Реклама
Реклама
Реклама

Як стягнути аліменти з іноземного громадянина

  1. Способи стягнення аліментів з іноземця
  2. Який порядок стягнення з виїжджають за кордон

Відповідно до Сімейного кодексу батьки несуть матеріальну відповідальність за неповнолітніх дітей Відповідно до Сімейного кодексу батьки несуть матеріальну відповідальність за неповнолітніх дітей. Утримання дитини в рівній мірі є обов'язком обох батьків, незалежно від того, перебувають вони в шлюбі або розлучені. Якщо громадяни склали угоду або мають судову ухвалу про стягнення аліментів, вони зобов'язані виконувати встановлені умови. Оскільки аліментні взаємини бувають протяжними в часі, виникають деякі особливі випадки, що ускладнюють виконання зобов'язань.

До таких ситуацій відноситься переїзд платника аліментів за кордон на постійне місце проживання або стягнення матеріального забезпечення з іноземного підданого. Якщо дитина є громадянином РФ і проживає на території країни разом з матір'ю або опікуном, то умови аліментних відносин підпадають під юрисдикцію РФ. За умови, коли іноземний громадянин продовжує проживати на території РФ, до нього також можуть бути застосовані закони нашої держави щодо аліментних зобов'язань.

Способи стягнення аліментів з іноземця

При постійне проживання за кордоном, незалежно від того, чи є громадянин підданим іншої країни або РФ, судовий розгляд має свої особливості. У зацікавленої особи є дві правових можливості отримати аліменти: звернутися до суду за місцем проживання відповідача або за своїм місцем проживання. Слід врахувати, що звернення до іноземного суду повинне бути оформлено за законом даної країни, з дотриманням всіх встановлених формальностей.

При подачі позову на стягнення аліментів з іноземця в російський суд слід пройти кілька додаткових процедур При подачі позову на стягнення аліментів з іноземця в російський суд слід пройти кілька додаткових процедур. Отримавши позитивне рішення суду, його слід легалізувати на території країни проживання відповідача. Існує міжнародна Конвенція по визнанню судових рішень на території країн учасників. Наприклад, громадянина можна визначити в розшук і пред'явити йому виконавчий лист в країнах СНД, деяких інших держав.

Після прийняття позовної заяви, суд зобов'язаний повідомити відповідача про початок слухань у справі. Якщо координати громадянина відомі, то йому надсилається повістка з повідомленням про отримання. Після прийняття позитивного рішення суду і визначення розміру аліментів , Документи перекладаються в нотаріальній конторі, завіряються і відправляються відповідачу по справі.

При відмові у виплатах і недотриманні встановлених судом зобов'язань, потрібно звернутися в суд країни проживання боржника. Зробити це можливо через Іноземну юридичну колегію або при зверненні в посольство іноземної держави. оскільки терміну давності аліментні зобов'язання не мають, справа про стягнення аліментів з іноземного громадянина може вестися до повноліття дитини. Основна складність полягає у встановленні місця проживання відповідача, тут може допомогти організація Червоного Хреста або Міністерство закордонних справ, куди слід звернутися з судовим рішенням.

Якщо між зацікавленими особами складено угоду про аліменти, завірена нотаріально, то це спрощує стягнення. Згідно СК РФ, ст. 118, між особою, які виїжджають на постійне місце проживання, і одержувачем платежів допускається залік власності або одноразової виплати за зобов'язаннями. Крім того, закон дозволяє накласти стягнення на що залишилася в країні власність, провести арешт майна відповідача в разі несплати аліментів .

Який порядок стягнення з виїжджають за кордон

Існує обмеження на виїзд для громадян, що відповідають за аліментних справах Існує обмеження на виїзд для громадян, що відповідають за аліментних справах. Арешт майна, вироблений після 4 місяців ухилення від виплат, вимагає оповіщення відповідача. До тих пір, поки повідомлення про початок примусового стягнення не буде отримано відповідачем, майно не може бути реалізовано в односторонньому порядку. Перебувати під арештом і обмеженням на можливі операції з продажу власність може до повноліття дитини.

Слід врахувати, що якщо судом призначена тверда сума виплат, то вона здійснюється у валюті тієї країни, куди відбув відповідач. Індексація аліментів проводиться відповідно до державних норм, у встановлені терміни. Поштові збори відносяться до накладних витрат, вартість їх розподіляється між зацікавленими особами за рішенням суду або умовою угоди.

Слід врахувати, що при невідомому місці проживання відповідача по платежах, суд повинен попередньо винести постанову про оголошення громадянина в міжнародний розшук. Цей факт є попередніми підставою для звернення в судову інстанцію країни проживання боржника, після його виявлення. Якщо громадянин залишається підданим РФ, то будь-який перетин кордону буде пов'язане для нього з кримінальною відповідальністю за ст. 154 КК РФ за несплату аліментів.