Реклама
Реклама
Реклама

Зразок складання інвентаризаційного опису ТМЦ

  1. Основне призначення
  2. Бланк і зразок 2019 р
  3. Інструкція по складанню
  4. Як створити файл в 1С: покрокова інструкція

Під час проведення обліку майнових об'єктів з'являється необхідність чіткого фіксування кількості і різновидів товарно-матеріальних цінностей, для чого оформляють інвентаризаційний опис за затвердженим або безпідставного зразком. Найбільш часто організації використовують зручну форму інв-3. Її бланк, готовий приклад заповнення і інструкція з оформлення детально розглянуті в статті.

Бланк інвентаризаційного опису ТМЦ за формою інв-3 (excel) Бланк інвентаризаційного опису ТМЦ за формою інв-3 (excel)

Зразок заповнення форми інв-3 (word) Зразок заповнення форми інв-3 (word)

Основне призначення

Основне призначення - відбиття найменування і точної кількості всіх товарів, продуктів, сировини та інших майнових об'єктів під час проведення процедури обліку:

  • в місцях, де вони зберігаються в постійному режимі (склади, спеціальні приміщення);
  • на всіх етапах переміщення в межах території підприємства (наприклад, по цехам, лабораторіям, складах, іншим приміщенням).

Основні функції:

  1. Вона містить дані про фактичну кількість всіх врахованих одиниць товарів, сировини, готової продукції і т.п.
  2. Служить основним джерелом інформації для складання звітних документів після проведеного обліку.
  3. На основі даних опису можна зробити висновок про розбіжності в фактичній кількості і тим, що числиться на залишках. Також можна припустити можливі причини надлишок і / або нестачі, відстежити переміщення майнових об'єктів, оптимізувати логістичні потоки на складі, вжити заходів щодо недопущення розкрадання або псування товарів і т.п.

Бланк і зразок 2019 р

Протягом 15 років (з 1998 по 2013 рр.) Всім компаніям (ІП, ТОВ, ПАТ і іншим) пропонувалося використовувати тільки форму інв-3. Однак з початку 2013 року і до сьогоднішнього дня кожна фірма сама вправі вибирати, який саме бланк використовувати для того, щоб зафіксувати наявність товарно-матеріальних цінностей.

Як правило, продовжують застосовувати старий бланк. Він містить такі відомості:

  1. Відомості про організацію - повна або скорочена назва, коди по ОКУД і ОКПО, вид діяльності.
  2. Підстава для проведення - зазвичай видається наказ про інвентаризацію. Приклад і докладну інструкцію зі складання цього документа можна знайти тут.
  3. Номер - як правило, застосовується наскрізна нумерація, яка обнуляється з настанням нового календарного року.
  4. Дата складання документа.
  5. Дати початку процедури інвентаризації та її передбачуваного закінчення (завжди вказуються обидві дати, навіть якщо вони збігаються).
  6. Об'єкт, за яким проводиться облік - це узагальнена назва товарно-матеріальних цінностей, яке і вписується в зразок документа.
  7. Дата фактичного зняття залишків цінностей на той день, коли передбачається початок процедури інвентаризації.
  8. ПІБ, посада, підпис і розшифровка підпису матеріально відповідальної особи - зазвичай це комірник, завідувач складом.
  9. Власне перерахування ТМЦ - перелік оформляється у вигляді таблиці, в якій є 13 граф: номер, назва, сорт, код цінності, сума по фактичній наявності і за документами бухгалтерської звітності та інші (як показано на прикладі нижче).
  10. Підсумкові кількості по сторінці і по опису (порядкові номери, фізичні одиниці і сума в рублях).
  11. ПІБ, підписи, посади голови та членів комісії, які безпосередньо проводили процедуру інвентаризації.
  12. ПІБ, підпис, посада співробітника, на якого покладена матеріальна відповідальність (комірник або завідувач складом).
  13. ПІБ, підпис, посада головного бухгалтера як особи, перевірив інформацію в документі за всіма групами товарно-матеріальних цінностей (за зразком).

Порожній бланк представлений нижче:

А ось готовий приклад заповнення:

Інструкція по складанню

Інструкція з правилами заповнення розроблена Держкомстатом. Інструкція передбачає такий порядок дій:

  1. До проведення обліку необхідно отримати оригінальну розписку від кожного співробітника, який матеріально відповідальний за товари. Ця розписка є основним документом, що свідчить про те, скільки ТМЦ є в наявності відповідно до даних по залишках.
  2. Під час проведення обліку кожен співробітник фіксує кількість товарів, сировини та інших об'єктів на папері або в іншому зручному вигляді, після чого всі дані узагальнюються на зборах комісії.
  3. Підсумкові цифри переносяться в опис в друкованому вигляді або рукописному. При цьому важливо розуміти, що фіксуються дані тільки по справним предметів, що зберіг товарний вигляд і комплектацію. Якщо ж цінність зіпсована повністю або частково, втратила товарний вигляд, вона фіксується в інших документах (наприклад, акт про псування товарно-матеріальних цінностей).
  4. Складається документ в двох однакових оригінальних примірниках:
  • один буде переданий для бухгалтерії - далі співробітники складають слічітельнуювідомість на основі даних опису;
  • другий залишається у працівника, на якого покладено матеріальна відповідальність (або відразу у декількох осіб, для чого може знадобитися складання додаткової кількості примірників).
  1. Якщо згодом буде виявлено, що деякі цінності не були враховані, допускається вписати їх в табличну частину, вказавши ті ж відомості (кількість, назва, вартість та інші). Інші графи слід залишити порожніми.
  2. Якщо облік проводиться в зв'язку з тим, що на відвантажені ТМЦ переходить право власності, то дані по графі 13 слід перерахувати в ті ціни, які вказані в договорі з контрагентом.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Ніяких поправок, виправлень (в тому числі з написом «Виправленому вірити»), помарок, розірваних частин бути не повинно - вся інформація по ТМЦ повинна бути коректною і однозначною.

Як створити файл в 1С: покрокова інструкція

Якщо в компанії продовжують користуватися формою інв-3, скласти документ можна в електронному вигляді, а потім роздрукувати. Так помітно знижується ризик помилок, а також з'являється можливість виправити текст без складання нового документа. Послідовність дій в програмі 1С наступна:

  1. У меню слід пройти відкрити вкладку «Склад», пройти на «Інвентаризація», після чого натиснути на «Інвентаризація товарів».
  2. Далі натискають кнопку «Створити».
  3. Вибирають матеріально відповідальна особа.
  4. Переходять в «Товари», натискають «Заповнити», після чого переходять на залишки на складі.
  5. Якщо кількість товарно-матеріальних цінностей в бухгалтерських документах розходиться з фактичним (в будь-яку сторону), то необхідно прописати фактичні дані по кожному такому товарі чи іншого об'єкту.
  6. Потім потрібно внести всю інформацію щодо проведення інвентаризації та даними по комісії співробітників, які брали участь у цій процедурі.
  7. Натискають «Провести».
  8. Вибирають «інв-3» і виводять документ на друк.

Вибирають «інв-3» і виводять документ на друк

На закінчення можна сказати, що процедура оформлення досить проста, але важливо точно врахувати кількість товарно-матеріальних цінностей. Переважно складати документ в програмі або просто в друкованому вигляді, щоб всі дані зчитувалися однозначно, і в тексті не було б ніяких помарок.

Поділитися посиланням: