Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: "Навмисний" вибух на Черкізовському ринку в Москві: 10 загиблих, 55 поранених (ФОТО. ВІДЕО)

Десять людей загинули і понад 30 отримали поранення в результаті вибуху в Москві на ринку "Євразія", який є частиною Черкізовського ринку. Вибух стався в кафе на території двоповерхових торговельних рядів. Серед загиблих двоє дітей
Зараз усі постраждалі госпіталізуються. У той же час, про можливі причини вибуху поки нічого не повідомляється. За деякими даними, на ринку вибухнув газовий балон
У зв'язку з вибухом на Черкізовському ринку Москви на місце події виїхали прокурор столиці Юрій Сьомін і його заступник Олексій Григор'єв, повідомили в прес-службі прокуратури Москви
Інформацію про умисне вибуху підтвердили і в ГУВС столиці. На Черкізовському ринку Москви спрацював вибуховий пристрій
За фактом вибуху на ринку Москви прокуратура столиці порушила кримінальну справу за ст.105, ч.2, пп. "А", "е" (вбивство двох і більше осіб, скоєне загальнонебезпечним способом) КК РФ, повідомив офіційний представник Генпрокуратури РФ
Розглядається кілька версій вибуху, в тому числі кримінальні розборки і теракт
В результаті вибуху обрушилися легкі конструкції торговельних рядів площею близько 200 квадратних метрів. На території цих торгових рядів в момент вибуху могли перебувати до 100 осіб
Вибух прогримів в кафе в частині ринку "Євразія", серед 10 загиблих двоє дітей, 55 поранених
Вибух прогримів в кафе в частині ринку "Євразія", серед 10 загиблих двоє дітей, 55 поранених
Вибух прогримів в кафе в частині ринку "Євразія", серед 10 загиблих двоє дітей, 55 поранених
Вибух прогримів в кафе в частині ринку "Євразія", серед 10 загиблих двоє дітей, 55 поранених
Вибух прогримів в кафе в частині ринку "Євразія", серед 10 загиблих двоє дітей, 55 поранених

За останніми офіційними даними, в результаті вибуху в Москві на ринку "Євразія", який є частиною Черкізовського ринку , 10 людей загинули і 55 отримали поранення, з них за даними на вечір понеділка в лікарнях залишаються 35 осіб, причому стан 15 з них оцінюється як важкий і вкрай важкий. Серед загиблих двоє дітей.

Вибух стався в кафе на території двоповерхових торговельних рядів. В результаті вибуху обрушилися легкі конструкції торговельних рядів площею близько 200 квадратних метрів. На території цих торгових рядів в момент вибуху могли одночасно перебувати до 100 осіб.

- Інформація про постраждалих
- Мотиви вибуху. версії
- Вибухи на ринках РФ за останні 7 років

За підозрою в причетності до вибуху затримано кілька осіб, їх число уточнюється. За офіційними даними, затримано двох осіб, які заперечують свою провину. "В даний час із затриманими ведеться робота, вони все заперечують, стверджуючи, що випадково опинилися на місці події", - повідомив "Інтерфаксу" начальник Управління ФСБ по Москві і області Віктор Захаров. За словами Захарова, всього правоохоронним органам відомо про двох осіб, які могли бути причетні до вибуху.

У свою чергу прокурор Москви Юрій Сьомін підтвердив журналістам, що у справі про вибух затримано двох підозрюваних, і "злочин незабаром може бути розкрито". "В даний час у справі затримані як підозрювані двоє людей. В інтересах слідства ми поки не називаємо їх прізвища, хоча їх особи встановлено", - сказав прокурор. "Але маємо дуже серйозні докази того, що саме ці особи скоїли ці злочини", - зазначив Сьомін. За словами прокурора, на підставі свідчень затриманих у справі про вибух проводиться слідчі заходи, встановлюються можливі співучасники, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Сьомін також повідомив, що під час вибуху на Черкізовському ринку використовувалося вибуховий пристрій "домашнього виготовлення". "Ми прийшли до висновку про те, що стався вибух безоболочного вибухового пристрою, не начиненого будь-якими добавками - вражаючими кульками, шурупами або осколками. Вибуховий пристрій був саморобного характеру, яке виготовлялося за допомогою вибухових речовин" домашнього виготовлення ", - сказав прокурор. "Це вибухова речовина разом з підривником типу електричної мережі - з батарейками - було самого примітивного характеру", - зауважив Сьомін. За його словами, вражаючим чинником "явилась вибухова хвиля і уламки контейнерів на ринку" через це такі масштаби трагедії.

