Реклама
Реклама
Реклама

Акції, нерухомість, криптовалюта: куди вкласти гроші в Білорусі?

Зараз багато хто замислюється над тим, куди вигідно вкладати гроші, щоб жити на одні відсотки.
Розберемо можливі в Білорусі варіанти вкладення грошей, їх переваги і недоліки.
Акції. Теоретично цей спосіб вкладення - майже ідеальний. Набувач акцій стає власником частки у власності підприємства, отримує право на участь в управлінні ним і, що особливо важливо, право користуватися часткою прибутку цього підприємства. У країнах зі стійкою капіталістичною економікою забезпечені люди зі стабільним доходом є саме власниками акцій.
Ще однією частиною доходу від акцій може стати підвищення їх ринкової вартості. Якщо підприємство успішно на ринку, має стабільний прибуток, то його акції ростуть в ціні, їх можна продати дорожче і виручити більше, ніж поточні дивіденди.
Вклади. Розміщувати гроші на банківських депозитах. При виборі звертайте увагу на термін: як правило, чим він більший, тим вище відсотки. Виберіть валюту, в якій будете зберігати гроші. вивчивши вклади білоруських банків, можна помітити, що ставки по депозитах в іноземній валюті набагато нижче.

Нерухомість. До недавнього часу, протягом 10-15 років, саме нерухомість вважалася в Білорусі найнадійнішим вкладенням капіталу.
Цей варіант був доступний лише заможним людям, так як покупки здійснювалися одноосібно за рахунок власних коштів. Купівля нерухомості в кредит не виправдовувала вкладень, банківські відсотки перевищували дохід від зростання вартості будівель (майже завжди це було житло). Але щасливі винятки в цій сфері мали місце. Пересічним громадянам було доступно пільгове кредитування. Побудоване таким способом житло здавалося квартирантам, орендні платежі індексувалися по курсу рубля і ситуації на ринку, а платежі по кредитах «успішно з'їдала» інфляція. Але в останні рік-два ціни житла помітно знижуються, так само як і вартість його оренди.
Криптовалюта. Для більшості громадян Білорусі це поки тільки інформація. Якщо сумніваєтеся - запитайте у знайомих як придбати біткоіни, ефіріум тощо. Останнім часом інтерес до криптовалюта зростає.
Що залишається всім іншим?

Купувати валюту. Тут буде мати місце скоріше не дохід від вкладення, а заощадження власних коштів від інфляції рубля. Але купувати безоглядно, в найближчому обміннику, не обов'язково. Можна дізнатися актуальні курси валют в Мінську та інших регіонах на сайті myfin.by.

Що залишається всім іншим?