Реклама
Реклама
Реклама

Договір позики

  1. Договір позики
  2. УВАГА!
  3. Договір позики
  4. буква закону
  5. Оскарження Договору позики
  6. Порада
  7. висновки
Договір позики

Договір позики

[01.01.2014]

Автор: адвокат, Кукушкін К.Г. ( www.812495.ru )

Передача грошей в борг - дана тема не втратила і не втратить своєї актуальності, так як економічний оборот в суспільстві не зупинимо. Але чи завжди слід оформляти передачу грошей в борг офіційно, і як це зробити?

Найпростіший і зрозумілий критерій необхідності оформлення боргових зобов'язань - це значимість переданої Вами суми для вашого бюджету. Ви повинні розуміти, що якщо кошти Вами передані без належного оформлення, то ризик їх втрати є, і він цілком реальний. Тому немає сенсу необгрунтовано ризикувати, і завжди слід докласти всіх зусиль щодо належного оформлення позики. Навіть якщо позичальник - Ваш друг, і Ви впевнені в його бажанні і фінансових можливостях своєчасно повернути позику, слід пам'ятати, що життя складна й різноманітна, а людина слабка і недосконалий. Тільки належне оформлення позики може дати сприяти його поверненню, наприклад, в судовому порядку. Простий приклад: в разі смерті позичальника і при відсутності оформлених документів про позику Ви навряд чи отримаєте можливість повернення позики за рахунок успадкованого майна, якщо на це не буде доброї волі його спадкоємців.

УВАГА!

Згідно з чинним законодавством, а саме статті 808 Цивільного кодексу РФ, договір позики між громадянами повинен бути укладений у письмовій формі, якщо його сума не менш як у десять разів перевищує встановлений законом розмір оплати праці, а в разі, коли позикодавцем є юридична особа, - незалежно від суми.

Договір позики

На підтвердження договору позики та його умов може бути представлена ​​розписка позичальника або інший документ, який посвідчує передання йому позикодавцем визначеної грошової суми. Таким чином, якщо Ви збираєтеся надати позику на велику суму, слід обов'язково оформити договір позики, який регламентує детально всі виникаючі правовідносини, і розписку (із зазначенням, що вона ставиться до цього договору), що підтверджує факт передачі конкретної суми. Закон дозволяє оформити позику і просто розпискою, тобто без підписання окремого договору позики. У розписці також треба вказати умови запозичення. Ще простіше - отримати займ на карту або на рахунок на суму до 15 000 .

З юридичної точки зору договір позики є реальним. Це означає, що навіть підписаний обома сторонами договір позики не має юридичної сили до тих пір, поки позикодавець реально не передасть позичальнику грошові кошти. Договір позики буде вважатися укладеним тільки з моменту передачі грошей. Факт передачі грошових коштів зазвичай і оформляється розпискою або актом приймання-передачі грошових коштів, що додаються до договору позики. Бажано це робити в присутності нотаріуса.

Недотримання письмової форми договору позики не є підставою для визнання його неукладеним. Основний наслідок недотримання форми угоди полягає в тому, що при виникненні спору сторони не вправі будуть посилатися на показання свідків для підтвердження укладення договору позики та його умов. При цьому вони матимуть право приводити письмові та інші докази, наприклад особисту переписку, що підтверджує факт позики, документи про переведення позикодавцем грошових коштів позичальникові і т.п. Так навіщо ж заранесоздавать е собі складності?

Боргові відносини слід оформляти письмово!

Іноді за консультацією звертаються громадяни, які в економічному обороті оформляли грошові позики за допомогою розписки. Трапляється, що подаються ними до огляду розписки не дозволяють в повній мірі ідентифікувати ті чи інші важливі умови, які обов'язково повинні були бути відображені. Аж до того, що з тексту неясно, хто дав позику або кому його дали. Тому далі розглянемо основні моменти за договором позики (об'єкт позики - грошові кошти) на які треба звернути увагу перед його підписанням, а також вкажемо відомості, які слід відображати при оформленні розписки.