За даними прокурора, загинули на місці або померли в лікарнях десять чоловік. "Це люди різних національностей - імовірно п'ять громадян Китаю, один В'єтнаму. Серед загиблих є двоє дітей. За попередніми даними, серед загиблих не виявилося жодного москвича. Однак поки тіла загиблих не ідентифіковані, ще належить впізнання", - сказав Юрій Сьомін. За даними РІА Новини" , Процедура впізнання почнеться тільки у вівторок, не виключена генетична експертиза.

"Пораненими виявилися і звернулися за допомогою 55 осіб", з яких 49 - госпіталізовані, 6 - отримали допомогу на місці ", - уклав прокурор Москви. До вечора понеділка в лікарнях залишаються 35 осіб.

Раніше в понеділок Сьомін повідомив, що потужність вибухового пристрою склала 1,2 кг в тротиловому еквіваленті, а "вибух стався між двома контейнерами, які перебували в закритому торговому павільйоні". "Одночасно поряд з вибуховим пристроєм знаходився газовий балон, який також знаходився в епіцентрі вибуху", - уточнив прокурор.

У свою чергу в.о. мера Москви Володимир Ресін повідомив, що на ринку спрацював вибуховий пристрій. "За моїми даними, вибух був один, і це не випадковість, а, швидше за все, умисел", - зазначив Ресін. "З боку міста всім постраждалим і родичам загиблих буде надана матеріальна допомога. Ми вживемо всіх заходів, щоб ця допомога була ефективною", - уклав Ресін. Інформацію про умисне вибуху підтвердили і в ГУВС столиці.

раніше РІА Новини" повідомляло про те, що на ринку сталися два вибухи. Про це розповів представник правоохоронних органів міста, який знаходиться на місці події. За його словами, перший вибух стався о 10:27, другий - через 15 хвилин. Однак в ГУВС ці дані не підтвердили, зазначивши, що "такої інформації не було".

Мотиви вибуху. версії

За фактом вибуху на ринку Москви прокуратура столиці порушила кримінальну справу за ст.105, ч.2, пп. "А", "е" (вбивство двох і більше осіб, скоєне загальнонебезпечним способом) КК РФ, повідомив раніше в понеділок офіційний представник Генпрокуратури РФ. "Розглядаються всі версії події, у тому числі терористичний акт", - зазначив представник Генпрокуратури.

За словами прокурора Москви, слідство у цій справі в якості основної розглядає версію кримінальних розборок. Сьомін вдень у понеділок заявив, що версія про теракт вкрай малоймовірна. "Ми поки не вбачаємо мотивів, які дозволили б говорити про те, що в понеділок на ринку в Измайлове був здійснений теракт", - сказав Сьомін "Інтерфаксу". На думку прокурора, мова може йти "або про зіткнення великих комерційних інтересів, або про банальну кримінальному розбиранні".

Як повідомив начальник Управління ФСБ по Москві і області Віктор Захаров, що в даний час слідство відпрацьовує дві версії причин події економічного характеру. В той же час РІА Новини" з посиланням на джерело, близьке до слідства пізніше ввечері повідомило, що за попередніми даними слідства, вибух на Черкізовському ринку в Москві був здійснений на грунті національної неприязні.

- Ксенофобія в Росії: скінхеди і їх жертви

У той же час джерело в оперативно-слідчій групі повідомив "Інтерфаксу", що версія злочину на грунті національної ворожнечі розглядається поряд з версією про економічну підоснову. Прокурор Москви Юрій Сьомін підтвердив "Інтерфаксу", що "така версія вивчається", однак не є основною.

