Реклама
Реклама
Реклама

Океанаріум на Поклонній горі почнуть будувати в 2019 році

  1. Нижче рівня землі
  2. Спорт, кіно і лекції
  3. Домашній затишок

Весною 2019 року планується почати будівництво океанаріуму і житлового комплексу на вулиці Братів Фонченко. Новобудови зведуть на місці довгобуду на Поклонній горі. Про це порталу Москва 24 повідомив автор проекту, архітектор Сергій Скуратов.

Нижче рівня землі

Весною 2019 року планується почати будівництво океанаріуму і житлового комплексу на вулиці Братів Фонченко

Фото: Архітектурне бюро Сергія Скуратова

Згідно з проектом, третій океанаріум столиці побудують на мінус першому поверсі житлового комплексу. "Це буде великий акваріум площею чотири тисячі квадратних метрів з акулами і рибами, що мешкають в морях і океанах різних континентів. Запускати морських тварин - китів, морських котиків, тюленів - не планується", - розповів Скуратов.

За його словами, дизайнери створять цікаві лабіринти для мешканців, а дно водойми зроблять нерівним, хвилеподібним.

Особливу увагу приділять системі звукоізоляції і воздухоотведенія приміщення з величезним обсягом води. "Над океанаріумом побудують багатоповерховий будинок, тому перед нами непросте завдання зробити так, щоб від води не поширювалося ніяких запахів і шум не проникав за межі акваріума. Сподіваюся, що системи звукоізоляції і воздухоотведенія, які встановлять, з цим впораються, позитивний досвід у нас є ", - сказав Скуратов.

Відвідати океанаріум зможуть всі бажаючі. "Океанаріум на Поклонній горі - поруч зі станцією метро. Ми також запланували паркінг на мінус другому поверсі на 200 машин", - пояснив співрозмовник порталу Москва 24.

Зараз на території земельної ділянки площею чотири гектари знаходиться котлован недобудованої океанаріуму, який іде на глибину понад 12 метрів. "На цьому місці був незрозумілий довгобуд, зараз є шанс на цьому місці втілити новий проект", - зазначив головний архітектор Москви Сергій Кузнецов.

На вулиці Братів Фонченко на Поклонній горі передбачалося побудувати перший в Москві океанаріум. Він міг стати найбільшим у Східній Європі, найглибшим в Європі, що йде на глибину 12,6 метрів, і самим віддаленим від океану акваріумом з представниками морської флори і фауни.

Планувалося побудувати довгий прозорий підводний тунель, розділений на експозиції за кліматичними зонами - від зони з рибами сибірських річок до мешканців африканських озер і коралових рифів. Крім океанаріуму тут збиралися звести готель і комплекс апартаментів.

Перед тим, як почати рити котлован, тут розчистили звалище з будівельним сміттям та побутовими відходами. До будівництва океанаріуму "Посейдон" приступили в 2007 році, але з 2008 року через фінансову скруту терміни закінчення будівництва постійно переносилися. За постановою Уряду Москви від 25 серпня 2009 року, океанаріум повинні були побудувати до 31 грудня 2013 року.

Однак у 2009 році будівництво заморозили, звівши менше 10 відсотків від запланованого.

За проектом 2014 року, на місці існуючого котловану океанаріуму збиралися будувати стадіон для керлінгу, парковку, спортивний і медичний центри, створити паркову зону з катком, велосипедними доріжками, а також звести готель. Однак ідеї не реалізували.

Через два роки, в 2016-м, московський уряд схвалив новий проект, який повертає до ідеї будівництва океанаріуму, а замість готельного комплексу намітили побудувати житлові будинки.

Перший в столиці океанаріум - на дві з половиною тисячі квадратних метрів - побудували в 2011 році в ТЦ "РІО" на Дмитрівському шосе. А в серпні 2015 року на ВДНГ відкрили "Москваріум" загальною площею 53 тисяч квадратних метрів, і він став найбільшим в Європі.

