Реклама
Реклама
Реклама

Внесення до статутного капіталу майна: нерухомість, земельну ділянку, товари, автомобіль

  1. Чи можна вносити вклад в КК негрошовими засобами
  2. Процедура внесення в статутний капітал майна
  3. безоплатність передачі
  4. Зміна розміру СК

Майно нарівні з грошовими коштами може бути передано з метою вкладу в статутний капітал організації . Головний момент - майно має пройти незалежну оцінку на еквівалентність коштами, тобто фахівець виносить експертне рішення про ринкову вартість переданого майна.

Чи можна вносити вклад в КК негрошовими засобами

Згідно з Цивільним кодексом РФ статутний капітал господарюючих суб'єктів може бути сформований як за рахунок коштів , Так і за рахунок будь-якого майна. Однак суттєві зміни, внесені в 2014 році, визначили нові правила формування статутного капіталу. згідно з ними мінімальний розмір статутного капіталу , Закріплений законодавством для різних юридичних осіб, повинен бути сформований тільки за рахунок грошових коштів. Капітал, який вноситься понад установлений ліміт, може бути представлений у вигляді не грошового майна, яке оцінюється в грошовому еквіваленті.

Майно, передане в якості внеску, може мати найрізноманітнішу спрямованість використання. Наприклад, це можуть бути основні засоби і товарно-матеріальні цінності, які в подальшому використовуються при здійсненні виробничого процесу. Також в якості внеску можуть бути прийняті цінні папери, які при грамотному управлінні інвестиційним портфелем здатні принести відчутний дохід.

Процедура внесення в статутний капітал майна

Якщо вкладник прийняв рішення внести в якості внеску до статутного капіталу своє майно, йому необхідно пройти встановлену законодавством процедуру Якщо вкладник прийняв рішення внести в якості внеску до статутного капіталу своє майно, йому необхідно пройти встановлену законодавством процедуру. Вона полягає в здійсненні наступних операцій, як з боку фізичної особи, так і з боку господарюючого суб'єкта:

  1. юридична особа має визначити, яка частина статутного капіталу буде формуватися за рахунок внесеного майна, а яка - за рахунок коштів. Не забуваємо, що грошова частина повинна бути не менше мінімального розміру, встановленого законом. Правила формування капіталу, в тому числі за рахунок майна, повинні відбитися в установчій документації - статуті і установчому договорі;
  2. фізична особа - учасник, який бажає передати майно для вкладу до статутного капіталу, повинен організувати незалежну оцінку майна, що передається. Це необхідно для того, щоб визначити, якій кількості грошових одиниць відповідає передається внесок.

Грошова оцінка повинна проводитися незалежним оцінювачем, який формує свій висновок у вигляді звіту про оцінку. Здійснення оцінки незалежним експертом є обов'язковим пунктом, оскільки він при проведенні своєї роботи не буде мати будь-якого упередженого ставлення, а, отже, буде гарантувати достовірність поданої інформації.

Вибір незалежного оцінювача слід проводити ретельно, і при цьому перевірити наявність відповідних документів на можливість здійснення цієї діяльності, в іншому випадку результати цієї оцінки будуть недійсні. До документів, що підтверджують право діяльності, відносяться документи про спеціальну освіту, свідоцтво про причислення до СРО, поліс страхування відповідальності і договір на проведення незалежної оцінки.

Звіт про оцінку повинен представлятися в реєструючі органи, як при первинній реєстрації статутного капіталу, так і при оформленні його змін в бік збільшення. Подавати звіт про оцінку в податкові органи не потрібно;

  1. на майно, яке передається власником у вигляді внеску до статутного капіталу, повинні бути відповідні документи про власність. Фізична особа зобов'язана передати документи на майно як доказ права власності, а юридична особа повинна їх перевірити на предмет достовірності;
  2. майно, передане в якості внеску, оформляється відповідним актом прийому-передачі, в якому відбивається вся необхідна інформація. До неї відносяться ПІБ фізичної особи та найменування юридичної особи , Опис переданого майна, його характеристики і кількість, а також найголовніше - вартість згідно проведеної незалежної оцінки;
  3. після того як акт прийому-передачі майна буде підписаний обома сторонами, майно ставиться на баланс організації за відповідними рахунками, наприклад, для обліку основних засобів або нематеріальних активів , Товарно-матеріальних цінностей, готової продукції або фінансових вкладень.

Як ділити майно, внесене в статутний капітал? Дивіться у відео нижче:

безоплатність передачі

Якщо власник передає своє майно з метою вкладу до статутного капіталу, це зовсім не означає, що воно вручається на безоплатній основі, тобто повністю відчужується. Коли вкладник віддає майно, взамін він набуває майнові права, за якими він має право на певну частину отриманого прибутку.

Якщо вкладник виявляє бажання вийти зі складу засновників, йому повертається передане раніше майно. У ситуації, коли таке майно відшкодувати неможливо, можна повернути грошовими коштами і. Тут як раз може стати в нагоді проведена раніше незалежна оцінка майна, що виражає грошовий еквівалент - його необхідно буде передати учаснику при виході зі складу.

Зміна розміру СК

У тому випадку, коли організація приймає рішення про   збільшення статутного капіталу   , Вона також може прийняти майно від своїх учасників У тому випадку, коли організація приймає рішення про збільшення статутного капіталу , Вона також може прийняти майно від своїх учасників. Порядок прийняття при збільшенні розміру капіталу аналогічний, як і первісному його створенні, тобто необхідно мати документальне підтвердження права власності, а також провести незалежну експертну оцінку грошового вираження переданого майна. При відсутності звіту про оцінку державні органи не приймають інші документи для реєстрації збільшення статутного капіталу.

Таким чином, збільшення капіталу шляхом прийняття майна слід зареєструвати в установчій документації - в статуті та установчому договорі, а також звернутися до контролюючих органів для внесення змін. При цьому звіт про проведення незалежної оцінки повинен бути представлений разом з усією документацією.

Як ділити майно, внесене в статутний капітал?