Реклама
Реклама
Реклама

Договір купівлі-продажу автомобіля завантажити зразок і бланк 2018 року

  1. Типовий зразок договору купівлі-продажу автомобіля 2018 року
  2. Документи для оформлення договору купівлі-продажу автомобіля
  3. Рекомендації покупцеві при покупці автомобіля

На сьогоднішній день, однією з найпоширеніших угод, що укладаються між фізичними особами, є угода про купівлю-продаж автомобіля.

Закон сприяє цій тенденції, оскільки допускає не здійснювати зняття з реєстраційного обліку авто, перед тим, як продавати його третій особі.

Не дивлячись на це, перш ніж підписувати угоду, сторони повинні уважно ознайомитися з усіма рекомендаціями, які стосуються складання цього документа.

Перш ніж складати угоду також буде потрібно ознайомитися з типовими бланками угоди.

Далі можна скачати стандартні зразки угод.

Типовий зразок договору купівлі-продажу автомобіля 2018 року

У стандартному бланку угоди про купівлю-продаж повинні міститися такі положення:

  1. Вказується дата і місце складання документа, а також відомості про сторони. Дані про сторони вносяться відповідно до документами, які підтверджують особистості учасників правовідносин;
  2. Далі повинна бути вказана інформація про предмет угоди. Інформація про автомобіль повинна бути внесена тільки на підставі технічної документації автомобіля. При заповненні цього пункту слід бути найбільш уважним;
  3. Наступними даними є дані про вартість автотранспорту. Інформація повинна бути внесена в рублях, числовим виразом і літерним;
  4. В кінці документа, сторони повинні поставити свої підписи і вказати свої дані.

Після того, як сторонами був підписаний документ, він вступає в юридичну силу. Однак не варто забувати про акт прийому-передачі. У цьому документі відображається фактична передача купленого автомобіля, а також його стан на момент передачі.

Заповнення акта прийому-передачі ТЗ:

  1. Також як і в основному документі в акт повинні бути внесені дані про дату, а також про місце складання документа;
  2. Сторона, яка отримує транспортний засіб, повинна поставити свій підпис;
  3. В кінці документа повинна бути вказана інформація про те, що продавець отримав суму грошових коштів в тому розмірі, який вказаний в основній угоді. Такий напис має бути засвідчена підписом продавця.

Угода вважається що відбулася тільки після того, як в технічний документ авто, буде внесена інформація про нового власника.

Завантажити зразок договору купівлі-продажу автомобіля.

Завантажити бланк договору купівлі-продажу автомобіля.

Завантажити зразок договору купівлі-продажу автомобіля між юридичною та фізичною особою.

Завантажити бланк договору купівлі-продажу автомобіля між юридичною та фізичною особою.

Документи для оформлення договору купівлі-продажу автомобіля

Для того щоб правильно оформити угоду, сторони повинні підготувати необхідний перелік документів. До таких документів віднесено:

  • Технічний паспорт автотранспорту. У цьому документі робляться записи в ГИБДД про нового власника авто;
  • Документи, що засвідчують особу покупця і продавця;
  • У разі, коли від імені сторін беруть участь їх представники, кожним з них повинна бути представлена ​​довіреність. Цей документ повинен бути засвідчений нотаріусом. У ньому відбивається перелік дій, які представник вправі здійснювати від імені особи.

Рекомендації покупцеві при покупці автомобіля

Перш ніж підписувати угоду про купівлю-продаж автомобіля необхідно переконатися в тому, що:

  • Автомобіль не є заставним об'єктом;
  • На авто не накладені заборонені діями ГИБДД;
  • Авто не придбано на умовах кредиту;
  • На транспортний засіб не були накладені штрафи;
  • На автомобіль не був накладений арешт уповноваженим органом.

Деякі рекомендують перевірити технічний стан автомобіля, викликавши фахівця або за допомогою проходження технічного огляду в спеціалізованих організаціях.

Важливою є необхідність перевірити документи продавця, на стадії укладання угоди. Перевірки повинен підлягати не тільки його паспорт, а й інші документи, в яких вказуються персональні дані продавця (мова йде про документ, що підтверджує право власності, ПТС авто, документа про реєстрацію транспортного засобу).

Пам'ятайте, що після оформлення угоди і підписання угоди слід внести дані нового власника в паспорт автотранспорту. Так само повинна бути вказана дата укладання угоди і реєстраційні дані документа про право власності, підписи обох учасників правовідносини.

Починаючи з 2014 року, на покупця покладається обов'язок по обов'язковій постановці транспортного засобу на реєстраційний облік у відповідному органі. Для того щоб виконати цей обов'язок, покупцеві надано 10 днів з моменту підписання угоди.

Продавцю надається право, після того як зазначений термін закінчиться звернутися в реєстраційний орган для того щоб перевірити чи поставлено проданий автомобіль новим власником на облік.

У тих випадках, коли обов'язок новим власником не прийде, продавець отримує право припинити процедуру реєстрації. Також на нового власника автотранспортного засобу може бути накладено штраф, який передбачений адміністративним законодавством.

Рекомендуємо перш ніж звертатися з відповідною заявою до органу ГИБДД зв'язатися з новим власником, для того довідатися про причини невиконання обов'язку.

Також необхідно відзначити, що покупець повинен заздалегідь довідатися про те, чи є у продавця діючий поліс цивільної відповідальності водія. У разі, коли такого поліса у продавця немає, то покупець повинен запросити страхового агента, який здійснить страхування відповідальності, оскільки без цього документа пересування на авто карається штрафом в розмірі 800 рублів.

Продавець в свою чергу має право звернутися в стразового організацію після продажу авто, із заявою про повернення транспортного засобів. Чи не невикористаний період дії страховки. Пам'ятайте, що цей період починає свою дію на наступний день після того, як сторонами були підписаний договір. Відповідно, чим раніше продавець звернутися в організацію, тим більша сума йому буде повернута.