Реклама
Реклама
Реклама

Школа №15: куди йдуть бюджетні гроші - питань до виконкому більше, ніж до директора школи

У п'ятницю, 9-го лютого, депутат Кременчуцької міськради Тетяна Сідерка разом з журналістами відвідала школу-дитсадок №15. Мета візиту - з'ясувати на місці, наскільки ефективно використовуються гроші, виділені в 2017-му році на утримання школи. За підсумками візиту у «Телеграфа» виявилося більше питань до міської виконавчої влади, ніж до директора навчального закладу. Питання, як ви розумієте, стосуються використання бюджетних коштів.


За тиждень до того «Телеграф» повідомляв, що депутат Сідерка (вона - заступник голови депутатської комісії з питань освіти, медицини та спорту) провела аналіз використання бюджетних коштів в кременчуцьких школах. Звітний період - 2017-й рік - перший рік, коли кременчуцька влада офіційно заборонила стягувати з батьків учнів благодійні внески на потреби шкіл. Заборонивши примусові внески, влада паралельно додала школам грошей на компенсацію втрачених внесків. Ось депутат і з'ясовувала, чи достатньо школам виділених грошей?

Директор школи Тетяна Одерій (праворуч) відповідає на питання депутата Сідеркі (зліва).


Скільки грошей виділили школі, в якій навчається ваша дитина, можна подивитися тут. Заодно тут можна подивитися, на що ці гроші використовували.


Школа №15 - новобудова в 278 кварталі на Молодіжному. Її будували довгих вісім років і здали в 2016-му році. Природно, в будівлі встановлені тільки металопластикові вікна. Відповідно, у «Телеграфа» виникло питання: на які вікна в новій 15-й школі були витрачені 7600 грн? Що міняли, вікна нові?

Директор школи Тетяна Одерій відповіла, що 7600 гривень використали не на установку нових вікон, а на установку в ці вікна москітних сіток. «Телеграф» запитав: навіщо встановлювали в нові вікна москітні сітки, адже така сітка йде в комплекті з вікном, а у вас всі вікна нові. Там що, не було сіток? Директор відповіла, що сіток не було.


І тут виникає питання вже не до директора школи, а до виконавчої влади. Будівництво і здачу об'єкта курирував особисто віце-мер з питань будівництва Дмитро Кравченко. Парадну червону стрічку перерізали особисто мер Віталій Малецький та нардеп Юрій Шаповалов. Що ж вікна в новій школі здали без москітних сіток? Чи представники влади не розуміли, що в дитячому закладі такі сітки знадобляться по-любому. Або просто не шкода було двічі заплатити бюджетні гроші - спершу за нові вікна, а потім за нові сітки до них (і за їх монтаж, до речі)?


Як виявилося трохи пізніше, москітні сітки були наймасштабнішою і дорогої проблемою 15-ї школи. Журналісти попросили показати шкільний басейн - адже перед відкриттям школи в 2016-м віце-мер Кравченко багато і захоплююче розповідав про те, як серйозно підійшли до будівництва басейну, як переробляли проектну документацію і вибирали для басейну краще німецьке насосне обладнання. І на відкритті школи «Телеграф» фотографував симпатичний новий басейн. Природно, ми хотіли побачити, що з ним сьогодні.


Директор школи відповіла, що басейн ми не побачимо - він закритий. І не просто закритий, він до цих пір офіційно не введений в експлуатацію, не проведені пускові роботи. Це чергове запитання до виконавчої влади - що ж басейн не працює? Будівництво школи обійшлося платникам податків у 34 мільйони гривень., Відкрили її майже два роки тому, що ж не довели до розуму басейн?


І все ж найбільш серйозною проблемою в школі виявився навіть не басейн. Серйозна проблема називається «дах» - в декількох місцях вона підтікає. Проблеми зі шкільної дахом набагато раніше визнав і мер Кременчука Малецький. Ще в грудні 2017 го на апаратній нараді він сказав: «Погано зробили дах, ось і протікає!».

На фото - сліди підтікання.


А це - тріщини на шкільних стінах. Директор школи підтвердила, що тріщини утворюються регулярно, будівля дає усадку. «Будівля дає велику усадку, чекаємо поки і дивимося,» - сказала Тетяна Одерій.

Перебільшенням було б говорити, що стіни покриті тріщинами, але вони таки є, і їх чимало. Тобто, огріхи будівельників наявності. Але ось яка халепа - мерія Кременчука так і не змогла відсудити у фірми «Центр», яка будувала школу, 1млн. 116 тис. Грн. Більш того, виконком підготував термінове рішення про перерахування цієї суми фірмі «Центр». Новина озвучив мер Кременчука Віталій Малецький на засіданні виконкому 30.01.2018. Поспішність рішення пов'язана з тим, щоб надалі не платити ще й додаткові судові витрати.

