Реклама
Реклама
Реклама

Як відкликати виконавчий лист по аліментах

  1. Причини відкликання виконавчого листа
  2. Як відгукується виконавчий лист
  3. Поновлення дії виконавчого листа
  4. Дії, якщо виконавчий лист був втрачений

Необхідно знати, чи можна і як відкликати виконавчий лист по аліментах, щоб коректно здійснити цю юридичну процедуру. Виконавчий лист - документ, що видається судовими приставами і містить положення імперативного характеру (обов'язковий для виконання). Виконавчий лист по аліментах зобов'язує платника раз на місяць виплачувати суму з доходу на утримання дитини. Аліменти можуть виплачуватися в добровільному або примусовому порядку. Якщо справа дійшла до виконавчого листа (ІЛ), значить, аліменти виплачуються примусово.

Якщо справа дійшла до виконавчого листа (ІЛ), значить, аліменти виплачуються примусово

Слід відрізняти припинення виконання і закінчення виконання ІЛ. Якщо мова йде про закінчення виконання, це означає, що аліменти виплачені раз і назавжди. Закінчення виконання настає в наступних випадках.

  1. Одержувача або платника більше немає в живих.
  2. Дитина, на ім'я якого надходили платежі, став повнолітнім / був емансиповані. Може мати заборгованість по аліментних платежах.
  3. Судове рішення скасував виплату аліментів. Наприклад, судом було встановлено, що батько дитини - не та людина, який раніше платив одержувачу.
  4. Платником аліментів емігрував в державу, з яким у Російської Федерації немає дипломатичних угод, що дозволяють видати неплатника, закликати його виплачувати встановлені законом суми.

Припинення - це міра тимчасового характеру. Мати вирішує добровільно відкликати ІЛ, отриманий в суді. Подібний захід називається тимчасовим припиненням виплати аліментів. Мати все одно збереже право на повторне вимога грошових субсидій.

Причини відкликання виконавчого листа

У одержувача аліментів є право скасувати, відкликати ІЛ У одержувача аліментів є право скасувати, відкликати ІЛ. Необхідно перерахувати основні причини, які призводять до відкликання документа, виданого судом. При відкликанні ІЛ причину треба вказати.

  1. Розлучені подружжя знову вступили в законний шлюб.
  2. Одержувач (в переважній більшості випадків - мати) вирішив відмовитися від матеріальної допомоги, щоб бути незалежним від платника (зазвичай - від батька, колишнього чоловіка).
  3. Платник виявив бажання надавати більш значну грошову підтримку.
  4. На прохання платника одержувач призупинив дію ІЛ внаслідок накопичення надмірної аліментні заборгованості.
  5. Було досягнуто згоди між сторонами: одержувач відкликав ІЛ, а платник пішов на певні поступки. Приклад: одержувач відкликав виконавчий лист в обмін на те, що платник подарує свою частку в квартирі дитині.
  6. Причини персонального характеру.

Важливо! Не варто відмовлятися від отримання фінансової підтримки з боку колишнього чоловіка «з принципу». Утримання дітей - законний обов'язок обох батьків. Про це йдеться навіть в Конституції РФ. Відмовляючись від допомоги, одержувач погіршує умови життя дитини, а не власні, адже аліменти призначаються дітям. Відкликавши ІЛ, ви не втрачаєте право відновити його дію.

Держава планує посилювати заходи по відношенню до злісних неплатників аліментів. Конституція вказує, що до досягнення повноліття батьки зобов'язані піклуватися про дітей, а згодом обов'язок дітей - турбота про непрацездатних батьків. Справа йде до того, що батькам-неплатникам буде відмовлено в праві на матеріальну допомогу в старості, так як ті не брали участь у вихованні дітей і не допомагали їм, коли це було необхідно.

Як відгукується виконавчий лист

Якщо ви прийняли рішення забирати документ, необхідно коректно це здійснити Якщо ви прийняли рішення забирати документ, необхідно коректно це здійснити.

  1. Зверніться до відділу служби судових приставів. У служби судових приставів знаходиться ваша справа. Ви можете з'явитися самостійно або вислати лист. Воно надсилається, якщо судочинство здійснюється не в вашому місті.
  2. Складіть заяву в довільній формі. Вкажіть назву відділення служби судових приставів, свої ПІБ, ПІБ платника і дитини, на адресу якого надходять платежі. Необхідно пояснити, що послужило причиною відкликання документа. У заяві повинні бути прохання про відкликання, дата і підпис. Потрібно вказати, на якій підставі виконавчого листа був виданий (суд).

Одного примірника заяви недостатньо - потрібні два, так як один з них залишиться у вас. Через кілька днів вас повідомлять, що дія виконавчого листа тимчасово призупинено.

Призупинивши дію офіційного документа, ви не позбавите себе права на востребование аліментів. Поки дитина не досягла повноліття, ви маєте право вимагати матеріальної підтримки.

Поновлення дії виконавчого листа

У судовій практиці нерідкі випадки, коли жінка забрала виконавчий лист, перестала вимагати аліменти, сподіваючись на сумлінність і порядність колишнього чоловіка, а той її обдурив У судовій практиці нерідкі випадки, коли жінка забрала виконавчий лист, перестала вимагати аліменти, сподіваючись на сумлінність і порядність колишнього чоловіка, а той її обдурив. У подібній ситуації закон на стороні одержувача аліментів: відновлення дії ІЛ законодавчого дозволено.

Якщо платник не надавав коштів в той період, коли була здійснена скасування ІЛ, одержувач має право на ці гроші. Але є обмеження строком на 3 роки. Якщо ІЛ був відкликаний 4 роки тому, а потім ви зробили його чинним, матеріальну компенсацію зможете отримати за 3 роки, а не за 4.

Дії, якщо виконавчий лист був втрачений

Даний документ може бути відновлений у разі втрати. Втративши його, одержувач не позбавляється права на отримання аліментних платежів.

Одержувачу варто подати звернення до суду, який виніс рішення про видання ІЛ. Подайте заяву і вкажіть причину, через яку було втрачено документ. Досить зібрати необхідні документи, довідки та інші докази, які підтверджують, що ви були власником загубленого виконавчого листа. Довівши це, ви отримаєте новий документ. Також доведеться виплатити грошовий штраф, що становить близько 2,5 тисяч рублів.

Г лавная інформація, як забрати виконавчий лист по аліментах: необхідно звернутися в ССП, написати заяву, вказати причину відмови, і протягом 5 днів дію ІЛ буде призупинено. Одержувач збереже право на відновлення дії документа до повноліття дитини. Подумайте, перш ніж скасовувати виконавчий лист, так як ви ризикуєте погіршити фінансове становище дитини.