Реклама
Реклама
Реклама

Школа бухгалтера № 09 :: Закупівельний акт

Школа бухгалтера № 4 (28.2.2005)
Практика

Увага! архівна публікація

Ця сторінка містить давню архівну публікацію бухгалтерського тижневика "Дебет-Кредит", яка в даний час, цілком можливо, втратила актуальність і може не відповідати чинним нормам бухгалтерського і податкового обліку.
Для роботи з актуальними матеріалами журналу перейдіть до ONLINE.dtkt.ua
або виберіть потрібний вам розділ ДК-порталу у верхньому рядку навігації.

Мінфін України при участі ДПАУ в своєму листі "Про реквізити закупівельного акту" від 03.12.2004 р № 31-03430-01-10 / 22335 дав свої рекомендації щодо оформлення закупівельного акту.

Як відомо, відповідно до пп. 4.3.36 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" від 22.05.03 р № 889-IV (далі - Закон № 889) до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної ( виробленої): на земельних ділянках, наданих йому для ведення особистого селянського господарства, якщо їх розмір не було збільшено в результаті отриманої в натурі (на місцевості) земельної частки (паю); на земельних ділянках, наданих для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибних ділянок); на земельних ділянках, наданих для ведення садівництва та індивідуального дачного будівництва. З урахуванням викладеного, доходи, отримані платниками від продажу вирощеної (виробленої) сільськогосподарської продукції на інших земельних ділянках, обкладаються податком з доходів фізичних осіб на загальних підставах.

Як зазначено в даному листі, податок, утриманий з таких доходів, перераховується до бюджету з дотриманням вимог ст. 8 Закону № 889 з повідомленням про такі виплати податкових органів за формою № 1ДФ 1. Відповідно до пп. 3.1.4 і 3.1.13 Наказу № 451 у формі № 1ДФ у графі 2 "Ідентифікаційний номер" вказується 10-розрядний ідентифікаційний номер фізособи, про яку надається інформація в розрахунку.

1 Затвердженої наказом ДПАУ від 29.09.03 р № 451 "Про затвердження форми податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (ф. № 1ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку "(далі - Наказ № 451).

При закупівлі сільгосппродукції безпосередньо за місцем її вирощування (виробництва) продаж здійснюється на підставі угод купівлі-продажу, оформлюваних покупцем і продавцем двосторонніми закупівельними актами у письмовій формі або закупівельними відомостями покупця, які повинні містити такі дані: місце укладання угоди, прізвище, ім'я, по батькові продавця, його ідентифікаційний номер (за відсутності ідентифікаційного номера - відомості з паспорта продавця), дані з Державного акта (довідки) щодо права влас ності (користування) на землю, найменування продукції, ціну одиниці продукції, обсяг проданої продукції, суму виплачених коштів, підпис продавця про отримання коштів.

Отже, ідентифікаційний номер фізичної особи - продавця необхідно вказати в закупівельному акті для визначення загального річного оподатковуваного доходу такого продавця, який складається з суми загальних місячних оподатковуваних доходів звітного року, а дані з Державного акта (довідки) щодо права власності (користування) на землю - для можливості отримання пільги, передбаченої підпунктом 4.3.36 Закону № 889 для зазначеної категорії фізичних осіб.

Форма закупівельного акту була приведена в наказі Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України "Про затвердження Методичних рекомендацій щодо впровадження національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку в сфері громадського харчування і побутових послуг, гармонізованих з міжнародними стандартами" від 17.06.2003 р № 157. при цьому в них же вказано, що дана форма носить рекомендаційний характер (заповнену форму див. нижче). Для того щоб дана форма відповідала вимогам Мінфіну і ДПАУ, в ній необхідно передбачити кілька додаткових рядків:

1) документ, яким засвідчується особа продавця та його місце проживання (в нашому випадку - це паспорт);

2) ідентифікаційний код;

3) дані Державного акта (довідки) щодо права власності (користування) на землю.

приклад 1

Припустимо, працівник ресторану здійснив закупівлю продуктів на ринку. Після чого надав до бухгалтерії закупівельний акт наступної форми.

Після чого надав до бухгалтерії закупівельний акт наступної форми

1 Дана сума визначається шляхом ділення загальної суми закупівлі на коефіцієнт 1,13 і множення отриманого результату на 100. Тобто з загальної суми закупівлі віднімається податок з доходів фізосіб. Підприємство зобов'язане утримати цей податок, але при цьому виникає проблема підтвердження громадянином (продавцем) даного факту. Виходячи з цього, ми рекомендуємо вам окремою довідкою, або безпосередньо в акті підтверджувати факт утримання податку з доходів фізосіб. Наприклад, в акті вказувати: "податок з доходів фізосіб в сумі 25,89 грн. Утриманий".

Людмила Лук'яненко

Коли невиробничі фонди стають виробничими   Практика   Комітет ВРУ з питань фінансів і банківської діяльності в своєму листі «Про використання невиробничих фондів у господарській діяльності» від 03 Коли невиробничі фонди стають виробничими
Практика
Комітет ВРУ з питань фінансів і банківської діяльності в своєму листі «Про використання невиробничих фондів у господарській діяльності» від 03.02.05 р № 06-10 / 10-85 розглянув одне з «проблемних» питань відносно застосування окремих ...

Не у відпустку - у відрядження - на конференцію за кордон   № 22 (2 Не у відпустку - у відрядження - на конференцію за кордон
№ 22 (2.6.2008) :: Практика
З роками популярність фірмових виїздів за кордон для проведення нарад, семінарів, корпоративних заходів зростає. Розглянемо, яким чином оформити зв'язок витрат на подібні заходи, забезпечивши їх «валововитратність».
Службова ...

Доставка товару покупцям   № 22 (2 Доставка товару покупцям
№ 22 (2.6.2008) :: Практика
Товар, придбаний покупцем, може бути вивезений ним самостійно або доставлений постачальником. Доставка товару покупцеві може здійснюватися як власним транспортом постачальника, так і за допомогою сторонніх транспортних організацій. При цьому...