Реклама
Реклама
Реклама

Дозвіл на введення в експлуатацію. Хто видає дозвіл на введення об'єкту в експлуатацію

  1. Загальний порядок
  2. причини відмови
  3. додаткові причини
  4. зміст документа
  5. передача документації
  6. Важливий момент
  7. завершальний етап
  8. На закінчення

Введення реконструйованого або зведеного об'єкта капбудівництва здійснюється згідно з дозволом. Цей документ свідчить про закінчення робіт в повному обсязі, засвідчує відповідність готового споруди містобудівній плану та проектної документації. Розглянемо далі, як отримати дозвіл на введення в експлуатацію. Зразок паперу також буде описаний в статті. Введення реконструйованого або зведеного об'єкта капбудівництва здійснюється згідно з дозволом

Загальний порядок

Як отримати дозвіл на введення в експлуатацію багатоквартирного будинку? Хто видає папір? Які потрібні документи? Для отримання паперу забудовнику слід звернутися до уповноваженого органу, який видав дозвіл на будівництво, - в Госстройнадзор. У цю інстанцію потрібно написати заяву. До нього необхідно додати:

  1. Правовстановлюючі паперу на ділянку землі.
  2. ГПЗУ (містобудівна план виділеної території).
  3. Дозвіл на спорудження об'єкта.
  4. Акт приймання капітального будови (при проведенні робіт за договором).
  5. Документ, який підтверджує відповідність споруди вимогам, встановленим технічними регламентами.
  6. Папір, що підтверджує, що параметри побудованого об'єкта капітального будівництва у відповідності з проектом. Цей документ також повинен бути підписаний особою, яка здійснює будівництво (або замовником, якщо роботи ведуться за договором).
  7. Папери, що засвідчують відповідність збудованого об'єкта капітального будівництва технічним умовам, підписані особами, що представляють організації, які здійснюють експлуатацію інженерно-технічних мереж. Тут слід зазначити, що прокладка обладнання здійснюється згідно з проектами. При цьому необхідно отримати відповідні документи, наприклад, дозвіл на введення в експлуатацію газопроводу (при його наявності).
  8. Схему, яка відображає розташування зведеної споруди капбудівництва, інженерно-технічних мереж в межах ділянки землі і планувальну організацію виділеної території. Дана папір завіряється забудовником або замовником.
  9. Висновок, видане органом Госстройнадзора. Цей папір необхідна, якщо передбачається проведення державної будівельної експертизи. Даний документ засвідчує відповідність реконструйованого, побудованого, відремонтованого капітального об'єкта існуючим вимогам, передбаченим в технічних регламентах, а також проектним схемам.

У десятиденний термін з дати надходження заяви та зазначених вище паперів, Госстройнадзор приймає рішення. Після перевірки документів, що надійшли, заявник отримує дозвіл на введення в експлуатацію після реконструкції або завершення будівництва.

причини відмови

Уповноважений орган може не задовольнити заяву. Розглянемо основні випадки, коли забудовник може не отримати дозвіл на введення в експлуатацію житлового будинку:

  1. Відсутність необхідних паперів, які повинні бути додані до заяви.
  2. Невідповідність споруди вимогам, встановленим в містобудівному плані ділянки землі; в разі реконструкції або капремонту - планувального і межевому проекту виділеної території.
  3. Неузгодженість об'єкта дозволу на будівництво.
  4. Невідповідність параметрів споруди проектної документації. Це положення не стосується об'єктів ІЖС.

Слід зазначити, що несвоєчасне отримання документів не може виступати як підстава, відповідно до якого може бути відмовлено в отриманні дозволу. Слід зазначити, що несвоєчасне отримання документів не може виступати як підстава, відповідно до якого може бути відмовлено в отриманні дозволу

додаткові причини

Забудовник може не отримати дозвіл введення об'єкта в експлуатацію в разі не виконання вимог, встановлених в ст. 51, ч. 18 Містобудівного кодексу. Законом передбачено ряд обов'язкових умов, зокрема: заявник повинен передати безоплатно у виконавчий федеральний, суб'єктний, місцевий орган влади або іншу уповноважену інстанцію, яка здійснює державний контроль над використанням атомної енергії, а також нагляд за діяльністю, що стосується розробки, виготовлення, утилізації ядерних установок і зброї, певні відомості. Зокрема, це дані про:

  • Площі, поверховості і висоті планованого споруди.
  • Інженерно-технічних мережах.

Крім цього, щоб отримати дозвіл введення об'єкта в експлуатацію, слід надати копії:

зміст документа

Дозвіл на введення в експлуатацію житлового будинку включає в себе інформацію, викладену в такому обсязі, щоб її було достатньо для постановки споруди на кадастровий облік. Склад таких даних повинен відповідати вимогам, що пред'являються ФЗ №221 до текстової та графічної частин технічного плану. Дозвіл на введення в експлуатацію виступає в якості підстави для внесення необхідних відомостей до державного реєстру. Форма бланка затверджена виконавчим федеральним органом, уповноваженим Урядом.

передача документації

Після завершення будівельних робіт, особа, їх здійснювала, зобов'язана надати замовнику наступні папери:

Важливий момент

У разі проведення робіт, що стосуються збереження споруд, що належать до культурної спадщини, дозвіл на введення в експлуатацію складається відповідно до особливостей, які встановлені у вітчизняному законодавстві для таких будівель.

завершальний етап

А триденний термін з дати, коли було отримано дозвіл на введення в експлуатацію, орган, його надав, повинен направити копію документа в виконавчу (федеральну) інстанцію, уповноважену на проведення Госстройнадзора. Дане розпорядження діє щодо споруд, перелічених в п. 5.1, ст. 6 Містобудівного кодексу. Якщо папір видана на введення в експлуатацію інших об'єктів капбудівництва, то її примірник надсилається до виконавчого органу суб'єкта РФ, уповноважений на виконання Госстройнадзора. А триденний термін з дати, коли було отримано дозвіл на введення в експлуатацію, орган, його надав, повинен направити копію документа в виконавчу (федеральну) інстанцію, уповноважену на проведення Госстройнадзора

На закінчення

Після закінчення робіт підрядник відправляє замовнику лист-повідомлення. На підтвердження завершення будівництва або реконструкції до повідомленню додаються копії дозвільних паперів, акт, в якому перераховані виконані роботи, список відповідальних осіб. У пакет документів включаються дані про сторонніх організаціях, залучених до складання проектів, прокладання інженерних комунікацій, виконання вузькоспеціалізованих операцій.

Крім цього, додаються докладні схеми і креслення, що містять коментарі та позначки. Технічна документація є невід'ємною частиною пакету паперів. Саме в ній описані всі використані матеріали. Перед тим як подати заяву на отримання дозволу введення в експлуатацію, об'єкт повинен пройти попередню перевірку. Витрати на її проведення лягають на замовника. Перевірку виконує спеціально створена робоча група. В її складі присутній довірена особа від замовника, представники наглядових інстанцій, експлуатаційних служб, фахівці проектної організації. Крім цього, додаються докладні схеми і креслення, що містять коментарі та позначки Робоча комісія перевіряє правильність складання документації, проводить оцінку відповідності споруди і конструктивних елементів проектним вимогам, а також здійснює пробний запуск встановленого обладнання та інженерних комунікацій. Висновки групи фіксуються у відповідному письмовому висновку. Воно визначає готовність споруди до здачі в експлуатацію.

Хто видає папір?
Які потрібні документи?