Реклама
Реклама
Реклама

нульовий розрахунок по страхових внесках в 2018 році зразок

  1. Які розділи включити в нульовий розрахунок за внесками
  2. Як заповнити показники нульового розрахунку за страховими внесками
  3. Зразок заповнення нульового розрахунку за страховими внесками за 1 квартал 2018 року
  4. Чому інспекція може не прийняти нульовий розрахунок за внесками
  5. Схема. Через якихось помилок інспекція не прийме нульовий РСВ
  6. Що робити, якщо інспекція не прийняла розрахунок за внесками
  7. Як визначити дату здачі виправленого розрахунку

Якщо компанія не вела діяльність, розрахунок за внесками все одно треба здати. В цьому випадку його здають в мінімальному складі. Розповімо, що включити в нульовий розрахунок за внесками в 2018 році і як його заповнити на прикладі.

Які розділи включити в нульовий розрахунок за внесками

Чинної форми ФНС затвердила наказом від 10.10.16 № ММВ-7-11 / 551 @. Цим же наказом затверджено і порядок його заповнення (далі - Порядок заповнення розрахунку).

Всі страхувальники повинні здавати РСВ, навіть якщо вони нічого не нараховували «фізикам». Якщо компанія не вела діяльність в січні-березні, форму за 1 квартал здайте з нульовими показниками (лист Мінфіну від 24.03.2017 № 03-15-07 / 17273).

У звіті треба заповнити кілька обов'язкових розділів. Крім титульного аркуша включите в нульовий РСВ:

  • розділ 1;
  • додаток 1 до розділу 1 (з підрозділами 1.1 та 1.2);
  • додаток 2 до розділу 1;
  • розділ 3 (підрозділ 3.1).

Мінімальний склад РСВ визначено пунктом 2.1 Порядку заповнення. ФНС пояснила, що саме ці розділи треба включити в нульовий звіт по внесках (лист від 12.04.2017 № БС-4-11 / 6940 @).

Якщо в звітному періоді виплат на користь працівників не було і внески не нараховували, в розділі 3 заповніть тільки підрозділ 3.1 з особистою інформацією. Поставте ознака застрахованого для кожного виду страхування 1 (рядки 160-180). Підрозділ 3.2 не заповнюється (п. 22.2 Порядку заповнення розрахунку).

Як заповнити показники нульового розрахунку за страховими внесками

Як правило, нульовий РСВ здають по «пустушок», в яких значиться лише директор. Тому такий РСВ можна здати на папері. Адже паперовий дозволено здавати при чисельності застрахованих за 2017 рік до 25 осіб (п. 10 ст. 431 НК РФ).

Для паперового правила заповнення такі. Заповніть показники з крайньої лівої клітинки зліва направо. Якщо показників для заповнення немає, в полях замість кількості і сум поставте 0 (п. 2.20 Порядку заповнення).

У порожніх клітинках поставте прочерки. Якщо ви заповнюєте його в програмі, прочерки можна не ставити (п. 2.11 і 2.21 Порядкка заповнення). Таке роз'яснення ФНС Росії привела в листі від 12.04.2017 № БС-4-11 / 6940 @.

Приклад 1. Компанія зареєстрована 20 лютого 2018 року. У штаті числиться тільки директор - громадянин Росії. Діяльність в січні-березні компанія не вела. Керівник зарплату собі не нараховував.

База по страхових внесках за 1 квартал 2018 року дорівнює нулю. При цьому директор - застрахована особа за всіма видами страхування. Приклад заповнення для цього випадку дивіться нижче.

Зразок заповнення нульового розрахунку за страховими внесками за 1 квартал 2018 року

Зразок заповнення нульового розрахунку за страховими внесками за 1 квартал 2018 року

Чому інспекція може не прийняти нульовий розрахунок за внесками

Навіть якщо РСВ нульовий, інспектори його можуть не прийняти. У податківців є дві підстави відмовити в прийомі (п. 7 ст. 431 НК РФ).

Перше - помилки у відомостях персоніфікованого обліку. Якщо П.І.Б., ІПН і СНІЛС не співпадуть хоча б по одній людині, його не приймуть.

Друге - в розрахунку загальна сума пенсійних внесків у цілому по компанії не збігається з сумою внесків за всіма «фізикам» за кожен місяць. Тому перед відправкою звіту чиновники рекомендують перевірити показники розділу 3 і додатків 1, 1.3.1 та 1.3.2 до розділу 1.

Якщо в звіті є інші розбіжності, інспектори його приймуть, але запросять пояснення. Пояснити розбіжності або внести виправлення потрібно протягом п'яти робочих днів (п. 3 ст. 88 НК РФ).

Схема. Через якихось помилок інспекція не прийме нульовий РСВ

Через якихось помилок інспекція не прийме нульовий РСВ

Якщо РСВ не нульовий, подивіться, які суми повинні зійтися, щоб податкова прийняла розрахунок за внесками .

Що робити, якщо інспекція не прийняла розрахунок за внесками

Якщо звіт не прийняли, у компанії є п'ять робочих днів на виправлення електронного (10 - для паперового). Якщо укладетеся в цей термін - розрахунок вважається прийнятим в день, коли він був направлений вперше (п. 7 ст. 431 НК РФ).

Виправлений розрахунок направте як первинний з номером коригування 0. Адже раніше відправлений файл інспекція до обробки не прийняла. Значить, в базу податківців дані не потрапили.

Приклад 2. Компанія направила нульовий РСВ по страхових внесках за I квартал 2018 року 5 квітня. 6 квітня вона отримала повідомлення, що в ньому є помилка в ІПН працівника, тому він не прийнятий. Якщо бухгалтер виправить цей недолік і відправить форму до 13 квітня, він буде вважатися прийнятим 5 квітня. Якщо розрахунок направити пізніше, наприклад, 14 квітня - цей день і буде датою його прийому.

Якщо компанія не здасть нульовий РСВ за внесками за 1 квартал 2018 року до 3 травня включно, її оштрафують на 1000 руб. Це мінімальний штраф за запізнення (п. 1 ст. 119 НК РФ).

Як визначити дату здачі виправленого розрахунку

Якщо через помилки звіт не прийнятий до обробки, податківці направлять повідомлення про те, що він не представлений (п. 7 ст. 431 НК РФ). Повідомлення надішлють:

  • в день здачі або на наступний, якщо зданий електронно;
  • протягом 10 робочих днів, якщо зданий на папері.

Термін відраховують з дати, коли інспекція направить повідомлення.

Розглянемо, як порахувати обмеження в п'ять робочих днів для виправлення на прикладі.

Приклад 3. Електронний РСВ спрямований в інспекцію 3 травня. 4 травня компанія отримала повідомлення, що в неі помилки і він не прийнятий. Компанія виправила недоліки і направила повторно 5 травня. Якщо в звіті не буде помилок, він вважається прийнятим 3 травня, тобто, без порушення терміну.

У розглянутому випадку, щоб він вважався прийнятим 3 травня, виправлений варіант треба відправити не пізніше 14 травня (з урахуванням травневих свят і вихідних).