У свою чергу джерело ІТАР-ТАРС в правоохоронних органах столиці повідомило, що слідство у цій справі не виключає можливої ​​причетності до вибуху однієї з неформальних молодіжних націоналістичних угруповань. "На користь цієї версії говорить той факт, що затримані - молоді люди у віці від 18 до 25 років, котрі перебувають в одній з таких організацій. За оперативними даними, учасники цієї ж угрупування протестували проти проведення гей-параду в Москві ", - відзначило джерело агентства.

Він також звернув увагу, що сумку з вибуховим пристроєм принесли на ринок "двоє чоловіків слов'янської зовнішності", а переважна більшість загиблих і постраждалих - приїжджі з кавказьких і закавказьких республік, а також з країн Середньої і Південно-Східної Азії. Вибух стався в торговому ряду, де працюють громадяни Китаю, В'єтнаму та Азербайджану. Випадкові відвідувачі виявилися в числі поранених через те, що вибуховою хвилею розкидало легкі конструкції в павільйоні, де прогримів вибух.

Раніше джерело в правоохоронних органах повідомило ІТАР-ТАРС, що затримані троє підозрюваних - молоді люди у віці від 18 до 25 років, які є, за деякими даними, учасниками однієї з неформальних молодіжних угруповань. За словами джерела, підозрювані були затримані недалеко від місця вибуху. "Зараз перевіряються зв'язки і контакти затриманих, які, можливо, допоможуть слідству вийти на організаторів цього злочину", - підкреслило джерело.

Слідство має дані, що один із затриманих підозрюваних у цій справі особисто виготовив вибуховий пристрій, який було підірвано в понеділок на Черкізовському ринку, повідомляє РІА "Новости" з посиланням на джерело в правоохоронних органах, за даними якого це чоловік, хімік за освітою.

Раніше очевидці події повідомили, що сумку з бомбою на Черкізовський ринок принесли три людини слов'янської зовнішності. Працівники ринку "Євразія" бачили трьох молодих людей, які принесли в перехід кафе-бістро сумку, яка згодом вибухнула. "За кілька хвилин до вибуху відвідувачі кафе бачили двох чоловіків, які залишили біля столика сумку і швидко зникли", - повідомили в ГУВС, додавши, що "на основі показань очевидців складаються композиційні портрети і фотороботи підозрюваних". "Найближчим часом фотороботи та прикмети передбачуваних злочинців будуть розіслані на всі пости міліції та представлені засобам масової інформації", - повідомили в ГУВС.

Рух проти нелегальної імміграції ( ДПНІ ) Заперечує свою причетність до вибуху на ринку. Про це в інтерв'ю "Ехо Москви" заявив лідер ДПНІ Олександр Бєлов. "Ми за те, щоб в Москві не працювали нелегальні іммігранти, щоб вони реєструвалися і платили податки, але вони потрібні нам живими" - зазначив він.

У свою чергу депутат Держдуми РФ від фракції ЛДПР Микола Кур'янович в ефірі радіостанції "Ехо Москви" висловив думку, що до події на Черкізовському ринку можуть бути причетні російські спецслужби.

Інформація про постраждалих

Відомості про потерпілих в результаті вибуху на ринку можна отримати за телефонами (495) 461-86-75 та 166-61-16.

Як уточнили ІТАР-ТАСС в Центрі екстреної медичної допомоги, на місці вибуху поліблі 8 осіб, а ще двоє людей померли вже після госпіталізації, в 36-й клінічній лікарні, отримавши травми, несумісні з життям.

Всього після вибуху були госпіталізовані 49 постраждалим: 28 чоловіків, 20 жінок і одна дитина (він знаходиться в лікарні Святого Володимира в важкому стані). В даний час в лікарнях перебувають 35 осіб, які постраждали під час вибуху на Черкізовському ринку, повідомила "Інтерфаксу" представник департаменту охорони здоров'я столиці Любов Жомова. За її словами, стан шістьох з них медики оцінюють як вкрай важкий, дев'ятьох - як важке, 18 - середньої тяжкості, двох - задовільний. 12-ти звернулися допомога була надана амбулаторно, двоє померли в лікарні.

