Реклама
Реклама
Реклама

Страхові внески

  1. Страхові внески: що це?
  2. Що відноситься до страхових внесків?
  3. Хто і коли сплачує страхові внески в РФ
  4. Тарифи страхових внесків
  5. Звітність по страхових внесках

Страхові внески за своїх працівників компанії та ВП щомісяця розраховують, нараховують та сплачують до ФСС і в податкову інспекцію. Однак не всі замислюються, що таке страхові внески і навіщо вони потрібні. Про страхові внески до РФ піде мова в статті. Бухгалтеру на кожен день

А наш онлайн-сервіс допоможе вам швидко і коректно скласти розрахунок за формою 4-ФСС за 2018 рік. Програма автоматично сформує файл розрахунку і перевірить його. Розрахунок можна роздрукувати, а також здати через Інтернет.

Страхові внески: що це?

Страхові внески - це обов'язкові платежі, за рахунок яких фізособи отримують пенсійні та соціальні виплати, а також безкоштовну медичну допомогу.

Що відноситься до страхових внесків?

З 2017 року внески з пенсійного та медичного страхування, а також внески по соціальному страхуванню, крім «травматизму», стали федеральними податковими платежами. Правила їх розрахунку зараз закріплені в Податковому кодексі РФ. Вони є обов'язковими до сплати на території РФ для фірм, підприємців, глав селянських господарств і приватнопрактикуючих осіб, які в силу Податкового кодексу вважаються платниками внесків.

Що ж стосується внесків «на травматизм», то вони, як і раніше визначені спеціальним законом - від 24.07.1998 № 125-ФЗ. За рахунок цих страхових внесків роботодавці оплачують свої витрати на охорону праці та зниження виробничих ризиків, а також відшкодовують співробітникам витрати в зв'язку з виробничими травмами і професійними хворобами.

Виходить, що страхові внески на обов'язкове соціальне страхування в залежності від їх виду регулює або Податковий кодекс, або федеральний закон.

Хто і коли сплачує страхові внески в РФ

Щоб розібратися, що таке страхові внески, потрібно зрозуміти, хто їх платить і за яких обставин.

Наймасовішими платниками «податкових» внесків і внесків «на травматизм» є організації - не тільки російські, але й іноземні, міжнародні. Крім них, внески за себе та за найманий персонал платять підприємці та приватно практикуючі особи - нотаріуси, адвокати, медіатори, оцінювачі, арбітражні керуючі і т.д. Також платниками внесків вважаються глави фермерських і селянських господарств.

Страхові внески вважають як певний відсоток від винагород, виданих платником внесків фізособам, з якими у нього укладені:

  • трудові договори;
  • цивільно-правові договори (ЦПХ) про реалізацію робіт або послуг;
  • договори авторського замовлення.

Також внесками обкладаються належні фізособам ліцензійні платежі і плата за виняткові права.

Не потрібно платити внески з винагород тимчасово перебувають в РФ іноземцям - висококваліфікованим фахівцям і винагороди працюючим за кордоном іноземцям - співробітникам російських фірм.

Тарифи страхових внесків

Розміри «податкових» внесків наведені в таблиці:

Розміри внесків «на травматизм» ФСС РФ встановлює фірмам, підприємцям і іншим платникам залежно від рівня ризику, який має їх діяльність. Рівні ризику затверджуються щорічно федеральним законом, і зараз їх встановлено 32. Відповідно, тарифи страхових внесків «на травматизм» варіюються від 0,2 до 8,5 відсотків.

Залежно від рівня безпеки робочого процесу в кожній організації, у ІП або приватно практикуючого особи фонд соцстраху щорічно встановлює для них знижку зі страхового тарифу або вводить надбавку.

Звітність по страхових внесках

За «податковим» внескам фірми і підприємці подають спеціальну звітність - розрахунок по страхових внесках . Його складають щоквартально і здають до 30-го числа місяця, наступного за звітним кварталом, включно.

Якщо термін спливає у неробочий день, то крайня дата по звітності переноситься на найближчий наступний робочий день. Наприклад, розрахунок по страхових внесках за I квартал слід було здати до 3 травня 2018 року, а не до 30 квітня, яке припало на вихідний день. А за півріччя звітувати доведеться стандартно - до 30 липня.

Здають розрахунок платники внесків в свою податкову інспекцію, причому за 25 осіб і менше - або на папері, або в електронній формі, за своїм вибором, а за більш ніж за 25 осіб - тільки електронно.

За внесками «на травматизм» організації та ВП звітують по формі 4-ФСС - в свою територіальне відділення фонду соцстраху. Як і для розрахунку по «податковим» внескам, паперова або електронна форма 4-ФСС залежить від кількості фізосіб - одержувачів винагород. А від форми звітності 4-ФСС залежать терміни її подачі до фонду соцстраху по закінченні кожного кварталу:

  • до 20 числа наступного місяця включно - для звітності на папері;
  • до 25-го числа включно - для електронної звітності.

Страхові внески: що це?
Що відноситься до страхових внесків?
Страхові внески: що це?
Що відноситься до страхових внесків?