Нагадаємо, школу-дитсадок 25 серпня 2016- го року прийняли в експлуатацію з численними зауваженнями. Кременчуцькі чиновники тоді багато говорили про ці порушення і стверджували, що будівельники їх усунуть до 1-го вересня, до відкриття школи. По ходу, будівельники порушення недоустранялі. Що ж мерія суд програла? І гроші так поспішно погодилася платити?

Скоріш за все, на це питання читачам відповість в коментарях на сайті спікер мерії і радник мера адвокат і депутат Ульянов, зазвичай він роз'яснює, як правильно трактувати дії влади.


Ми показали вам ті проблеми школи, де, за версією «Телеграфа», виникають питання, наскільки раціонально міська влада витрачає бюджетні кошти.


Що стосується використання бюджетних коштів конкретно керівництвом школи, особливих питань не виникло. «Телеграф» запропонував показати штори, на які витрачено 23126,81 бюджетних гривень - як-би дорогувато. Директор школи показала ці штори - на фото перед вами.

Вони закривають всю стіну і складаються з різнокольорових полотен, які можна чергувати. Аналогічні різнокольорові штори, тільки додатково прикрашені ламбрекенами, в дитячому саду №19 потягнули на 39 тисяч бюджетних гривень.


Депутата Сідерку цікавило, навіщо школа протягом 2017 го року придбала відразу дві м'ясорубки, не надмірність чи це? Директор школи пояснила, що одна м'ясорубка використовується на харчоблоці школи, а друга - на харчоблоці дитсадка №1, де школа орендує площі для розміщення 1-4 класів. Депутат запитала: хіба нова школа не отримала при відкритті нову м'ясорубку? Директор відповіла, що м'ясорубка дійсно була, але випуску 2010-го року і працювала з перебоями.


Також «Телеграф» цікавило, на яку кількість вихованців дирекція витратила в 2017-му році 11115 грн на подарунки? Директор школи відповіла, що новорічні подарунки закуповувалися на 246 вихованців. Відповідно, вартість одного подарунка виходить досить скромна - близько 45 гривень.

Спальня для малюків

Ось такі іграшки коштують в групах дитсадка


Крім того, одну проблему директор озвучила сама - це проблема охорони школи. За словами директора, в школі працює «тривожна кнопка», але хотілося б отримати повноцінну охорону в особі постійних охоронців. «Телеграф» запитав, чи зверталося керівництво школи до керівництва муніципальної поліції? Адже ця поліція створювалася - так нас переконували чиновники - саме для охорони шкіл. Тетяна Одерій відповіла, що 15-я школа не підходить за чисельністю - муніципальна поліція охороняє лише школи з 1000 і більше учнів.

Що ж, це знову питання до виконавчої влади - навіщо створена муніципальна поліція і навіщо на неї йдуть значні бюджетні кошти, якщо вона охороняє всього десяток шкіл? Невже це раціональне використання бюджетних коштів - місто спершу з бюджету оплачує існування муніципальної поліції, а потім з того ж бюджету виділяє школам гроші на оплату приватних охоронних агентств?


З симпатичного. Журналісти познайомилися зі шкільним каштеляном Аллою Володимирівною, яка шиє чудові костюми для шкільних ранків. На фото вона з коровою, зробленої теж своїми руками. Цією корові вона навіть вії зв'язала. Ось такі бувають ентузіасти

Ось такі бувають ентузіасти

Це "фамільне" дерево ми побачили в одній з груп дитсадка

Це фамільне дерево ми побачили в одній з груп дитсадка

Велике рожеве серце до Дня св. Валентина

Ось депутат і з'ясовувала, чи достатньо школам виділених грошей?
Відповідно, у «Телеграфа» виникло питання: на які вікна в новій 15-й школі були витрачені 7600 грн?
Що міняли, вікна нові?
Там що, не було сіток?
Що ж вікна в новій школі здали без москітних сіток?
Або просто не шкода було двічі заплатити бюджетні гроші - спершу за нові вікна, а потім за нові сітки до них (і за їх монтаж, до речі)?
Це чергове запитання до виконавчої влади - що ж басейн не працює?
Відкрили її майже два роки тому, що ж не довели до розуму басейн?
Що ж мерія суд програла?
І гроші так поспішно погодилася платити?