Реклама
Реклама
Реклама

Види авторських договорів у сфері авторського права

  1. Які податкові режими в сфері авторського права
  2. У 2017 році тарифи страхових внесків складають:
  3. Розрахунки витрат установи при укладенні договору з фізособою
  4. Розрахунок виплат при укладенні договору з індивідуальним підприємцем
  5. Як розрахувати розмір авторської винагороди для РАО

При укладанні авторського договору з автором або правовласником твору необхідно правильно виконати розрахунки податкових відрахувань

Якщо договір укладається з юридичною особою, то податковий режим буде аналогічний тому, який використовується при взаєминах з індивідуальним підприємцем Якщо договір укладається з юридичною особою, то податковий режим буде аналогічний тому, який використовується при взаєминах з індивідуальним підприємцем

Установі культури в силу свого творчого характеру часто доводиться використовувати ті чи інші твори. Однак не варто забувати, що кожне з них може належати як фізичній особі, так і автору, чиї права захищає РАО. Види авторських договорів бувають різними. Деякі з них розглянемо в даній статті.

Деякі з них розглянемо в даній статті

Проект наказу про порядок визначення гранично допустимих значень простроченої кредиторської заборгованості
подивитися / завантажити >>

Які податкові режими в сфері авторського права

Незалежно від того, чи належить твір компанії, фізособі або автору, організації доведеться сплатити податок. Його сума може варіюватися. І залежить це, як правило, від різних умов.

В області авторського права застосовують три податкових режиму:

  1. З Російським авторським суспільством.
  2. З правовласником як з фізособою.
  3. З правовласником як з індивідуальним підприємцем.

Якщо в як правовласника виступає юридична особа, то установа повинна буде заплатити такий же податок, як і при взаєминах з ВП.

У разі, якщо однією зі сторін виступає автор або правовласник, укладають наступні види авторських договорів:

  • авторського замовлення (при необхідності створення нового твору);
  • про відчуження;
  • ліцензійний;
  • на закупівлю твори.

Згідно будь-якого з договорів, фізична особа повинна отримати певний дохід. Відповідно до податкового законодавства вважається, що він отриманий з джерел в РФ.

А значить буде обкладатися податком на доходи фізичних осіб, ставка якого становить 13%.

Крім цього, автору доведеться зробити і страхові виплати:

  • до Пенсійного фонду РФ;
  • до Фонду обов'язкового медичного страхування.

У 2017 році тарифи страхових внесків складають:

У 2017 році тарифи страхових внесків складають:

З отриманого доходу може відніматися і професійний податок. Однак для цього автору необхідно звернутися в установу культури з письмовою заявою. Трапляється, що фізична особа не може підтвердити витрати на створення твору.

В цьому випадку професійні відрахування здійснюватимуться за тими ставками, які встановлені в Податковому кодексі РФ.

Наприклад, художник представить документи, що підтверджують його витрати на придбання полотна, фарб і іншого матеріалу, необхідного для створення декорації. тоді оподатковуваний база стане меншою на зазначену в документах суму.

Розрахунки витрат установи при укладенні договору з фізособою

Сума авторської винагороди становить сто тисяч рублів.

Розрахунок фінансових витрат може розраховуватися по двох випадках:

  1. При відсутності професійних податкових виплат
  2. При їх отриманні.

У першому випадку для того щоб виплатити винагороду, що становить 100 тисяч рублів, установа зобов'язана укласти контракт на суму 114 943 рублів. На неї нараховуються страхові внески, розмір яких становить 31 150 рублів. Це означає, що загальні витрати культурної організації складуть 146 093.

Що стосується другого випадку, то тут професійні податкові відрахування можуть досягати 40%. Значить інші податки сплачуються не з 100 відсотків, а з 60. Щоб виплатити автору 100000 рублів, ціна контракту повинна складати 108 966.

60 000: 0.87 = 68 966 - оподатковуваний база

40 000 виплачується автору. З цієї суми податок не нараховується і не виплачується.

Усе страхові внески віднімаються з 68 966 рублів. 68 966 х 0.271 = 18 690. Значить, щоб отримати необхідну твір, установі культури доведеться підготувати 127 656 рублів, тобто 108 966 + 18 690 = 127 656.

Розрахунок виплат при укладенні договору з індивідуальним підприємцем

Трапляється, що в якості однієї зі сторін договору виступає ВП. В даному випадку взаємодія здійснюється за спрощеною системою оподаткування. Трапляється, що в якості однієї зі сторін договору виступає ВП

Це пояснюється тим, що розміри податкових відрахувань з винагороди і роялті індивідуального підприємця, менше одержуваних фізособою. Однак не варто забувати, що ІП не може скористатися професійними відрахуваннями.

Наприклад, розмір виплат з доходів ІП становить 6%. Щоб правовласник отримав винагороду в розмірі 100 000 рублів, установа зобов'язана укласти договір вартістю 106 383. Така сума повинна виплачуватися ВП. Всі податкові виплати він виробляє самостійно.

Як розрахувати розмір авторської винагороди для РАО

Уклавши з РАО ліцензійний договір, театр зобов'язаний перерахувати драматургу 8 відсотків від валового збору. При зборі в 100 000 рублів винагороду становить 8 тисяч.

Інших виплат і нарахувань з боку установи не потрібно, а значить розмір загальних витрат становитиме 8000 рублів. Таку суму необхідно перерахувати в РАО.

Російське авторське товариство утримує з неї ПДФО в розмірі 13% і адміністративні витрати - 5 - 35%. При цьому страхові внески не виплачуються, що, власне, є протиріччям законодавчих актів. Однак останнім часом ситуація почала змінюватися.

Наприклад, якщо установа культури укладає з автором або правовласником прямий договір, то в ньому передбачені поспектакльние відрахування через РАО. А це говорить про те, що органи контролю можуть зажадати від користувача сплати внесків до ПФР і ФФОМС на платежі на користь автора.

Сьогодні культурні організації практикують укладення з авторами і такий вид авторського договору, як договір купівлі-продажу. Це дає можливість значно знизити витрати, оскільки ні внески, ні податки виплачувати не потрібно.