буква закону

Згідно зі статтею 807 Цивільного кодексу РФ за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики). Договір позики вважається укладеним з моменту передачі грошових коштів і вважається укладеним на реально передану, а не на зазначену в договорі грошову суму з моменту фактичної передачі грошових коштів. Іноземна валюта також може бути предметом договору позики, але не можна забувати, що згідно зі статтею 317 Цивільного кодексу РФ всі грошові зобов'язання повинні бути виражені в рублях. У грошовому зобов'язанні може бути передбачено, що воно підлягає оплаті в рублях у сумі, еквівалентній певній сумі в іноземній валюті, або в умовних грошових одиницях (екю, "спеціальних правах запозичення" і ін.). У цьому випадку підлягає сплаті в рублях сума визначається за офіційним курсом відповідної валюти або умовних грошових одиниць на день платежу, якщо інший курс або інша дата його визначення не встановлені законом або угодою сторін.
Згідно зі статтею 809 Цивільного кодексу РФ, якщо інше не передбачено законом або договором позики, позикодавець має право на отримання з позичальника відсотків на суму позики в розмірі та в порядку, визначених договором. При відсутності в договорі умови про розмір відсотків їх розмір визначається існуючої в місці проживання позикодавця, а якщо позикодавцем є юридична особа, в місці його знаходження, ставкою банківського відсотка (ставкою рефінансування) на день сплати позичальником суми боргу або його відповідної частини. При відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення суми позики.

Договір позики передбачається безпроцентним, якщо в ньому прямо не передбачено інше, у випадках, коли: договір укладений між громадянами на суму, яка не перевищує п'ятдесятикратного встановленого законом мінімального розміру оплати праці, і не пов'язаний із здійсненням підприємницької діяльності хоча б однією із сторін.
Згідно зі статтею 810 Цивільного кодексу РФ Позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві отриману суму позики в строк і в порядку, що встановлені договором. У випадках, коли термін повернення договором не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, сума позики повинна бути повернута позичальником протягом тридцяти днів від дня пред'явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не передбачено договором. Якщо інше не передбачено договором позики, сума безпроцентної позики може бути повернена позичальником достроково. Сума позики, наданої під проценти позичальникові-громадянину для особистого, сімейного, домашнього чи іншого використання, не пов'язаного з підприємницькою діяльністю, може бути повернута позичальником-громадянином достроково повністю або частинами за умови повідомлення про це позикодавця не менше ніж за тридцять днів до дня такого повернення. Договором позики можна встановити більш короткий термін повідомлення позикодавця про намір позичальника повернути кошти достроково. Сума позики, наданої під проценти в інших випадках, може бути повернута достроково за згодою позикодавця. Якщо інше не передбачено договором позики, сума позики вважається повернутої в момент передачі її позикодавцеві або зарахування відповідних грошових коштів на його банківський рахунок.
У разі дострокового повернення суми позики, наданої під проценти, відповідно до статті 810 ЦК України позикодавець має право на отримання з позичальника відсотків за договором позики, нарахованих включно до дня повернення суми позики повністю або її частини.
Статтею 811 Цивільного кодексу РФ визначені наслідки порушення позичальником договору позики. Саме, якщо інше не передбачено законом або договором позики, у випадках, коли позичальник не повертає в термін суму позики, на цю суму підлягають сплаті відсотки в розмірі, передбаченому пунктом 1 статті 395 Цивільного кодексу РФ, з дня, коли вона повинна була бути повернута , до дня її повернення позикодавцеві, незалежно від сплати відсотків, передбачених пунктом 1 статті 809 Цивільного кодексу РФ. Якщо договором встановлений обов'язок позичальника повернути позику частинами (в розстрочку), то при порушенні позичальником строку, встановленого для повернення чергової частини позики, позикодавець має право вимагати дострокового повернення всієї суми позики та сплати процентів.

Оскарження Договору позики

Треба пам'ятати, що Позичальник може і оспорити договір позики. Стаття 812 Цивільного кодексу РФ передбачає, що:

  • Позичальник має право оспорити договір позики на тій, доводячи, що гроші або інші речі насправді не були одержані ним від позикодавця або були одержані у меншій кількості, ніж вказано в договорі.
  • Якщо договір позики повинен бути укладений у письмовій формі (стаття 808), його оспорювання по безгрошової шляхом показань свідків не допускається за винятком випадків, коли договір був укладений під впливом обману, насильства, погрози, зловмисної угоди представника позичальника з позикодавцем або збігу важких обставин.
  • Якщо в процесі оскарження позичальником договору позики на тій буде встановлено, що гроші або інші речі в дійсності не було отримано від позикодавця, договір позики вважається неукладеним. Коли гроші або речі в дійсності отримані позичальником від позикодавця в меншій кількості, ніж вказано в договорі, договір вважається укладеним на це кількість грошей або речей.