Спорт, кіно і лекції

Великий акваріум займе лише частину підземного торгово-розважального центру. Площа будівель під землею буде практично дорівнює площі наземного ЖК.

Площа будівель під землею буде практично дорівнює площі наземного ЖК

Фото: Архітектурне бюро Сергія Скуратова

За словами Сергія Скуратова, тут планується створити насичену комерційну частину: побудують дитячий освітній центр з міні-лекторієм, багатозальний кінотеатр, фітнес-центр зі спа-комплексом і басейном.

На цьому ж рівні розташується супермаркет, відкриються кілька магазинів одягу для жінок і чоловіків, розмістяться точки харчування: пекарні зі свіжою випічкою, кафе і ресторани, а також food-маркет c фермерськими продуктами - по аналогії з центральними ринками Москви. Банку і аптеці тут також відведуть приміщення.

Вхід в торговий центр і океанаріум опустять під землю, перед ним створять відкриту дворову майданчик. "Тут буде багато зелені, влітку - кафе, декоративні водойми, газон", - розповів автор проекту.

Пол підземного простору викладуть плиткою з натурального каменю з шорсткою протиковзкою поверхнею. За словами архітектора, кам'яна плитка буде підігріватися, а розмір газонів зроблять таким, щоб зручно було розчищати двір від снігу.

За словами архітектора, кам'яна плитка буде підігріватися, а розмір газонів зроблять таким, щоб зручно було розчищати двір від снігу

Фото: Архітектурне бюро Сергія Скуратова

Домашній затишок

Над океанаріумом і торговим центром зведуть вісім будинків: п'ять по 11 поверхів і три десятиповерхових, на 487 квартир, де зможуть проживати понад тисячу осіб. Фасади елітної нерухомості, що виходять на вулицю, облицюють склом і натуральним каменем сіро-бежевого відтінку, а стіни, що виходять у двір, будуть зі скла і міді. Вхід в під'їзди зроблять без ступенів і пандусів - з рівня землі.

Відвідувачі торгового центру не потривожать сон мешканців, за словами Сергія Скуратова, його робота буде припинятися о 23 годині. Гості та власники не будуть перетинатися один з одним, в ТЦ і на подвір'я ЖК планується побудувати різні входи.

Шумно на вулиці Братів Фонченко буде влітку, так як на підземній площі виставлять столики кафе. За словами Сергія Скуратова, мінімізують шум склопакети з підвищеною непроникністю звуку і козирки з навісами на фасадах.

Теоретично проблеми мешканцям може створити залізниця, що проходить в 50 метрах від будинків, і Південний дублер Кутузовського проспекту, який планують прокласти поруч із залізякою. "Для захисту від впливу залізниці і дублера між корпусами, що виходять до залізниці, встановлять шумозахисні екрани", - пообіцяв головний архітектор Москви Сергій Кузнецов.

Фото: Архітектурне бюро Сергія Скуратова

А Сергій Скуратов зазначив, що залізниця проходить в поглибленні, і жителі її не побачать, крім того, на сторону залізниці будуть виходити кухні і вітальні, а спальні кімнати - у внутрішній двір.

Приватний двори засадять вічнозеленими хвойними деревами. "Вибрали для посадки кулясті сосни, ялини, тому що взимку без зелені вулиці стають сірими, а вічнозелені рослини створюють настрій і покращують якість повітря", - підкреслив архітектор. Він переконаний, що в мегаполісі хвойні будуть добре себе почувати і рости. "Замкнуті простори дворів захистять їх від вітру і протягів, небезпечних для вічнозелених. Підберемо для кожного екземпляра спеціальний грунт і ємність, щоб коріння себе почували добре", - додав Сергій Скуратов.

У восьмому корпусі на перших поверхах розміститься дитячий сад на 105 місць. Для юних вихованців зроблять басейн і групові вуличні майданчики. У дворах створять місця для відпочинку, ігрові, спортивні майданчики та пішохідні стежки.


Казанцева Світлана