Реклама
Реклама
Реклама

Адвокатське бюро Кучерявого О.П. »Власність на майно в« цивільному »шлюбі

Нещодавно наш сайт публікував матеріали про   спірних питаннях сімейної власності подружжя:   «Право власності подружжя на приватизовані землю і житло   »І стаття   «Майно СПД - спільна сімейна власність» Нещодавно наш сайт публікував матеріали про спірних питаннях сімейної власності подружжя: «Право власності подружжя на приватизовані землю і житло »І стаття «Майно СПД - спільна сімейна власність» . Але в практиці часто виникають проблеми, пов'язані з визначенням статусу,

приналежності і розділу майна, яке було в наявності у жінки і чоловіки, які проживали однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою, тобто в тих випадках, які у нас прийнято офіційно називати «співжиттям» або «фактичними шлюбними відносинами», а неофіційно - «цивільним шлюбом».

В останні роки таке явище стає в нашій державі все більш поширеним. До речі, остання назва - «цивільний шлюб», по своїй суті абсолютно невірно, оскільки перейшло в наш лексикон з перших післяреволюційних часів, коли Декретом ВЦВК і РНК РРФСР від 18 грудня 1917 року »Про цивільному шлюбі, про детях' і про веденіі у Вільні актов' стану », як цивільний шлюб визначався шлюб зареєстрований« Вь отдел' записів браков' і рожденiй при міській (районній, повітовій чи волосний земської) управі », тобто - справжнісінький офіційно зареєстрований шлюб. А цивільним він називався тому, що не був пов'язаний з церковним вінчанням. Згодом, чомусь в уяві людей все перевернулося і, коли справжній громадянський шлюб став більш усталеним явищем, він перестав називатися «цивільним». Разом з тим ця назва причепили, до фактичного «співжиття», оскільки дане слово було дуже неприємним для тих, хто проживає у фактичних шлюбних відносинах. Правда, в сучасному вживанні «співжиття», в основному, замінили на довге словосполучення «фактичні шлюбні відносини», а в розмовному варіанті більш коротко - «фактичний шлюб».

Сьогодні відносини між чоловіком і жінкою можна називати «фактичним шлюбом», в тих випадках, коли, по-перше, пара проживає спільно, як правило, на одній житловій площі; по-друге, веде спільне господарство, але при цьому всім не реєструє свої відносини в органах РАГС. Але, в деякій мірі, держава визнала фактичні шлюбні відносини. Відсутність реєстрації шлюбних відносин тепер не рятує ні від аліментів (в принципі - і раніше не рятувало), ні від поділу майна, і від деяких інших проблем, пов'язаних з розривом відносин. Але до того, як взятися за майнові вимоги, спочатку знадобиться доводити фактичні відносини, або відповідно - факт батьківства.

При цьому, відсутність нормального правового регулювання відносин «фактичного шлюбу» не дає можливості застосувати єдиний підхід судових та інших державних органів до вирішення питань і суперечок, пов'язаних з фактичним шлюбом. Не дав досить конкретних відповідей на спірні питання та Сімейного кодексу України 2002 року (далі - СК), який вступив в силу з 1.01.2004 р

Так, стаття 74 СК в деякій мірі намагається прирівняти «фактичний шлюб» до зареєстрованого. Але, стаття 21 СК все ж чітко і зовсім недвозначно вказує, що «Браком є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану«. А частиною 2 і 3 цієї статті визначають, що «Проживання однією сім'єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов'язків подружжя. Релігійний обряд шлюбу не є підставою для виникнення у жінки та чоловіка прав та обов'язків подружжя, крім випадків, коли релігійний обряд шлюбу відбувся до створення або відновлення державних органів реєстрації актів цивільного стану «. Тобто, закон все ж не визнає шлюбом фактичні відносини! При цьому, подружжя знаходиться під реальним захистом закону лише в зареєстрованому шлюбі, причому такого захисту вони не позбавляються навіть тоді, коли жінка і чоловік з поважних причин (навчання, робота, лікування, необхідність догляду за батьками, дітьми тощо) не проживають спільно.

Разом з тим, слід зазначити, що згідно зі статтею 74 СК України, якщо жінка та чоловік проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними. На майно, яке є об'єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, поширюються положення глави 8 СК України.

Відповідно до практики Верховного суду України по переглядам судових рішень з мотивів неоднакового застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм права, згідно з листом Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 15.05.2012 № 648/0 / 4-12, при застосуванні статті 74 СК України слід виходити з того, що зазначена норма поширюється на випадки, коли чоловік і жінка не перебувають у будь-якому іншому шлюбі і між ними склалися усталені відносини, що притаманні подружжю, а також, якщо вони рожівают однією сім'єю без шлюбу в період, протягом якого придбано спірне майно.

Тобто, якщо сторони і перебували у фактичних шлюбних відносинах, але не проживали разом в період придбання спірного майна (незалежно від причин), положення статті 74 СК України на такі правовідносини не поширюється. А положення частини 2 статті 3 СК України, згідно з яким подружжя вважається сім'єю і тоді, коли дружина та чоловік, у зв'язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживали спільно, стосуються тільки офіційно зареєстрованих шлюбів (Постанова ВСУ від 20 лютого 2012 № 6-97цс11).