Реклама
Реклама
Реклама

Акт прийому передачі земельної ділянки до договору купівлі продажу

  1. Законодавство
  2. Зміст передавального акта
  3. Оформлення документа
  4. вимоги Росреестра
  5. Коли можна не складати акт?

Передавальний акт земельної ділянки служить додатком до договору купівлі-продажу. Він фіксує факт переходу предмета угоди від продавця до покупця і підтверджує те, що продавець передав, а покупець прийняв у користування ділянку землі. Акт підписується обома сторонами угоди і є невід'ємним додатком до договором купівлі-продажу .

Законодавство

Цивільний кодекс не передбачає обов'язкового підписання акта (як окремого документа) в процесі укладання угоди. Але буде краще, якщо сторони підпишуть акт, щоб уникнути спірних моментів в перспективі. Наявність підписаного акта не дозволить надалі покупцеві оскаржити угоду через прихованих дефектів земельної ділянки, про які йому не повідомив продавець при попередньому погодженні і при укладенні договору.

Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, звертайтеся через форму онлайн-консультанта або телефонуйте за телефонами:

Адже за нормами Цивільного кодексу покупець має право вимагати зменшення ціни або скасування договору при наявності прихованих дефектів в момент підписання договору купівлі-продажу. Підписуючи акт, покупець підтверджує, що передається йому нерухомість знаходиться в тому стані, яке його повністю задовольняє.

Наприклад, громадянин придбав земельну ділянку з будівництвом . Будова на ділянці знаходиться в поганому стані і потребує капітального ремонту: заміни вікон, покрівлі, штукатурення фасаду. При складанні акта продавець прописав всі дефекти, які притаманні будівництві. Підписавши його, покупець погоджується прийняти майно в тому вигляді, в якому воно передається і за обумовленою ціною.

Наявність підписаного акта з зазначеними дефектами не дозволить покупцеві через суд домогтися зменшення ціни угоди або її анулювання через прихованих дефектів предмета купівлі-продажу . Але навіть якщо б перелік дефектів споруди був відсутній в документі, підписання акта свідчить про те, що стан майна влаштовує приймаючу сторону.

В акті також міститься вказівка ​​на те, що продавець передав покупцеві всю необхідну документацію про об'єкт ( кадастровий паспорт , План та ін.).

Зміст передавального акта

Передавальний акт про купівлю-продаж земельної ділянки складається в простій письмовій формі в кількості відповідному чисельності учасників угоди. Якщо акт буде передаватися в Росреестр разом з договором купівлі-продажу, то для відомства потрібно оформити окремий екземпляр.

Зазвичай підготовкою передавального акта займається продавець, а покупець вносить необхідні корективи і доповнення. Його зміст - довільне і визначається сторонами виходячи із специфіки угоди купівлі-продажу. Але варто включити в документ наступні моменти:

Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, звертайтеся через форму онлайн-консультанта або телефонуйте за телефонами:

  • дата і місце складання;
  • посилання на реквізити договору купівлі-продажу, на основі якого складено акт;
  • правові підстави для підписання акту;
  • відомості про сторони договору купівлі-продажу : ПІБ, паспортні та контактні дані;
  • максимально докладна характеристика переданого земельної ділянки та відмінні риси, що дозволяють його чітко ідентифікувати: його площа , Кадастровий номер, місце розташування, перелік всіх будівель та ін.
  • цільове призначення землі і дозволене використання (Наприклад, передається ділянку сільськогосподарського призначення під садівництво);
  • перелік насаджень на землі;
  • якщо на ділянці попереднім власником були зроблені насадження, то потрібно вирішити питання кому відійде урожай;
  • як буде вирішуватися питання з боргами (якщо вони є) - оплачує їх продавець з виручених коштів або покупець після покупки;
  • перелік всіх дефектів і недоліків щодо будівель і самої землі: наявність на ділянці заводнення, стан грунту та ін .;
  • отримана сума за договором і спосіб її передачі;
  • документація, що передається разом з предметом дарунка ( кадастровий паспорт , Технічний паспорт, експлікація та ін.);
  • розмір відчужуваної частки (Якщо продається частка в загальній власності);
  • вказівка ​​на відсутність взаємних претензій у сторін.

Якщо в момент підписання акту прийому-передачі замість продавця або покупця присутній їх представник, то потрібна буде нотаріальна довіреність на представлення інтересів. Посилання на реквізити даної довіреності прописується в акті.

Оформлення документа

Документ складається продавцем і покупцем після підписання договору купівлі-продажу та передачі грошей. Після підписання акту вся відповідальність за стан об'єкта нерухомості і його правильну експлуатацію переходить до покупця . Також сторони можуть передбачити в договорі умову, що акт буде підписаний після переоформлення прав власності на земельну ділянку.

Завантажити зразок передавального акта .

вимоги Росреестра

Важливо враховувати, що акт не замінює перереєстрацію прав власності на нерухомість в Росреестра. Сторони все одно повинні пройти цю процедуру, щоб надати угоді юридичне оформлення. Акт лише підтверджує перехід нерухомості у руки покупця, а для зміни власника потрібно внести відповідну відмітку в діючий реєстр прав.

Часто в процесі перереєстрації прав власності від сторін в МФЦ або Росреестра вимагають наявності підписаного акта прийому-передачі. Фахівці відомства посилаються на ст.556 Цивільного кодексу. У ній зазначено, що відсутність акту або іншого подібного документа свідчить про небажання одного боку прийняти земельну ділянку, а інший - передати його для використання покупцем.

Коли можна не складати акт?

Насправді цю законодавчу норму можна обійти. Якщо сторони не хочуть з яких-небудь причин підписувати окремі передавальний акт, то вони повинні прописати відповідний пункт в договорі купівлі-продажу . У ньому вказується, що договір купівлі-продажу одночасно служить актом про передачу земельної ділянки.

Таким чином, цільове призначення передавального акта - закріпити фактичний перехід земельної ділянки від продавця до покупця після підписання договору купівлі-продажу та передачі грошей. Передавальний акт часто запитують в Росреестра при переоформленні прав власності. Даний документ є підтвердженням того, що приймаюча сторона не мають претензій станом земельної ділянки та наявним будівлям, а продавець згоден передати земельну ділянку. Підписується він кожним із власників (колишнім і нинішнім).

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!

Коли можна не складати акт?