Потерпілі розміщені в 29-ї МКЛ, 33-й, 54-й, 57-й, 23-й, 36-й ГКБ і НДІ "швидкої допомоги" ім.Скліфосовского, повідомила представник Управління інформації МНС Росії Юлія Стадникова. В основному у постраждалих осколкові поранення. Серед госпіталізованих - двоє дітей, один з них у важкому стані. Обидві дитини перебувають у дитячій клінічній лікарні Святого Володимира.

Серед постраждалих і загиблих в результаті вибуху - люди різних національностей, в тому числі і жителі Північного Кавказу і Закавказзя. Про це повідомили в Московській міській пошуково-рятувальній службі, співробітники якої працюють на місці події. "В сумний список постраждалих потрапили і працівники, і відвідувачі ринку", - уточнив співробітник МНС.

Сім'ям загиблих і постраждалим в результаті вибуху буде надана матеріальна допомога. Як повідомили в столичній мерії, зараз розглядається можливість виділення коштів для сімей загиблих москвичів і постраждалим від вибуху городянам. Крім того, "місто візьме на себе витрати з поховання загиблих", - сказали в мерії.

Найближчим часом будуть підготовлені списки всіх загиблих і постраждалих і протягом тижня відділи соціальної допомоги почнуть виплати матеріальної допомоги. Передбачається, що сім'ям загиблих виділять по 100 тисяч рублів, постраждалим, відправленим у лікарні, - по 50 тисяч. Тим, кому медична допомога була надана на місці, - по 5 тисяч рублів.

Через вибух на Черкізовському ринку було обмежено рух автотранспорту по 890-му і Ізмайловському проїздів, 2-й Прядильної вулиці, а також бузкові бульвару - від Щелковського шосе до Ізмайловського проїзду, повідомили у відділі пропаганди Управління ДІБДР столиці.

Черкізовський ринок - найбільший речовий ринок на сході Москви, розташований між Щолковський, Ізмайловський шосе і Бузковим бульваром. Ринок займає територію понад два десятки гектарів. Виник на початку 1990-х років на місці величезного пустиря. Власник ринку - фірма "АСТ" і її дочірні структури. Земля під Черкізовським ринком частково належить Російської академії фізичної культури, а частково - Москві.

"АСТ-Черкізово" протягом декількох років управляється братами Ісмаїлова, а хтось зарах Ілієв виступає партнером Тельмана Ісмаїлова, контролюючи частина Черкізовського ринку.

За останні півтора року це вже третій великий інцидент на Черкізовському ринку. 10 лютого 2005 року тут сталася пожежа , Загальна площа спалаху склала 1 тис квадратних метрів. Жертв не було. Через 10 днів, 20 лютого сталася ще одна пожежа , Але не такий масштабний - його площа склала 300 квадратних метрів. Потерпілих не було.

14 вересня 2005 року згорів речовий склад Черкізовського ринку. Площа спалаху склала понад тисячу квадратних метрів. Постраждали 2 людини.

Вибухи на ринках РФ за останні 7 років

Ринки через велике скупчення тут людей, цілодобового пожвавлення і кругообігу кримінальних грошей стали мішенню для кримінальних і терористичних атак.

19 березня 1999 у Владикавказі на Центральному ринку прогримів потужний вибух. В результаті теракту 52 людей загинули, близько 200 отримали поранення.

9 липня 2000 року потужний вибуховий пристрій, виготовлений на основі армійської протипіхотній міни МОН-50, вибухнуло перед входом на Центральний ринок Владикавказа. Бомба спрацювала в неділю в місці великого скупчення людей, і близько половини дванадцятого ранку. Підсумок вибуху - шестеро загиблих, 15 людей поранено.

Черговий вибух на ринку Владикавказа стався 10 листопада 2001 року - жертвами невідомих злочинців стали відвідувачі речового ринку "Фаллах". Бомба, потужність якої, за словами експертів, дорівнювала кілограму в тротиловому еквіваленті, спрацювала в суботу, але в той же самий час дня - в пів на дванадцяту, коли на ринку мало бути найбільше число відвідувачів. В результаті п'ять осіб, в тому числі маленька дівчинка, померли, близько 60 відвідувачів ринку отримали поранення. Кримінальну справу було порушено за статтею "тероризм".

