Реклама
Реклама
Реклама

Як написати заяву про відкриття виконавчого провадження? Куди його пред'являти разом з виконавчим листом?

  1. Куди пред'являти виконавчий лист?
  2. Пишемо заяву про відкриття виконавчого провадження
  3. Формуємо пакет документів і подаємо їх
  4. Документи подали, що далі?
  5. Постанова про відкриття виконавчого провадження. зразок

ІНФОРМАЦІЯ АКТУАЛЬНА СТАНОМ НА 03.09.2015 року.

[Toc] Після того, як ви отримали виконавчий лист, ніщо вам не заважає «пустити його в справу». У цій статті розглянемо порядок порушення виконавчого провадження (ВП).

Куди пред'являти виконавчий лист?

Перш ніж направляти заяву про прийняття виконавчого листа разом з його оригіналом в ГІС, необхідно визначитися з підвідомчістю, тобто тим, в яку з виконавчих служб його потрібно пред'явити.

Згідно ст. 20 ЗУ «Про ІП», виконавчі дії підлягають здійсненню гос. виконавцем за місцем:

  • проживання боржника;
  • його перебування (таке має бути належним чином зареєстровано);
  • його роботи;
  • знаходження його майна;
  • знаходження постійно діючого органу юр. особи або його майна.

Варто звернути увагу на наявність у стягувача права вибору місця виконання, закріпленого у вищезгаданій статті. Тобто, якщо стягнення може бути здійснено декількома ГІС (укр. ДВС), право вибрати, в яку з них звернутися, належить стягувачу.

Але, як показує практика, пред'явлення виконавчого документа разом із заявою в певну ГІС ще не означає, що виробництво буде здійснюватися за місцем вибору стягувача.

У ч У ч. 5 ст. 20 ЗУ «Про ІП» зазначено, що держ. виконавець повинен переслати виконавчий документ не пізніше наступного дня після того, як йому стало відомо, що:

  • змінилося місце, за яким боржник проживає, перебуває або фактично знаходиться він сам або його майно;
  • боржник змінив місце роботи.

Зазначені обставини мають значення за умови, що нове місце дислокації боржника, його майна або роботи знаходиться за межами території, на яку поширюються повноваження виконавця конкретної ГІС.

Крім того, передача ІП може бути здійснена за рішенням керівництва ДВС. Раніше діяв, який регулює порядок передачі матеріалів ІП з однієї ГІС в іншу, але в 2012 році він втратив силу у зв'язку з твердженням, прийнятої наказом Мін'юсту № 512/5, де є розділ, присвячений даному питанню.

Тобто, хоча законом саме стягувачу надається право вибору між декількома органами ДВС, на ділі реалізація цього права не завжди можлива.

Розглянемо поширену ситуацію: видано виконавчий лист про стягнення аліментів. Стягувач, припустимо, подає його разом із заявою за місцем проживання боржника, ніж реалізує вищезгадане право. Але що ж далі?

ІП збуджується, робиться розрахунок заборгованості, виявляється місце роботи боржника і ... ІП направляється в ГІС за місцем роботи, якщо воно знаходиться на підвідомчій інший виконавчої території, ніж затягується процес виконання. Це реальний випадок з практики, описаний дуже коротко, оскільки «митарства» цього виробництва тривали цілих 7 місяців.

Щоб уникнути «тяганини», потрібно відразу визначати найбільш оптимальне місце виконання.

Якщо мова йде про стягнення періодичних платежів і боржник офіційно працевлаштований, потрібно звертатися в ГІС за місцем його роботи, якщо ж стягненню підлягає певне майно - за місцем проживання, але не у всіх випадках, оскільки кожен з них індивідуальний, і у всіх потрібно розбиратися окремо .

Якщо мова йде про стягнення періодичних платежів і боржник офіційно працевлаштований, потрібно звертатися в ГІС за місцем його роботи, якщо ж стягненню підлягає певне майно - за місцем проживання, але не у всіх випадках, оскільки кожен з них індивідуальний, і у всіх потрібно розбиратися окремо

Ви ще не отримали виконавчий лист? Дізнайтеся як написати заяву про видачу виконавчого листа.

Читайте про те, ким і як розраховуються аліменти в цій статті .

Пишемо заяву про відкриття виконавчого провадження

Чому ми спочатку розібрали, куди потрібно подавати виконавчий лист? Тому що зазначена заява складається на ім'я начальника тієї ГІС, яка буде займатися виконанням відповідно до ст. 20 ЗУ «Про виконавче провадження», тому для початку слід визначитися з його місцем призначення.

Ні ЗУ «Про ІП», ні вищезгаданої інструкцією не врегульовані вимоги, що пред'являються до заяви про відкриття ІП, тому при його складанні слід керуватися положеннями ст. 5 ЗУ «Про звернення громадян», де закріплено, що в зверненні повинні бути зазначені такі відомості:

  • орган, в який воно адресується, посадова особа, уповноважена розглядати (якщо воно вам відомо);
  • ПІБ заявника;
  • місце його проживання;
  • суть питання, прохання чи вимога (в даному випадку потрібно просити про відкриття ІП);
  • дата;
  • підпис заявника.

