Реклама
Реклама
Реклама

Способи розрахунків по франшизі

Автор статті:   Філіп Гуреєв   Франчайзинг являє собою мале підприємництво, при якому одна сторона погоджується, що інша сторона буде вести справу під її брендом за певну плату, наприклад, паушальний внесок

Автор статті: Філіп Гуреєв

Франчайзинг являє собою мале підприємництво, при якому одна сторона погоджується, що інша сторона буде вести справу під її брендом за певну плату, наприклад, паушальний внесок. Франчайзинг швидко став набирати швидкість і в нинішній час має величезну популярність серед малого бізнесу. Коли укладається договір, в ньому вказуються всі пункти угоди двох сторін, в тому числі і спосіб оплати.

Існує 2 типу розрахунків: паушальний внесок і роялті. Паушальна плата - це закріплена сума, яка сплачується відповідно до укладеного договором про покупку франшизи . Простіше кажучи, покупець платить певну грошову суму продавцю, набуваючи тим самим право відкрити бізнес під конкретної торговою маркою. Походження слово «паушальний» бере початок від німецького слова «diePauschale», що буквально означає «великий шматок». Хоча батьківщиною франчайзингу та всіх термінів, пов'язаних з ним, вважаються Сполучені Штати Америки.

Паушальний внесок сплачується одноразово і покриває витрати із закупівлі устаткування для приміщення, по рекламі та іншим маркетинговим кампаніям, а також на стандартне навчання персоналу.

Величина паушального внеску напряму залежатиме від витрат на створення функціонуючої компанії, популярність бренду і послуг для партнерів по франчайзингу.

Сума самого паушального внеску складається з усіх можливих витрат, які будуть здійснені під час реєстрації підприємства і пуску його в роботу. До них відносяться, по-перше, оренда приміщення, по-друге, навчання персоналу, а також все, що стосується маркетингу, тобто реклама і різні маркетингові дослідження. Можливі й інші витрати, але все це стосується кожного окремого підприємства.

Не існує єдиної схеми оплати паушального внеску. Кожне підприємство визначає свій власний підхід до виплати, виходячи з очікуваного прибутку, яку може отримати підприємство. Варто врахувати, що всі угоди, що стосуються паушального внеску, обов'язково повинні мати відображення в бухгалтерському обліку підприємства. Всі проводки засновані на ПБО 14/2007. Що стосується ПДВ, то сума податку нараховується на паушальний внесок в дату вступу договору в силу. Якщо договір укладений на умовах авансового платежу, то тоді ПДВ зараховується на суму авансу. А потім виставляється рахунок-фактура на отриманий аванс. І тільки потім нараховується ПДВ на суму, що залишилася оплати. В кінці вся сума податку приймається до відрахування.

До речі, сума паушального внеску може варіюватися від 15 тисяч рублів до 2,5 мільйонів рублів. Все залежить від придбаного франчайзингу. Бувають випадки, коли паушальний внесок не потрібно платити. Найчастіше без такого внеску обходяться магазини одягу. Це пов'язано з тим, що найчастіше власники великих магазинів одягу хочуть просто збільшити чисельність торгових точок, тим самим збільшити прибуток. Тому паушальний внесок опускається.

Насправді паушальний платіж є свого роду ціною франшизи . Освіта суми внеску підпорядковується певним законам ціноутворення. По суті, франшиза - це товар, у якого є власна собівартість. У неї входять витрати по створенню і запуску підприємства. Більшість продавців франчайзингу передбачають допомогу для покупця франшизи на початковому етапі і, при необхідності, в подальшому. Наприклад, навчання персоналу і створення маркетингового проекту відноситься до такої допомоги.

Як у будь-якого товару, у франшизи є своя націнка за бренд. Тобто чим відоміший марка, тим більше паушальний внесок. Наприклад, паушальний платіж при покупці франшизи «Смачна допомога» становить 150 тисяч рублів, а PapaJohn's - 35 тисяч доларів. Чому ж франшизі PapaJohn's потрібно платити в доларах? Відповідь проста. Компанія бере свій початок в Америці, саме тому при покупці цієї франшизи паушальний внесок платиться не тільки за право користування брендом російській стороні, а ще й американської. Єдиний мінус платити у валюті - це коливання курсу рубля, тому в різний економічний час ціна в російській валюті буде різна.

Існує також і ще одна форма оплати франчайзингу - роялті, який, на відміну від паушального внеску, сплачується регулярно власнику франшизи. Сума роялті може бути як деяким відсотком від прибутку підприємства, так і фіксованою сумою, закріпленої в договорі. По суті, роялті є сумою, яка сплачується за користування вже готовим бізнесом з просунутим брендом.

Кожен підприємець, купуючи франшизу, сам може вибирати спосіб оплати. Найчастіше свою перевагу бізнесмени віддають саме паушальний внесок, незважаючи на те, що певних випадках платіж перевалює за 20 тисяч доларів. Чим вище цінність бренду, тим вище паушальний внесок.