою батьки могли домовитися про інше розмірі, і тут вже немає обмежень. Якщо в угоді забули вказати цей пункт, то застосовуються загальні правила. Розмір боргу буде збільшуватися щодня до тих пір, поки платник не сплатить його.

Заборгованість по аліментах підсумовується з всіх не перерахованих вчасно грошових коштів. Вона також обов'язкова до оплати, але судом беруться до уваги тільки останні три роки, не більше.

Обов'язково розглядається причина заборгованості. Після рішення суду борг стягуватимуть пристави. Так як відбувається сплата заборгованості по аліментах зазвичай не одноразово, а частинами, то відповідні документи платнику краще самостійно віднести в службу судових приставів.

Можна, звичайно, особисто віддавати матері гроші з отриманням у неї розписки, але цей варіант є рідкісним, та й ускладнюється в разі проживання в різних містах. Який би не був обраний спосіб передачі грошей для неповнолітнього, необхідно зробити це вчасно, адже ще ніхто не скасовував обов'язку батька в питаннях надання фінансової допомоги своїм дітям.