Бажано в ньому також вказати документи, які ви докладаєте до заяви (це допоможе в разі, якщо виконавчий лист або інші папери «випадково» загубляться), номер свого мобільного телефону, факсу, електронної пошти і такі ж дані про боржника при наявності у вас таких .

Щоб було зрозуміліше, як складати заяву про відкриття виконавчого провадження, докладаємо його приклад:

Щоб було зрозуміліше, як складати заяву про відкриття виконавчого провадження, докладаємо його приклад:

Ви знаєте, як відбувається примусове стягнення аліментів за минулий період?

Дізнайтеся про те, яке покарання загрожує за злісне ухилення від сплати аліментів і як притягнути до кримінальної відповідальності за цей злочин в цій публікації .

Колишній чоловік не платить аліменти? Не знаєте що робити? Знайдіть рішення за адресою http://wikihelplawyer.com/ukrain-law/semeinoe-pravo/alimenti/kak-zastavit-platit-alimenty.html .

Формуємо пакет документів і подаємо їх

До заяви про порушення ІП обов'язково повинен бути прикладений оригінал виконавчого документа або його дублікат, але при бажанні можна до нього додати:

  • копію паспорта заявника (стягувача);
  • копію довідки про відкриття рахунку в банку, якщо ви хочете, щоб стягнені кошти перераховувалися на нього;
  • якщо заява подається вашим представником, до нього повинен бути прикладений документ, який свідчить про наявність у представника відповідних повноважень;
  • інші документи в залежності від ситуації.

Навіщо це потрібно Навіщо це потрібно? Чим більше даних про боржника ви надасте виконавцю, тим простіше йому буде робити свою роботу, а значить, справа швидше піде. Дані про стягувача також потрібні, щоб менше питань виникало, і процес виконання не затягувався.

Після того, як був зібраний повний пакет документів, можна його пред'являти в ГІС. Зробити це можна особисто, через представника, надавши йому такі повноваження в довіреності, або через пошту.

Якщо ви направляєте документи поштою, краще це відправити їх рекомендованим листом з повідомленням, яке буде підтвердженням того, що ви подали папери вчасно і не пропустили ніякі терміни.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! На кожен пред'явлений стягувачем виконавчого листа має бути подано окрему заяву про відкриття виконавчого провадження. Якщо ця вимога не буде дотримано і ви подасте одну заяву на два виконавчих документа, воно буде вам повернено до усунення недоліків.

Документи подали, що далі?

Держ. виконавець, згідно зі ст. 25 ЗУ «Про ІП», зобов'язаний прийняти виконавчий документ і відкрити ІП при дотриманні наступних умов:

  • не закінчилася строк пред'явлення ІЛ до виконання;
  • ІЛ відповідає встановленим вищевказаним законом вимогам, про що свідчить перевірка виконавчих листів, яка обов'язково проводиться при їх прийнятті;
  • документи подані в належний органу виконавчої служби відповідно до правил підвідомчості, про які ми говорили вище .

Якщо все дотримано, держ. виконавець виносить постанову про відкриття ВП.

Постанова про відкриття виконавчого провадження. зразок

Правильно називати цей документ постановою про відкриття, тому що термін «порушення» більше притаманний кримінальному процесу. «Збуджують» кримінальні справи, а ІП відкривають шляхом винесення постанови, яке має наступний вигляд:

Зверніть увагу на те, що лівому верхньому кутку документа вказано номер виконавчого провадження, він присвоюється кожному ІП і надалі при написанні будь-яких заяв, клопотань, скарг в процесі виконання потрібно буде його обов'язково в них вказувати
Зверніть увагу на те, що лівому верхньому кутку документа вказано номер виконавчого провадження, він присвоюється кожному ІП і надалі при написанні будь-яких заяв, клопотань, скарг в процесі виконання потрібно буде його обов'язково в них вказувати.

Після того як було порушено виконавче провадження, боржнику надається термін на добровільне виконання виконавчого листа, що не може перевищувати семи днів, а у справах про примусове виселення - п'ятнадцяти днів. Якщо протягом цього терміну боржник у добровільному порядку не виконує вимоги, починається примусове виконання, специфіка якого залежить від конкретної ситуації.

Якщо протягом цього терміну боржник у добровільному порядку не виконує вимоги, починається примусове виконання, специфіка якого залежить від конкретної ситуації

Вам відомо, як при розлученні ділиться майно подружжя? Цікаво дізнатися, діляться кредити при цьому?

Читайте про те, як змусити виконавця працювати тут .

Дивіться корисне відео

Куди пред'являти виконавчий лист?
Куди пред'являти виконавчий лист?
Але що ж далі?
Ви ще не отримали виконавчий лист?
Колишній чоловік не платить аліменти?
Не знаєте що робити?
Навіщо це потрібно?
Документи подали, що далі?
Цікаво дізнатися, діляться кредити при цьому?