Реклама
Реклама
Реклама

Інструкція щодо заповнення акта огляду відповідальних конструкцій

скачати форму 2016 завантажити зразок

Наявність будівельних конструкцій, огляд і проведення будівельного контролю яких буде неможливо без розбирання або пошкодження інших конструкцій, необхідно оформляти спеціальним актом, який називається акт огляду відповідальних конструкцій Наявність будівельних конструкцій, огляд і проведення будівельного контролю яких буде неможливо без розбирання або пошкодження інших конструкцій, необхідно оформляти спеціальним актом, який називається акт огляду відповідальних конструкцій. Саме правильне і грамотне заповнення акта огляду відповідальних конструкцій ми і розглянемо в даній статті.

Для початку розберемося, що відноситься до відповідальних конструкцій. Відповідно до СНиП 3.01.04-87 (пункт 3.5.) «Прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів» до відповідальних конструкцій відносяться несучі металеві та збірні залізобетонні конструкції, опори і прогонові будови мостів, арок, склепінь, підпірних стін. Неякісно виконані роботи по монтажу таких конструктивних елементів можуть вплинути на несучі здібності конструкцій, а також привести всю споруду в непридатний стан для нормальної експлуатації.

Відповідно до РД-11-02-2006 перелік відповідальних конструкцій, які підлягають огляду, визначається проектною документацією.

Форма акта відповідальних конструкцій встановлена нормативною документацією, а саме РД-11-02-2006. Зміна або відхилення від даної форми не допускається. Звертаємо увагу, що відповідно до наказу Ростехнагляду №428 від 26.10.2015 р стався ряд змін в формах актів по додатках РД 11-02-2006, в тому числі змінена форма акта огляду відповідальних конструкцій. Заповнений і готовий до підписання акт відповідальних конструкцій друкується на одному аркуші з двох сторін (двосторонній друк). У випадках, коли вся зазначена в акті інформація не вміщується на одному аркуші, допускається друк додаткових аркушів. Варто зазначити, що в такому випадку необхідно пронумерувати всі сторінки акта. Робиться це для того, щоб не було можливості для підміни сторінок, на яких немає підписів відповідальних осіб.

Структуру акту образно можна розділити на кілька блоків. Перший блок включає в себе інформацію про назву об'єкта будівництва (заповнюється за даними проектної документації або дозволу на будівництво) та інформацію про осіб, які беруть участь в огляді відповідальних конструкцій. До таких осіб належать:

  • Забудовник або технічний замовник - інвестор проекту або власник ділянки (будівлі, споруди, приміщення), на якому проводяться роботи.
  • Особа, яка здійснює будівництво - як правило, організація генерального підрядника.
  • Особа, яка здійснює підготовку проектної документації - організація, яка здійснювала проектування об'єкта.
  • Особа, яка виконала роботи, що підлягають огляду - субпідрядна організація.

Детальніше з системою взаємовідносин учасників будівельного процесу можна ознайомитися   тут Детальніше з системою взаємовідносин учасників будівельного процесу можна ознайомитися тут .

Інформація про осіб, які беруть участь в огляді відповідальних конструкцій, включає в себе найменування організації, номер і дата видачі свідоцтва про допуск до видів робіт з будівництва (або проектування) із зазначенням саморегулівної організації його видала, ОГРН, ІПН, поштові реквізити, телефон / факс . Цю інформацію зобов'язаний вам передати замовник.

Далі не забуваємо привласнити акту номер і поставити дату підписання.

У другому блоці акту заповнюємо інформацію про представників організацій, які беруть участь в огляді відповідальних конструкцій, а саме вносимо дані про посади, прізвища, ініціалах, а також реквізити документа про представництво (номер і дата підписання наказу, розпорядження).

Далі приступаємо до заповнення найбільш важливого, третього, блоку. У цей блок входять дев'ять пунктів. Зупинимося на кожному пункті докладніше.

Пункт 1. Заносимо дані про найменування конструкцій і їх короткі характеристики. Також важливо вказати точне місце розташування відповідальних конструкцій. Для цього відображаємо дані про будівельні осях будівлі, в яких знаходяться конструкції, поверхах і інших координатах, які в подальшому дозволять точно визначити розташування конструкцій.

Пункт 2. Сюди вписуємо шифр проекту та номери аркушів цього проекту, за якими були виконані роботи. Потім пишемо назву організації-проектувальника, яка виробляла проектування даного розділу робочої документації.

