Реклама
Реклама
Реклама

Як стати адвокатом в Італії. |

Інтерес до ліцензії адвоката пов'язаний з престижністю і прибутковістю даної професії

Інтерес до ліцензії адвоката пов'язаний з престижністю і прибутковістю даної професії. У першій частині статті обговоримо загальні правила для отримання довгоочікуваного звання адвоката в Італії. У другій частині розглянемо можливості для досягнення даної мети іноземними студентами.

Частина 1. Загальні вимоги.

Перш за все, адвокат належить до контрольованих професіями (Professioni vigilate), тобто передбачена обов'язкова запис до реєстру Адвокатської палати для ведення правової діяльності в Італії і знаходяться під наглядом Міністерства Юстиції Італії.

Існують дві основні вимоги для доступу до цієї професії: італійське громадянство або громадянство однієї з країн ЄС (хоча сьогодні цей аргумент викликає великі сумніви, але про це викладу трохи пізніше) і наявність повних цивільних прав.

Перший крок, для того щоб стати адвокатом в Італії, це здобути вищу п'ятирічне юридичну освіту (ступінь бакалавра не підходить).

Другий крок, це пройти практику в будь-якій юридичній фірмі (studio legale) протягом

2-х років.

Третій крок - скласти державний іспит (Esame di Stato).

Знайти хорошого адвоката для практики не так і просто. Можна сказати, що це справа удачі. Пощастить тим, хто зможе знайти кваліфікованого адвоката, і хто вчить початківця в даній професії як треба діяти, як писати судові справи, як вести себе в суді (Tribunale).

Іншим, менш щасливим практикантам, можуть доручати тільки відповідати на телефонні дзвінки або робити ксерокопії, іншими словами виконувати роль секретаря. В цьому випадку, обов'язково, міняйте юридичний офіс для проходження практики. Це не означає, що ви повинні відмовлятися від виконання невеликих доручень, так як навіть маленька річ може навчити багато чому. Найголовніше, це визначити, чому ви навчилися, і чому ви зможете навчитися в цьому офісі.

Інший момент, на який вам слід звернути увагу, це - в якій області права спеціалізуватися. Бажано, знайти юридичний офіс, де ведуться як цивільні так і кримінальні справи. Так як, дуже часто хороші адвокати з багаторічним досвідом в галузі цивільного права не знають всіх тонкощів Кримінально-процесуального кодексу, і навпаки. Тому доцільно, якщо у вас є можливість, вивчати обидва напрямки права, а на прийняття рішення у вас завжди є час.

Зазвичай робота навчального у адвоката не оплачується, хоча стаття 26 Кодексу поведінки (Codice deontologico) передбачає, чтоадвокат зобов'язаний надати практикуючому відповідне місце роботи, і після першого початкового періоду практики, визнати раціональну грошову виплату.

Нарешті, після 5 років університету, 2 роки навчання при адвокатській конторі підходить час для складання державного іспиту, який зовсім не з легких. Саме через високої складності іспиту в останні 5 років італійські студенти вважають за краще отримати дозвіл на діяльність адвоката в Іспанії і потім визнати його в Італії.

Державний іспит складається з двох частин: письмової та усної.

Письмова частина складається з трьох випробувань, підготовлених Міністерством Юстиції Італії:

1. виклад мотивованого рішення по одному з двох питань в галузі цивільного права;

2. виклад мотивованого рішення по одному з двох питань в галузі кримінального права;

3. Розробка та підготовка судового акта за запропонованим питання в одній з областей права (цивільне, кримінальне або адміністративне).

Тільки після отримання позитивного результату з письмового іспиту, кандидата допускають до усної випробуванню. Перш за все буде проведено опитування з 5 предметів на вибір з наступних дисциплін:

  • процесуальне право (обов'язкова дисципліна),
  • конституційне право,
  • цивільне право,
  • комерційне право,
  • трудове право,
  • кримінальне право,
  • адміністративне право,
  • податкове право,
  • цивільне процесуального право,
  • кримінально-процесуальне право,
  • міжнародне приватне право,
  • церковне право.

Потім кандидату зададуть кілька питань на знання прав і обов'язків адвоката.

Після здачі іспиту необхідно прийняти присягу перед судом і записатися до реєстру Адвокатської палати, і нарешті, ви можете реалізовуватися в цій професії!

Частина 2. Можливості для іноземців

У першій частині нашої статті ми встановили основні умови для набуття статусу адвоката і права на зайняття професійною юридичною діяльністю. Для того щоб стати адвокатом, претендент повинен відповідати наступним вимогам: бути громадянином Італії, не мати судимості, здобути вищу юридичну освіту, володіти юридичним досвідом, успішно скласти державний іспит і записатися в професійний реєстр адвокатів певної Адвокатської палати Італії.

