Реклама
Реклама
Реклама

Дії охорони Захарченко на відео вибуху вразили експерта

Наш експерт довгі роки трудиться в системі охорони МВС, знає точний алгоритм дій при забезпеченні безпеки особливо важливих осіб.

- Охорона, яку ми спостерігаємо на відео, по суті являє собою захист від бомжів і підпилих буйних гостей ресторану, - каже експерт. - Так, і вона має право на існування, однак у підсумку чорний гумор таблички «Стіл замінований», який помітний на деяких кадрах, виявився пророчим. Все це говорить про те, що сек'юріті навіть не були в курсі того, куди саме сяде Захарченко.

На думку експерта, тактика, при якій охоронець заходить в ресторан і за ним відразу слід особа, яку охороняють - підтверджує той факт, що ніякі погрози, а тим більше загрозу вибуху ніхто всерйоз не прораховував.

Спочатку охорони потрібно було переконатися у відсутності вибухових пристроїв і на зовнішньому периметрі будівлі, і тим більше всередині. І лише потім особа, яку охороняють може пройти по маршруту і увійти в приміщення безпеку якого перевірена. Нічого з того, що було перераховано, сек'юріті Захарченко не зробили.

- Ніяких обмежень руху ми не спостерігаємо, - говорить фахівець. - Тобто можна з упевненістю сказати, що цей маршрут часто використовується і, зрозуміло, відомий вже багатьом.

Далі, ми бачимо, що ніякі заходи по догляду прилеглий території самого ресторану не проводилися взагалі. Дивіться - охоронець входить в ресторан, тут же коротко оглядається, і все. Зрозуміло, що за цей час він не може виявити ніякі вибухонебезпечні пристрої. Складається враження, що він озирається на всі боки просто щоб переконатися, що в ресторані немає якихось небажаних персонажів. Наприклад, підпилих гостей. А перевірку приміщення на наявність вибухових пристроїв, він, природно, не проводить. З кадрів видно, що ніяка перевірка там не замислюється взагалі.

Експерт звернув увагу і на іншу деталь: «Буквально відразу слідом за охоронцем входить особа, яку охороняють, слідом якась жінка, і замикає цю процесію ще один охоронець.

По суті, це не охорона, це - ескорт, кортеж для підкреслення статусу особи, що охороняється.

Більш того, особа, яку охороняють входить всередину без побоювань і перестраховки, займає звичне місце біля вікна, яке не бронювати та фактично прострілюється з усіх боків.

Все, що роблять сек'юріті, не в'яжеться з охоронним ремеслом взагалі. Це професійні ряджені, які демонстративно брязкають зброєю і грають в бувалих спецназівців. При цьому і самі ризикують, навіть гинуть.

«Є охорона, яка дійсно працює на захист. А є охорона, яка працює як то кажуть, «на понти». У нас сьогодні в Москві навіть залишилися такі «ряджені». Які демонстративно йдуть за бізнесменом, скажімо, на чорному джипі, а то й двох. Ніби показують - «дивіться який я статусний, у мене і охорона є», - підсумовує експерт.

Ніби показують - «дивіться який я статусний, у мене і охорона є», - підсумовує експерт

фото: youtube.com

Також ми поговорили з фахівцем-вибухотехнікам. На його думку, бомба вибухнула в тамбурі - встановлена ​​вона була таким чином, щоб вибух припав в голову людини зростанням як у Захарченко.

- Судячи з того, що у Захарченко черепно-мозкова травма і разом з ним загинув йде поруч охоронець, який володів приблизно таким же ростом, організатори врахували зростання Захарченко, - вважає фахівець. - Тобто вибух був спрямований саме в голову. А той охоронець, що вже зайшов всередину кафе, залишився в живих, і дівчина, яка за ним заходила, залишилася жива.

- Де в такому разі могло бути розміщено вибуховий пристрій?

- Треба дивитися, що там було на рівні голови, які предмети. Я чув версію, що там лампа висіла. Може, воно в лампі і було. Той, хто приводив вибуховий пристрій в дію, повинен був чітко вловити момент проходу Захарченко через тамбур.

- Тобто, ця людина повинна була бачити, коли глава ДНР увійде в тамбур? Де ця людина могла перебувати?

- Так, вибуховий пристрій однозначно було приведено в дію дистанційно, і людина, яка натиснув кнопку, спостерігав, коли Захарченко увійде в кафе. Швидше за все, з вулиці.

- Судячи по розлітання стекол на відеозаписі, яка була сила вибуху?

- Скло вилітають і при еквіваленті 200 грамів тротилу. Ті зовнішні і внутрішні пошкодження, що я бачив, говорять про те, що там було ніяк не більше 400 грамів тротилу. Це був саме спрямований фугасний вибух, а осколкового змісту у вибухового пристрою практично не було.

- Ви вважаєте, що в якості вибухівки був використаний тротил?

- Коли я говорю про тротилі, то маю на увазі тротиловий еквівалент сили вибуху. Тут же, швидше за все, було використано пластичне вибухову речовину - воно потужніший за тротил, при цьому його потрібно менше. І така речовина найзручніше заховати, надавши йому будь-яку форму.

У свою чергу головний редактор журналу «Національна оборона» Ігор Коротченко вважає, що «ті, хто провів операцію по ліквідації Захарченко, спрацювали професійно».

- Очевидно, що це була Служба безпеки України. Що стосується охорони Захарченко, то потрібно розрізняти представників саме його служби безпеки і тих, хто перевіряв ресторан перед його візитом. Перші спрацювали як зазвичай, а другі зі своїми обов'язками не впоралися. У зв'язку з цим до них є питання, - сказав Ігор Коротченко. - Разом з тим заяву про те, що у вбивстві Захарченко якимось чином брали участь західні спецслужби, не потрібно сприймати всерйоз. Швидше за все, мова йде про пропагандистському вкидання. Якби були реальні факти, їх би вже оприлюднили, а поки ми спостерігаємо інформаційну війну.

Читайте матеріал «Донбас в глухому куті: конфлікт послабляє Росію»

Де в такому разі могло бути розміщено вибуховий пристрій?
Тобто, ця людина повинна була бачити, коли глава ДНР увійде в тамбур?
Де ця людина могла перебувати?
Судячи по розлітання стекол на відеозаписі, яка була сила вибуху?
Ви вважаєте, що в якості вибухівки був використаний тротил?