Реклама
Реклама
Реклама

Як платити аліменти ІП на ССО

  1. Як платить аліменти ІП на ССО
  2. Як розраховуються аліменти ІП на спрощеній системі

Як здійснюється у ІП на спрощеній системі податкове вирахування аліментів? Це питання цікавить бізнесменів. Індивідуальний підприємець, який був одружений, а потім розлучився, зобов'язаний виплачувати аліменти дітям. Ведення приватного бізнесу не звільняє громадян від подібних зобов'язань, оскільки в законодавстві країни зазначено, що батьки повинні забезпечувати повноцінне виховання своєї дитини. Тому батько (або мати) щомісяця виробляє відрахування з отриманого прибутку на аліменти. Робиться це при всіх податкових режимах, в тому числі і при спрощеному.

Робиться це при всіх податкових режимах, в тому числі і при спрощеному

Як платить аліменти ІП на ССО

Щоб знати, як розраховувати аліменти ІП на ССО, громадяни повинні звертатися за консультацією до інспекції. Пов'язано це з наступними факторами:

  1. Підприємці працюють самостійно, а не на державу, через що вважаються директорами для самих себе.
  2. Необхідно щомісяця розраховувати виплати, що залежить від встановленого розміру або знаходиться в залежності від одержуваного прибутку.
  3. Виробляти переказ грошових коштів на утримання дітей.

Аліменти у ІП на ССО нараховуються, коли вже все податкові виплати будуть враховані. Суми можуть змінюватися щомісяця, що залежить від доходів і розрахунків, які можуть бути і помилковими. Це робиться або спеціально, або випадково. Тому краще користуватися послугами бухгалтера, інакше може з'явитися заборгованість. Коли вона набуває характеру «накопичення», тоді дружина може звернутися до суду.

Пристави після розгляду справи встановлюють розмір пені Пристави після розгляду справи встановлюють розмір пені. Тоді індивідуальному підприємцеві потрібно виплачувати аліменти і борг.

Як платить аліменти ІП на спрощеній системі? Правильний розрахунок аліментів потрібно проводити в процентному співвідношенні від доходу, але не від отриманого прибутку, а від планованої. Через це як постійні, так і тимчасові грошові нарахування встановити неможливо. Тому до уваги варто брати гроші, отримані від продажу товарів або послуг. Витрати не враховуються, оскільки вони йдуть на покупку продукції, різні виплати і зарплату співробітникам.

Індивідуальні підприємці для розрахунку аліментів повинні використовувати таку формулу: від доходу відняти суму витрат і податок, який ІП виплачує за спрощеним режимом оподаткування.

ІП, що працює на спрощеній системі, зробивши податкове вирахування за всіма необхідними фондам (соцстрах, Пенсійний, медичний), зобов'язаний здійснювати нарахування аліментів.

Одним з головних умов є чітке і прозоре документування всіх витрат і витрат. Їх необхідно записувати в спеціальну книгу доходів і витрат, куди кріпляться квитанції, чеки, платіжні поручительства. Ці папери будуть підтверджувати в податкову службу і в суді розмір отриманого прибутку.

Така схема спрощеної системи оподаткування називається доходи мінус витрати, що значно спрощує розрахунок суми аліментів Така схема спрощеної системи оподаткування називається доходи мінус витрати, що значно спрощує розрахунок суми аліментів. Всі документи про проведені платежі повинні оформлятися за відповідною формою із зазначенням реквізитів, наявності підписів і печаток.

Іноді застосовують і іншу систему ССО-доходи, яка є більш складною у використанні. В такому випадку індивідуальний підприємець повинен враховувати абсолютно всі витрати, які повинні супроводжуватися так званої первинної документацією. Її веде і запевняє бухгалтер фірми, щоб показати, куди і на які послуги виділялися кошти.

Такий підхід до ведення обліку потрібен, тому що законодавство не встановило чіткий порядок ведення витрат.

Тому розведені громадяни, що займаються підприємництвом, повинні вести реєстр обліку всіх витрат. У нього потрібно вносити номери квитанцій і чеків і суми, зазначені в платіжних документах. Обліку підлягають всі витрати, які передбачені для спрощенки.

Дружина підприємця може звернутися до суду, щоб чоловік виплачував аліменти в наступних випадках:

  1. При розлученні не був підписаний договір, за яким батьки прийшли до консенсусу щодо виплати допомоги на дітей.
  2. Батько відмовляється утримувати малолітню дитину, яка не досягла 18 років, або дорослого, який є непрацездатним.
  3. Колишній чоловік відмовляється утримувати дружину, вагітну дружину (теж колишню) або ту, у якій є малюк до 3 років.
  4. Відмова від виплат аліментів на які потребують колишнього подружжя, дитину-інваліда першої групи.

Після розгляду всіх наданих документів суд або мировий суддя видають наказ або виконавчий лист. Папір повинна містити такі складові:

  • реквізити банківської установи і рахунку, куди будуть переводитися гроші;
  • спеціальні графи, де потрібно робити позначки про виплату аліментів.

Своєчасність оплати гарантуватиме індивідуальному підприємцю відсутність стягнень, зустрічей з приставами, які можуть запідозрити громадянина в приховуванні доходів. Це може стати приводом до звернення в податкову службу, щоб інспектори організували перевірку діяльності тієї або іншої компанії.

Як розраховуються аліменти ІП на спрощеній системі

Сімейний кодекс передбачає різні фіксовані суми, які повинні платити розведені підприємці. Їх розмір залежить від кількості неповнолітніх дітей. На 1 дитину належить 25% від рівня доходу. Для двох дітей виплати підвищуються до 33%. Вираховують до половини доходу, якщо дітей троє або більше.

Якщо ІП має мінливий дохід, тоді суд самостійно встановлює розмір виплат. При цьому враховується, наскільки складним є матеріальне становище сім'ї і дитини і який встановлений в країні прожитковий мінімум.

Як платить аліменти ІП на спрощеній системі?