28 квітня 2002 року, знову в неділю вибух стався біля входу на Центральний ринок Владикавказа. Вибуховий пристрій, начинений цвяхами і металевими обрізками, спрацювало в металевій трубі, захищала пішохідну зону від проїжджої частини. Потужність заряду становила близько 500 грамів у тротиловому еквіваленті. Сім осіб було вбито, близько 50 отримали поранення.

6 жовтня 2000 року в Невинномиську відбулося одночасно два вибухи - на Козачому ринку (потужність вибуху була еквівалентна 500 грамам тротилу) і поруч з будівлею міської адміністрації. Ще один вибух прогримів в той же день на залізничному вокзалі в П'ятигорську. Там вибуховий пристрій був закладений в урні на пероні. У всіх трьох випадках вибухові речовини були начинені цвяхами, шурупами і металевими обрізками. Загинули чотири людини, більше 40 отримали поранення.

8 грудня 2000 року в П'ятигорську (Ставропольський край) в районі ринку "Верхній" спрацювали дві бомби, закладені у припарковані автомобілі. Потужність кожного вибухового пристрою становила не менше 15-20 кг в тротиловому еквіваленті. В результаті теракту три людини загинули, близько 30 отримали поранення.

19 серпня 2001 року в Астрахані на территории Кіровського мовленнєвого Сайти Вся спрацював вибухово Пристрій, за проектні потужністю еквівалентній 400 грам тротилу. В результате Вісім осіб погибли, около 50 постраждало. В організації і здійсненні теракту звинувачувалися Магомед Ісаков, Олександр Штурба, Хазір Ханіев і Максим Ібрагімов. Однак в суді присяжні вирішили, що слідству не вдалося довести причетність обвинувачених до вибуху. 18 листопада 2003 року троє підсудних були виправдані і звільнені із залу суду.

Вранці 6 січня 2002 на продовольчому ринку у метро Вихіно в Москві стався вибух газового балона. Балон вибухнув в контейнері для продажу фруктів. Продавці - вихідці з Азербайджану - прогрівали таким способом сховище товару. Один з продавців отримав важкі травми і помер в лікарні, троє отримали опіки.

4 лютого 2006 року через вибух 5-літрового газового балона на ринку біля станції метро Багратионовская в Москві постраждали три людини. Інцидент стався на овочевому ринку неподалік від торгового центру "Горбушка".

3 січня 2005 на ринку "Північний" в Грозному стався вибух, в результаті якого постраждали шестеро людей. У одного з кіосків вибухнула ручна граната Ф-1. В результаті вибуху були поранені військовослужбовець-контрактник, троє жителів Грозного і два міліціонера ".

26 травня 2006 року на ринку "ТІАС" (Північно-Західний округ Москви) стався замах на директора ринку і його охоронця. Вибуховий пристрій на автостоянці біля будівлі Петровсько-Розумовського продовольчого ринку спрацював в той момент, коли комерсант і його охоронець підходили до джипу. Обидва постраждалих отримали осколкові поранення, джип згорів.

20 червня 2006 року в центрі Самари на Троїцькому ринку стався вибух. Загинули дві людини - директор ринку і його охоронець. Вибуховий пристрій було вмонтовано в плафон освітлення на сходовому прольоті. Він спрацював в той момент, коли жертви піднімалися сходами. Це був не перший вибух на Троїцькому ринку. У травні 2003 року тут були поранені кілька людей. Як і три роки по тому, вибух прогримів, коли директор торгового підприємства з охоронцями піднімалися сходами. Але найгучніший вибух на ринку в Самарі стався 4 червня 2004 року. На Кіровському речовому ринку спрацював вибуховий пристрій, що складався з 1,5 кг пластиду, начинений сталевими кульками, болтами, гайками та металевими обрізками. Загинули 11 людей, більше 40 осіб отримали поранення.