Пункт 3. Вказуємо найменування матеріалів (виробів, конструкцій, обладнання), які були використані при монтажі відповідальних конструкцій. Після кожного матеріалу в дужках вказуємо найменування документа, що підтверджує його якість і відповідність (сертифікат відповідності, сертифікат відповідності пожежної безпеки, санітарно-епідеміологічний висновок, сертифікат якості, паспорт якості, технічний паспорт і т.д.) і дату його видачі. Вказуємо всі без винятку матеріали, які застосовувалися при зведенні конструкції. Наприклад, у випадку з монолітним залізобетонним фундаментом вказуємо щебінь (підстава), арматура (каркас), закладні вироби, анкерні болти, бетон, гідроізоляційні матеріали.

Пункт 4. Вказуємо дані про всі актах огляду прихованих робіт, які оформлялися в процесі зведення конструкції. Інформація заноситься в наступному форматі: найменування прихованих робіт, номер і дата підписання акта.
Пункт 4 Пунт 5. Цей пункт включає в себе два підпункти. У підпункт «А» заносимо дані про всі виконавчих геодезичних схемах, які були виконані в процесі зведення конструкції. Наприклад, у випадку з монолітним залізобетонним фундаментом це будуть виконавчі схеми на підставу під фундамент, пристрій армуючого каркаса і заставних виробів, монтаж анкерних болтів, бетонування фундаменту. У пункт «Б» заносимо дані про всі лабораторних випробуваннях, експертизах та обстеженнях, проведених в процесі будівельного контролю. Наприклад, при зведенні монолітного залізобетонного фундаменту це можуть бути протоколи випробування ущільнення підстави, протоколи випробування бетонних зразків на міцність, акти візуального і вимірювального контролю. При зведенні металоконструкцій, як правило, до цього підпункту вписують дані про ультразвуковому контролі, а в деяких випадках і радіографічному контролі зварних з'єднань.

Пункт 6. У цей пункт заносимо інформацію про найменування, номер і дату документа, що підтверджує проведення необхідних випробувань і випробування.

Пункт 7. Вказуємо фактичні дати виконання робіт по зведенню відповідальних конструкцій. Дати, які вказані в акті огляду відповідальних конструкцій, повинні збігатися з датами, зазначеними в актах огляду прихованих робіт, загальному журналі робіт, а також в актах про приймання виконаних робіт КС-2 і в довідках про вартість виконаних робіт і витрат КС-3.

Пункт 8. Тут вказуємо повну інформацію про розподіл робочої (проектної) документації, відповідно до якого проводилися роботи. Тобто вказуємо шифр проекту, а також номери аркушів, що входять в цей проект. Далі вказуємо найменування нормативного документа відповідно, з яким проводилися роботи зі зведення відповідальних конструкцій. Наприклад, при зведенні монолітного залізобетонного фундаменту вписуємо СП 70.13330.2012 «Несучі та огороджувальні конструкції».

Пункт 9. У цьому пункті, на підставі вище викладеної в акті інформації, виноситься рішення про можливість застосування конструкцій за своїм призначенням. Наприклад, призначення монолітного залізобетонного фундаменту це підстава для монтажу металоконструкцій будівлі або підстава для зведення несучих стін будівлі. Далі вказуємо відсоток від допустимого навантаження конструкції, зазначеної в проекті. У разі необхідності вказуємо умови, виконання яких, необхідні при повному навантаженні конструкції. Наступним етапом вказуємо наступні роботи, які дозволяється виконувати. У випадку з монолітним залізобетонним фундаментом це можуть бути роботи по монтажу металевого каркаса будівлі або зведення несучих стін.

Кількість примірників актів визначається умовами договору, контракту, технічного завдання. Якщо потрібної інформації немає в цих документах, то шляхом переговорів із замовником встановлюємо необхідну кількість примірників.

Розділ «Додатки» містить інформацію, про тих документах, які ми прикладаємо до акту. До їх складу можуть входити виконавчі геодезичні схеми, протоколи лабораторних випробувань, експертизи і висновки обстежень, документи, що підтверджують якість використовуваних матеріалів. Нумерація переліку додатків обов'язкове.

У заключному блоці акта огляду відповідальних конструкцій вказуємо тих же представників організацій, що і на першій сторінці. Обов'язково вписуємо посаду (із зазначенням назви організації), прізвище, ініціали відповідального представника.

Зразок акта огляду відповідальних конструкцій можна переглянути на нашому сайті, в тому числі і на даній сторінці.

скачати форму 2016 завантажити зразок