Порада

  • Розписку Позичальник повинен писати в Вашій присутності власноручно і власноруч поставити підпис.
  • Особисто звірте підпис позичальника з оригіналом підпису в його паспорті і перевірте реквізити паспорта та місця реєстрації Позичальника. По можливості отримаєте ксерокопію паспорта. Паспорт повинен бути дійсний на дату написання розписки.
  • Текст розписки повинен бути написаний чітко і добре читаємо. Писати краще кульковою ручкою.
  • На місці прогалин тексту краще ставити прочерки.
  • У розписці можна вказати свідків передачі грошових коштів, їх паспортні дані; в цьому випадку адреси і свідки повинні поставити власноручні підписи.
  • Розписку слід зберігати в захищеному від сонячного світла і вологи місці, так як ці фактори можуть вплинути на збереження написаного тексту.

У розписці слід перевірити вказівку наступних відомостей:

  • Найменування - Розписка або Розписка про отримання суми позики.
  • Місто (місце складання), повністю прописом вказати число, місяць і рік складання.
  • Прізвище, ім'я та по батькові, дата і місце народження, паспортні дані (номер, серія, дата видачі, ким виданий) і місце проживання Позичальника.
  • Прізвище, ім'я та по батькові, дата і місце народження, паспортні дані (номер, серія, дата видачі, ким виданий) і місце проживання Позикодавця.
  • Вказівка, що грошова сума в розмірі ------- цифрою (і прописом) стільки то рублів Російської Федерації (найменування валюти позики треба вказувати обов'язково), отримана від ---- (дані по Позикодавцю) в якості суми позики, який позичальник зобов'язується повернути в такий-то термін. Таким чином, в розписці відбивається, від кого отримана сума, як чого отримана (як позика), відбивається зобов'язання Позичальника повернути зазначену суму і термін повернення.
  • Умова про відсотки за користування позикою (безвідсотковий або процентний). Якщо позика процентний, то вказівка ​​на розмір процентів та порядок їх виплати (щомісяця або в кінці терміну або інший порядок).
  • Термін повернення (термін повернення позики можна встановити різними способами - конкретної календарною датою, певним періодом часу (наприклад, через стільки-то днів) або визначити повернення позики моментом пред'явлення вимоги.
  • Місце повернення. Наприклад, за місцем проживання Позикодавця. Але простіше, що ми і рекомендуємо робити, вказати докладно і правильно банківські реквізити рахунку Позикодавця і зобов'язання Позичальника повернути отримані гроші на даний рахунок. У даній ситуації Позичальник матиме можливість незалежно від будь-яких факторів повернути позику і відсотки Позикодавцю на рахунок і докази повернення / неповернення суми Позичальником будуть підтверджуватися банківськими документами.
  • Можна вказати заходи відповідальності Позичальника за прострочення повернення позики у вигляді штрафу або пені.
  • Підпис позичальника.

висновки

Якщо є можливість, і особливо, коли мова йде про великі суми, рекомендується оформляти саме договір позики, а не просто розписку. У договорі можна більш детально і повно зафіксувати встановлюються правовідносини між Позичальником і Позикодавцем, а розписку слід оформити вже як додаток до договору позики, що підтверджує факт передачі грошових коштів. Якщо є можливість, то розрахунки за договором позики слід проводити за безготівковим розрахунком, так як їх завжди можна підтвердити банківськими документами, які в спірних випадках запитуються судом. Крім того слід пам'ятати, що іноді (наприклад, при великих сумах) доцільно оформити договір позики у нотаріуса, так як нотаріус встановить особи звернулися для складання такого договору громадян і додатково перевірить відповідність змісту проекту угоди намірам сторін і при необхідності це підтвердить в суді.

Але чи завжди слід оформляти передачу грошей в борг офіційно, і як це зробити?
Так навіщо ж заранесоздавать е собі складності?