У другій частині розглянемо можливості іноземних громадян на заняття адвокатською діяльністю на території Італії.

Громадяни країн, що не входять в Європейський Союз, повинні вирішити подвійне завдання при подачі заяви на запис до реєстру практикантів.

По - перше, необхідно вирішити проблему громадянства (requisito della cittadinanza).

По - друге, мати визнання закордонного диплома на території Італії (riconoscimento dei titoli di studio conseguiti all'estero).

Що стосується першого моменту, тут можна звернутися до Законодавчому декрету N.286 від 25.07.98, стаття 47, який передбачає можливість запису в професійні реєстри в незалежності від італійського громадянства після отримання вищої освіти в Італії.

Таким чином, можна розрізняти 3 основні ситуації:

  1. 1. громадянин не ЄС, який отримав вищу юридичну освіту на території Італії, повинен запросити спеціальну візу на проходження практики і продовжити дозвіл на проживання, і з цим документом записатися до реєстру практикантів (Registro dei Praticanti) адвоката. Після складання державного іспиту (Esame di Stato), записатися до реєстру Адвокатської палати регіону Італії, де ви збираєтеся вести правову діяльність.
  2. 2. громадянин не ЄС, який отримав вищу юридичну освіту за кордоном, повинен:

а). підтвердити диплом в Італії згідно з розпорядженням Президентського Указу N.394 від 31.08.99, стаття 48;

б). запросити спеціальну візу і дозвіл на проживання.

  1. 3. громадянин не ЄС, який отримав вищу юридичну освіту і ліцензію адвоката за кордоном може записатися до реєстру Адвокатської палати Італії, надавши наступні документи:

а). підтвердження ліцензії адвоката Міністерством Юстиції Італії;

б) .Довідка про проходження тесту на професійну придатність згідно Законодавчому декрету N. 115 від 27.01.92;

с). потрапити в робочі квоти згідно з Указом Голови Ради Міністрів N.286 від 25.07.98.

Незважаючи на те, що законодавство Італії допускає можливість іноземним громадянам займатися адвокатською діяльністю, дана професія залишається відносно закритою. Згідно статистики, Італія налічує найменше кількість іноземних адвокатів, в порівнянні з іншими країнами Європейського Союзу (в Італії налічується близько 150 тисяч адвокатів, і з них тільки 50 - іноземні громадяни, коли, наприклад, в Англії це 30%).

На закінчення, мені хотілося б звернути вашу увагу на так званих «юристів, адвокатів», які дають рекламу в Інтернеті, газетах. По - перше, можливість рекламувати адвокатську діяльність з'явилася відносно недавно (до 2006 року будь-яка інформаційна діяльність адвоката про просуванню себе була заборонена законом). Особливо, будьте обережні з пропозиціями, типу вирішимо всі ваші юридичні проблеми. Такого не буває. Адвокат зазвичай спеціалізується тільки на декількох галузях права, він не може знати все.

По - друге, якщо вам потрібна юридична допомога - переконайтеся, що ви маєте справу з італійським адвокатом, а не з «володарем юридичної освіти невідомо де отриманого». Так як деякі пропонують свої послуги не закінчуючи юридичний факультет Італії і без статусу адвоката (який як описано вище передбачає проходження декількох етапів перевірок, і за статистикою мають тільки 50 іноземних громадян у всій Італії).

Перевірити з ким ви будете співпрацювати, дуже легко. Зайдіть на сайт Національної Ради ордена Адвокатів: http://www.consiglionazionaleforense.it/online/Home/AreaAvvocati/Ricercaavvocati.html

і введіть ім'я і прізвище вашого юриста. А далі вже вам вирішувати, чи хочете ви працювати з адвокатом або «професіоналом», який нелегально займається юридичною діяльністю. А головне скільки ви готові за це платити.

Звертаємо вашу увагу, що вся діяльність по збору і оформлення документів в країні, якою займається наша компанія не потребує ліцензії адвоката для виконання. У разі необхідності ми вирішуємо ваші питання з адвокатами. Таке поєднання дає можливість нашим клієнтам отримати оптимальну ціну послуг при повній підтримці протягом близько 2-х років (від рішення про переїзд до адаптації в країні через рік після переїзду), чим ми пишаємося.

Стаття підготовлена ​​Захарова Анна, співробітниця EUeasy Італія.

Explore posts in the same categories: Ліцензії для роботи

Мітки: Італія , юрист

You can comment below , or link to this permanent URL from your own site.